Phaedra: Alastor 824 achterflap
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Phaedra: Alastor 824 door Tais Teng – Paladijnen van Jack Vance

Wie zijn klassiekers kent, veert meteen op bij het zien van deze titel! De Alastor-reeks van Jack Vance is namelijk klassieke SF – maar Vance is in 2013 overleden. Met instemming van de beheerder van de uitgebreide Vance-erfenis, zoon John H. Vance Jr, heeft de Nederlandse schrijver Tais Teng – ook niet de eerste de beste – nog een deel toegevoegd aan de barokke avonturen in deze sterrenhoop: Phaedra: Alastor 824.

Gastrecensie door Wammes Witkop

Phaedra: Alastor 824 coverEn waarom ook niet? Volgens Jack telt Alastor drieduizend bewoonde werelden, waarvan er slechts drie zijn beschreven in zijn beroemde boeken. Die boeken verschenen alle drie  in de jaren zeventig. Aangezien Jacks zoon nauw samenwerkt met de Nederlandse uitgeverij Spatterlight – ze zijn bezig alle boeken van Vance opnieuw uit te geven, veelal in het Nederlands, maar ook in andere talen – was de link snel gelegd toen Tais, als groot bewonderaar van Jack Vance, zelf een boek in Jacks eigen sterrencluster wilde situeren. Onder de noemer Paladins of Vance verscheen onlangs Phaedra: Alastor 824. En hopelijk komen er nog meer paladijnen…

Phaedra: Alastor 824 – Feest der herkenning

Spatterlight noemt Phaedra: Alastor 824 een rasecht bruisend Tais Teng avontuur, ingebed in de drieduizend bewoonde werelden van Vances Alastor cluster. Daar valt geen speld tussen te krijgen; Tais maakt ruim gebruik van de achtergrond die Vance in zijn boeken heeft neergelegd. Allerlei bekende elementen komen terug en worden netjes in Tais’ eigen verhaal ingepast. Qua sfeer, benadering en bontheid van de opgevoerde personages is het inderdaad bijna een echte Vance. Bijna. Niet helemaal. Want er zijn toch wel wat kanttekeningen mogelijk, zaken die opvallen en zelfs storen.

Zo leest uw recensent zijn Vance het liefst in het Engels op een e-reader. Want ondanks dat mijn beheersing van de Engelse taal niet slecht is, voor Vance heb ik graag een woordenboek voor het grijpen, om de diepere subtiliteiten van de meer dan uitgebreide woordenschat echt te kunnen waarderen. Per pagina oorspronkelijke Vance is dat woordenboek toch wel één keer nuttig – en ik lees in een klein lettertype.

Tais heeft ervoor gekozen om als paladijn ook in het Engels te schrijven. Soepel, vloeiend Engels, zonder taalfouten, niets op aan te merken. Maar een woordenboek hoefde er niet bij gepakt te worden. Het woordgebruik was minder rijk, minder barok dan dat van de meester zelf. Niet vreemd, maar toch, het maakt net een verschil.

Overdaad…

Het gebruik van de Alastor-achtergrond om het verhaal te situeren is op zich een prima keuze, het is een rijke cultuur. Maar mogelijk heeft Tais er te veel uit willen putten, te veel elementen uit de drie oorspronkelijke Alastor-boeken terug willen laten komen. Voor liefhebbers van Vance is dat in eerste instantie een feest der herkenning, maar deze recensent voelde zich tegen het eind toch wat overvoerd. En waar Vance eigenlijk nooit al te zeer in de loop van het verhaal personages laat veranderen wat karakter betreft, gebeurt dat in dit boek wel, nogal opvallend zelfs. Maar ondanks deze kritiek is Phaedra: Alastor 824 een aanrader van de bovenste plank! En dat er nog maar veel meer paladijnen van Jack mogen opstaan!

Titel: Phaedra: Alastor 824 – Jack Vance’s Alastor Cluster
Auteur: Tais Teng
Uitgever: Spatterlight
ISBN: 978 16 194 7366 9

Modern Myths service: koop Phaedra: Alastor 824 op Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.