Skylines recensie - Modern Myths

Skylines recensie – De oorlog gaat door, de aarde vecht terug

Toen in 2010 de sciencefictionfilm Skyline werd uitgebracht, was het niet meteen duidelijk dat dit het begin zou zijn van een trilogie. Maar nu is het derde deel – Skylines – dan toch eindelijk uit op dvd en blu-ray. Is dit dé sciencefiction-knaller om naar uit te kijken of moet je daarvoor toch elders zoeken? Lees het in onze Skylines recensie!

In Skylines – nu op dvd en blu-ray – is de aarde niet meer wat het is geweest nadat buitenaards leven de planeet aanviel om de hersens van mensen te oogsten. Rose (Lindsey Morgan (The 100)) is op de vlucht voor de verzetsstrijders, hoewel ze ooit een van hen was.

Ze is namelijk een hybride levensvorm en ziet er menselijk uit, maar heeft ook bepaalde krachten van de aliens. Daarnaast verstaat ze hun taal en begrijpt ze hun technologie.

Lindsey Morgan als Rose

Missie naar de planeet van de aliens

In een grote eindstrijd met de vijand is Rose in eerste instantie niet in staat de buitenaardse wezens te doden. Haar twijfel kost velen het leven, zelfs al zorgt ze uiteindelijk voor de overwinning. Toch is de strijd nog niet klaar. Na vijf jaar vluchten wordt Rose opgepakt voor een laatste missie. Dit keer naar de thuisplaneet van de “Harvesters” om een speciale kern op te halen. Het is het enige middel om de mensen die in aliens zijn veranderd te redden. Waaronder haar broer.

James Cosmo als Grant

Skylines recensie – De oogsters

Als je de eerste twee films in deze trilogie niet hebt gezien of niet precies weet wat daarin gebeurde, is dat niet erg. Skylines begint met een korte samenvatting van zijn voorgangers Skyline en Beyond Skyline. Het helpt je om te begrijpen hoe de wereld is geworden, nadat de Harvesters (Oogsters) de planeet binnenvielen. Ze danken hun naam aan het feit dat ze menselijke hersens stalen en in alienlichamen (“Pilots”) stopten die vervolgens voor hen werkten.

In het tweede deel werd ontdekt hoe mensen hun bewustzijn terug konden krijgen in zo’n pilot. Hierdoor is er op aarde nu een mix van mensen en pilots. De ontwikkelingen binnen de films zijn goed in kaart gebracht en het idee erachter is leuk. Er zit een enorm verschil tussen het eerste deel – waar mensen plots overvallen werden door aliens en probeerden te overleven (zonder te weten wat er nu eigenlijk aan de hand was) – en nu, wanneer mensen de mogelijkheid hebben om terug te slaan.

De Harvesters komen

Sciencefiction met andere ondertonen

Hoewel de films elkaar goed opvolgen, merk je wel dat ze allemaal net een andere toon hebben. Het zijn natuurlijk allemaal sciencefictionfilms, maar waar je het eerste deel misschien meer kan vergelijken met Cloverfield of de eerste helft van Independence Day is deel drie veel meer een typische actiefilm. Ook verliest Skylines veel van zijn sciencefiction-elementen. Het is een actiefilm met aliens en daaromheen wat fantasievolle elementen.

De eerste film was spannend, vooral omdat je lang niet wist wat de aliens kwamen doen en wanneer hun volgende aanval kwam. Skylines is daarentegen heel voorspelbaar en een beetje filmkenner weet precies hoe dit verhaal zich gaat ontvouwen. De flauwe broer-zus humor tussen hybride Rose en pilot Trent (Jeremy Fitzgerald (Logan, Star Trek: The Future Begins)) is geinig, maar maakt de film nog meer cliché.

Lindsey Morgan in Skylines

Kostuums en CGI

Gelukkig maakt de film gebruik van zowel kostuums als CGI. Je merkt dat de kostuums helpen alles wat natuurlijker te laten lijken. De acteurs reageren op iets lijfelijks en de pilots zien er niet misplaatst uit tussen de mensen. Dit is wel anders bij de scènes die zwaar rusten op de CGI. De speciale effecten geven niet altijd het gewenste effect.

Alexander Siddig als Radford

Skylines recensie – Vermakelijk slotstuk

Al met al blijft het eerste deel mijn favoriet, hoewel deel twee veel betere reacties kreeg van critici. Ik denk dat de gewone filmkijker en de filmcriticus het wel eens zullen zijn over dit derde deel. Heb je zin in een actiefilm met aliens, dan is Skylines prima om even op te zetten. Je kan hem kijken zonder voorkennis van de vorige films, dankzij de samenvatting aan het begin. Baanbrekend is deze film helaas niet, maar alsnog is Skylines een vermakelijke sciencefictionfilm voor tussendoor.

Skylines is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd. Bekijk hier de trailer:

Titel: Skylines
Regisseur: Liam O’Donnell
Acteurs: Lindsey Morgan, Jonathan Howard, Daniel Bernhardt
Uitgever: Dutch FilmWorks
Medium: Dvd
Genre: Sciencefiction / Actie

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Dutch FilmWorks

Skylines - aliens

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.