Mozaïek van Geluk recensie – Modern Myths

Mozaïek van Geluk recensie – Creatief horrorachtig sprookje

Bij het lezen van de achterflap van Mozaïek van Geluk van auteur Liesbeth Jochemsen moet ik al lachen. “Laat je meevoeren naar een wereld vol biggen, pratende kikkers en levensgevaarlijke kamillethee”, staat er. En even verderop: “Dat van die kamillethee is niet waar!” Lees in onze Mozaïek van Geluk recensie hoe de belofte van dodelijke kamillethee mij aan het lezen kreeg, maar misschien beter een “mozaïek aan ongeluk” had kunnen heten. Want kan alles wel goedkomen in het koninkrijk waar iedereen moet vrezen voor een kopje thee? 

Mozaïek van Geluk vertelt het verhaal van… een hele hoop personages. In het middelpunt van al deze verhaallijnen staat prinses Faeline die ongelukkig is sinds de verdwijning van haar grote liefde. De koning schrijft een wedstrijd uit: wie haar weer kan laten lachen, mag met haar trouwen.

Maar dit brengt een hoop problemen (voor hem) met zich mee. Want de koning heeft liever wel iets te zeggen over wie dat dan uiteindelijk is. Hij en zijn raadsman proberen de wedstrijd naar hun hand te zetten, maar dat brengt hen allebei in nog veel meer problemen.

De prinses die niet kan lachen

Ondertussen loopt er iemand rond die mensen vergiftigt met kamillethee. Let goed op, want die kamillethee gaat nog een heel grote rol spelen. Al snel wordt duidelijk dat er véél meer aan de hand is in het koninkrijk dan een prinses die niet kan lachen – of die eigenlijk heus wel kan lachen, maar om de meest slechte dingen…

Mozaïek van Geluk recensie – Sprookjesachtig

Een sprookje heeft vrij vaak een herkenbaar plot en een verscheidenheid aan personages. Er is de held, vaak iemand die gered moet worden, een slechterik en een hulpje (héél grof geschetst). In Mozaïek van Geluk komen ze allemaal voorbij – sommigen vluchtig, terwijl anderen een heel eigen achtergrondverhaal krijgen.

Het verhaal schiet eerst de ene kant op, dan de andere. Dat is wat verwarrend, maar de wereld die wordt geschetst is zo sprookjesachtig dat je wel móet doorlezen. Dit handzame boekje (het is vrij compact, maar speels vormgegeven) leest als een trein (of moet ik zeggen koets?).

Personages duikelen over elkaar heen

Er gebeurt direct ontzettend veel. Op pagina 30 hebben we al over een handvol personages gelezen, zijn er mensen vergiftigd, mannen in varkens veranderd en complotten gesmeed. De personages zijn divers en opvallend genoeg om allemaal even interessant te zijn.

Wel is het al snel de vraag hoe dit allemaal samen gaat komen en waar het heen gaat. De rode lijn, zoals geschetst op de achterflap, lijkt wat moeilijk te ontwarren in de brij aan alles dat er gebeurt. Ook is het vrij onduidelijk wie de hoofdpersoon precies is, of wie de bijpersonen zijn.

Mozaïek van Geluk recensie – Horrorachtig

Hoewel Mozaïek van Geluk voelt als sprookje – en het idee voor dit verhaal duidelijk ook is ontleend aan bekende sprookjes (Jochemsen licht dit toe in een uitgebreid en interessant nawoord) – is de invulling af en toe ronduit horrorachtig. Dat is verfrissend en verrassend en absoluut niet wat ik had verwacht. Een klein voorbeeld, zonder teveel te verklappen: de prinses moet een delicatesse proeven; een afgehakt hoofd dat zij aanziet voor kunst!

Het is een verademing om te lezen dat sprookjesachtige personages ook een duistere kant (kunnen) hebben. De manier van vertellen (heel erg “tell” in plaats van “show”) past goed bij dit genre, maar je mist als lezer hierdoor wel een diepere laag en het is moeilijk om je met de personages te identificeren.

Leesplezier

Het plezier waarmee de auteur dit geschreven heeft, spat van de pagina’s af. Het is heel duidelijk dat Jochemsen een vertrouwd en bekend genre (sprookjes) heeft gebruikt om er een eigen draai aan te geven. Ze doet dat op zó’n originele en vaak lugubere manier, dat het een genre op zichzelf wordt. Het is een mooi voorbeeld van hoe je als auteur inspiratie kan putten uit alles dat je ziet en hoort en origineel kan zijn door er mee aan de haal te gaan.

Jochemsen heeft dat op een indrukwekkende manier gedaan, waarin ze ook nog een manier heeft gevonden om fantasie met werkelijkheid te verweven. Zo staan er meerdere verwijzingen in naar andere Nederlandse (fantasy)auteurs en boeken. Wat moet het gaaf zijn om als schrijver jezelf in een ander boek terug te zien, op een creatieve manier.

Mozaïek van Geluk recensie – Verhaalvormen wisselen elkaar af

Hoewel, zoals gezegd, het verhaal hier en daar strakker had gekund, heb ik Mozaïek van Geluk met plezier gelezen. Uiteindelijk komen toch alle verhaallijnen bij elkaar en dat is zelfs op een heel knappe manier gedaan. Het plezier waarmee de novelle geschreven is, de liefde voor het vak van het verhalen vertellen en de waardering voor het eeuwenoude sprookje zijn bewonderenswaardig.

Het is creatief hoe Jochemsen gebruikmaakt van verschillende verhaaltechnieken en -vormen in één en hetzelfde boek. De novelle is dus niet zo dik, maar na het lezen heb ik het gevoel dat ik een hele film heb gezien of in ieder geval door een heel nieuwe wereld heb gereisd. Ik ben benieuwd naar meer werk van deze auteur!

Mozaïek van Geluk is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel:  Mozaïek van Geluk
Auteur: Liesbeth Jochemsen
Uitgever: Mijnbestseller.nl
ISBN:  978-94-036-7223-6

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Liesbeth Jochemsen recensie – Modern Myths

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

1 reactie

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.