Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Nacht van de Draak - openingsbeeld
Modern Myths Shop Mysterium

Nacht van de Draak – Oosterse mythologie en avontuur in de Schaduw van de Vos trilogie

Julie Kagawa is een Amerikaanse schrijfster van Japanse afkomst. Met Nacht van de Draak wordt haar Schaduw van de Vos trilogie afgerond, een niet al te gecompliceerde young adult serie. De zestienjarige Yumeko is half-kitsune (vos) en moet haar magie gebruiken om de machtige Drakenrol te beschermen. Nacht van de Draak is een leuke manier om kennis te maken met Oosterse mythologie, vol yokai, oni en kami.

Recent werd de Nederlandse vertaling van Night of the Dragon uitgebracht van schrijfster Julie Kagawa (bekend van onder andere The Iron Fey-serie). Nacht van de Draak is het slotdeel van de Schaduw van de Vos trilogie die begon met Schaduw van de Vos en vervolgd werd met Ziel van het Zwaard. Deze young adult-serie speelt zich af in het rijk Iwagoto, gebaseerd op een middeleeuws aandoend Japan waarin mensen hun wereld delen met allerlei yokai (mythologische wezens), oni (demonen) en kami (goden). Het rijk is verdeeld in acht clans met een keizer die over het hele rijk heerst.

Half-kitsune

De hoofdpersoon van het verhaal is de zestienjarige Yumeko. Als baby werd zij te vondeling gelegd bij de Tempel van de Fluisterwind in het gebied van de Aardeclan. Ze is opgevoed door de monniken van de tempel. Ze heeft echter een geheim, ze is half-kitsune (vos). De meester van de tempel, Isao, heeft haar ook geleerd om haar kitsune-magie te gebruiken, maar hij heeft haar altijd gewaarschuwd om dat alleen onder streng toezicht te doen. Yumeko zal anders haar menselijkheid verliezen.

Op een dag vertelt meester Isao aan Yumeko het geheim van de tempel. Ze bewaken een derde deel van de Drakenrol. Deze bevat een gebed waarmee eens in de duizend jaar de machtige Kamidraak op te roepen is, de Voorbode van Verandering. De draak zal dan de wens van de sterveling die het gebed opleest vervullen. Er zijn weer bijna duizend jaar verstreken en het moment van de Wens komt steeds dichterbij.

De Drakenrol en de Schaduwclan

Als de tempel wordt aangevallen door demonen krijgt Yumeko de opdracht om de Drakenrol naar de tempel van de Stalen Veer te brengen. De locatie van die tempel is echter verloren gegaan en is alleen bekend bij meester Jiro van het Hayate heiligdom in de hoofdstad Kin Heigen Toshi. De weg daarnaartoe is gevaarlijk, omdat verschillende partijen op jacht zijn naar de Drakenrol.

Een van die partijen is Vrouwe Hanshou, hoofd van de Schaduwclan. Zij stuurt de krijger Kage Tatsumi om het deel van de Drakenrol te bemachtigen dat in de Tempel van de Fluisterwind wordt bewaard. Tatsumi is de demonendoder van de Schaduwclan en hij draagt het vervloekte zwaard Kamigoroshi, waarin de ziel van de machtige demon Hakaimono gevangen zit. Hakaimono geeft Tatsumi grote kracht, maar hij loopt elk moment het gevaar dat hij bezeten wordt door de demon als hij toegeeft aan zijn emoties. Tatsumi redt Yumeko en belooft haar naar de hoofdstad te brengen.

Demonische roadtrip

Hier begint een roadtrip naar de hoofdstad waarbij allerlei demonen en yokai verslagen moeten worden en het reisgezelschap zich langzaam uitbreidt. In de volgende boeken beleven zij allerlei avonturen om de Drakenrol veilig te houden terwijl er allerlei kwaadwillende partijen naar op zoek zijn. Spoiler alert: zoals de titel Nacht van de Draak misschien al doet vermoeden lukt dat uiteindelijk niet en moeten Yumeko en haar vrienden alles op alles zetten om het rijk Iwagoto van de ondergang te redden.

