Jason Blum Interview Ma

MA – Beklemmende film met een goed staaltje acteerwerk

Er zijn genoeg horrorfilms die niet echt origineel zijn. Groepen scholieren die worden uitgemoord vanwege hun slechte keuzes, gezinnen die in spookhuizen gaan wonen en de ‘found footage’-techniek is na films als Paranormal Activity en The Blair Witch Project ook niet meer weg te denken uit het genre. Ma is niet de dertiende in een dozijn, maar combineert bekende elementen met een beklemmend nieuw jasje.

Maggie (Diana SilversGlass) moet noodgedwongen met haar moeder verhuizen naar het kleine en saaie dorpje Sandusky in Ohio, Amerika. Ze heeft een goede band met haar moeder, maar ze lijkt het lastig te vinden om aansluiting te vinden bij haar leeftijdsgenoten. Met tegenzin stemt ze toe om met wat schoolgenoten te gaan drinken en al snel staat ze voor de slijterij elke voorbijganger te vragen of die alcohol voor haar en haar vrienden wil kopen. Sue Ann (Octavia Spencer The Help, The Shape of Water) werkt bij een dierenarts en is erg op zichzelf. Wanneer Maggie haar om hulp vraagt, besluit ze toe te happen. Sterker nog, ze laat de tieners in haar kelder drinken. Haar gastvrijheid geeft haar de bijnaam Ma en zolang haar gasten in de kelder blijven, is er niets aan de hand. De ideale hangplek is geboren, maar dan neemt Sue Anns gastvrijheid een andere vorm aan.

Ma Maggie

Wat traag, maar niet minder spannend

De laatste jaren bewaren de grote horrorfilms hun monsters niet tot het einde. The Conjuring (2013), Insidious (2010) en Sinister (2012) laten de kijker al snel zien met wie of wat ze te maken hebben. Ma daarentegen pakt het rustiger aan. De film bouwt langzaam op naar een climax, maar houdt de spanning goed vast. Als kijker krijg je genoeg hints die uitleggen dat Ma niet de gezellige vrouw is die we hopen. Via de belevenissen van Maggie en haar vrienden die steeds meer gestalkt worden en de flashbacks naar Ma’s jeugd word je meegenomen naar een onvermijdelijk einde.

Ma op de trap

Glansrol voor Octavia Spencer

Ma is geproduceerd en geregisseerd door Tate Taylor (The Help, The Girl on the Train) die al meer dan 25 jaar bevriend is met Spencer. Taylor wilde zijn genrehorizon verbreden en Spencer, na het winnen van een Academy Award en wat nominaties, wilde een hoofdrol in een film die je niet bij haar zou verwachten. Ze vonden hun heil bij Ma, een film van Blumhouse Productions.

Vooral Spencers vertolking van de verontrustende Sue Ann is noemenswaardig. De hele film lang laat ze prachtige nuances zien in haar mimiek en persoonlijkheid. Dit is niet de psychopaat waar je meteen voor wegrent, maar juist iemand die er aandoenlijk uitziet en die je wilt helpen. We weten dat het slecht is om mensen iets aan te doen, toch zullen we altijd iets van sympathie voelen voor personages als Carrie die zo gepest worden dat het ze op een dag teveel wordt. Sue Ann is ook zo’n personage. Het is te begrijpen dat ze doordraait en ergens is het zelfs sneu hoe zij worstelt met haar verleden.

Ma houdt van feesten

Ma: een noemenswaardige horror

Daarnaast is het noemenswaardig dat Ma een van de eerste horrorfilms is met een getinte, vrouwelijke hoofdrolspeler. Na het succes van Get Out! (een van de weinige horrorfilms met een getinte, mannelijke hoofdrol) is dit een snelle doorpakker om het witte doek wat multicultureler te maken.

Vooral dankzij de performance van Spencer – maar ook Silvers vertolking van de sociaalonhandige Maggie mag genoemd worden – is Ma een film die boeit. Hoewel de ontknoping voor een groot deel al gezien wordt in de trailer en het promotiemateriaal, is het een film waar de horrorliefhebber met plezier naar zal kijken.

MA is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Modern Myths service: koop Ma op Bol.com:

Dvd – Ma dvd
Blu-ray – Ma blu-ray

Lees meer over Blumhouse Productions, Ma en Jason Blum in onze Jason Blum Special:

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Ma lijkt niet gevaarlijk

Ma houdt van handenarbeid

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.