Nacht van de Draak:
sterk einde van een zwak beginnende trilogie

Eerlijk gezegd, als ik niet beloofd had om Nacht van de Draak te recenseren, was ik na het eerste boek van de Schaduw van de Vos trilogie gestopt met het lezen van de serie. Het eerste boek – Schaduw van de Vos – leest als een soort videogame. Tatsumi en Yumeko gaan op een roadtrip, ze komen aan bij een obstakel of een onheilspellende plek, daar worden ze aangevallen door een demon of ander bovennatuurlijk wezen. Versla de eindbaas, krijg er een metgezel bij en door naar het volgende level.

Het boek bestaat uit veel korte hoofdstukken die makkelijk te lezen zijn, maar de personages hebben erg weinig diepgang. Ik ergerde me met name aan hoofdpersoon Yumeko zelf, die om alles giechelt en zo onschuldig is dat het totaal niet meer geloofwaardig is. Welk zestienjarig meisje moet je keer op keer uitleggen wat sarcasme is? Schaduw van de Vos is in mijn ogen te simpel, ook voor echte ‘young adults’. Het leest meer weg als een boek voor jonge tieners. Op de enkele gruwelijke moord door een demon daargelaten, maar ook dat wordt nooit echt grafisch. Al met al vond ik het eerste boek nogal tegenvallen.

Nacht van de Draak:
een leuke introductie in Oosterse mythologie

Gelukkig zijn het tweede en met name het derde boek een stuk interessanter en spannender. In deel drie – Nacht van de Draak  – volgen de plotwendingen elkaar in hoog tempo op en is het moeilijk om het boek weg te leggen. Ook krijgen de personages Yumeko en Tatsumi steeds meer diepgang. Maar die diepgang mis ik nog steeds bij de andere personages van het reisgezelschap.

De Schaduw van de Vos trilogie is een leuke manier om kennis te maken met Oosterse mythologie, maar met name het eerste deel is een beetje te simpel voor mijn smaak. De trilogie leest gemakkelijk weg en de woordenlijst achter in de boeken is handig als je even een term bent vergeten, al is deze meestal wel uit de tekst op te maken. Als je gewoon zin hebt in een niet al te gecompliceerde young adult serie, dan vlieg je door deze boeken heen. Zeker als je eenmaal het eerste deel uit hebt.

Titel: Schaduw van de Vos trilogie
Auteur: Julie Kagawa
Uitgever: HarperCollins Holland
ISBN:
Schaduw van de Vos – 978 94 027 3190 3
Ziel van het Zwaard – 978 94 027 0503 4
Nacht van de Draak – 978 94 027 0502 7

Modern Myths Shop

Meer (Oosterse) mythologie – Nacht van de Draak

Als je na de Schaduw van de Vos trilogie geïnteresseerd bent geraakt (of dat sowieso al bent) in de Oosterse mythologie en cultuur en je ook een meer volwassen serie daarover wilt lezen, raad ik je de boeken Under Heaven en het losse vervolg daarop – River of Stars – van Guy Gavriel Kay aan. Deze spelen zich af in een fictief China ten tijde van de Tang-dynastie. Historische fictie met een vleugje magie. Met name Under Heaven kon ik niet wegleggen en heb ik in één ruk uitgelezen. Ben je ook geïnteresseerd in de mythologie van andere culturen, dan kan ik de Winternight-trilogie van Katherine Arden aanbevelen. Dit is een van mijn favoriete series die geïnspireerd is op Russische sprookjes en folklore. Deze boeken zijn niet als young adult uitgebracht, maar het is wel een echt ‘coming of age’ verhaal, dat zowel voor volwassen als jongvolwassen lezers interessant is.

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2020 Modern Myths

Roxan Rutten

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise