Spider-Man Far From Home Peter Parker Spider-Man uitsnede

Spider-Man: Far From Home – Op zoek naar jezelf in Europa

Menig Marvel-fan viel natuurlijk in een diep, zwart gat na het verschijnen van Avengers: Endgame. We hadden er lang naartoe geleefd en namen toen met veel pijn afscheid van heel wat geliefde personages. Maar lang hoeven we niet te stellen zonder superhelden; een paar weken na de release van Avengers: Endgame is daar al Spider-Man: Far From Home.

Door Paul van Deursen en Yvette Hazebroek

Spider-Man: Far From Home is een nieuw hoofdstuk in het leven van onze ‘friendly neigbourhood’ superheld, die, tegen wil en dank, in een positie wordt geplaatst waar hij nog helemaal niet klaar voor is. Spider-Man is inderdaad ‘far from home’, zowel qua locatie als wat zijn eigen comfortzone betreft.

Spider-Man: Far From Home - Spider-Man

Tijd voor de tienerjongen om volwassen te worden

In Spider-Man: Far From Home keert Tom Holland terug als Peter Parker. In deel één van deze nieuwe Spider-Man reeks, Spider-Man: Homecoming, leerden we hem kennen als de ietwat sullige, overmoedige tiener die niet kon wachten om bij de grote jongens te horen. Nu is hij na zijn grote avontuur met de volwassen superhelden weer een beetje van de schrik bekomen en realiseert hij zich dat hij eigenlijk maar één ding wil: gewoon even een tiener zijn. Bovendien moet hij leren leven met het gemis van zijn grote voorbeeld en vaderfiguur: Tony Stark – Iron Man. Niet alleen de wereld moet leven in een wereld post-Iron Man, voor Peter is het extra zwaar om te weten dat de eerste die echt in hem geloofde er niet meer is.

Hij wil er even tussenuit en dat betekent: met zijn klas op schoolreis naar Europa. Een droom van elke Amerikaanse high school student en voor ons Europeanen erg leuk om alle bekende locaties te zien. Voor Peter kan het helemaal niet meer mis: zijn ‘secret crush’ MJ (gespeeld door Zendaya (The Greatest Showman, The OA)) reist mee. Samen met zijn beste vriend Ned bedenkt hij een plan om haar zijn liefde te verklaren.

Spider-Man: Far From Home - The gang

Een nieuwe buitenaardse dreiging

Helaas voor Parker is er iemand die zijn plannen in de war schopt: niemand minder dan Nicky Fury (Samuel L. Jackson (Captain Marvel, Glass)). Er is een buitenaardse dreiging die moet worden gestopt en omdat álle andere Avengers momenteel wonderbaarlijk genoeg onbeschikbaar zijn, komt het op Spider-Man neer om de wereld te redden. Peter is echter niet vereerd dat werelds meest legendarische superheldenbaas uitgerekend hém nodig heeft – hij besluit zijn telefoontjes te negeren en zich volop op zijn schoolreis te richten. Natuurlijk laat Fury zich niet zo makkelijk aan de kant zetten en kaapt hij de schoolreis, zodat Peter steeds exact daar is waar de dreiging plaatsvindt.

Spider-Man: Far From Home - Nick Fury

Mysterio: kersverse held

Gelukkig staat Spider-Man er niet helemaal alleen voor. Een nieuwe held verschijnt ten tonele: Quentin Beck, aka Mysterio (Jake Gyllenhaal (Prince of Persia: The Sands of Time, Okja)) die, met zijn vissenkomhelm en weelderige cape, Spider-Man komt bijstaan. Peter heeft in hem niet alleen een superheld om naar op te kijken, maar ook een mentor en een vriend met wie hij over superheldendingen kan praten zoals hij dat met niemand kan sinds Tony Stark. Beck begrijpt hem zoals niemand anders dat doet, niet eens Tony’s beste vriend Happy Hogan.

Samen nemen Spider-Man en Mysterio het op tegen de Elementals: grote buitenaardse wezens die een ravage achterlaten in Europa. Waar ze vandaan komen en wat ze willen blijft een beetje mysterieus, maar dat ze sterk zijn, staat buiten kijf. Ze moeten gestopt worden.

Spider-Man: Far From Home - Quentin en Peter

Grote verantwoordelijkheid

Peter wordt er constant aan herinnerd dat Stark iets in hem zag. Stark maakte hem een Avenger en dat zorgt ervoor dat Spider-Man aan hoge verwachtingen moet voldoen. Niet alleen van Stark en Fury, maar ook – en vooral – van zichzelf.

Het is niet makkelijk om als verliefde tiener er een geheim superheldenleven op na te houden. Als een jongleur balanceert Peter zijn normale leven en dat van Spider-Man, ondertussen als de dood dat een van zijn klasgenoten erachter komt wie hij werkelijk is. Het zorgt voor hilarische situaties – wel een beetje vergezocht – maar daardoor uitstekend passend in het Marvel-universum.

Spider-Man: Far From Home - Spider-Man Stealth Suit

Humor, actie, buitenaardse wezens en superhelden – meer hoeven we niet

Spider-Man: Far From Home heeft alles in huis wat een geslaagde Marvel-film moet hebben. Het is meer dan vermakelijk, de acteurs zijn overtuigend (Holland portretteert veruit de meest onderhoudende Spider-Man ooit en Jake Gyllenhaal zet een verrassend overtuigende redder in nood neer) en het verhaal is redelijk. Redelijk, tót duidelijk wordt hoe de vork werkelijk in de steel zit. Ook is Spider-Man: Far From Home niet vies van een beetje romantiek. De liefde hangt in de lucht en het maakt de film grappig herkenbaar en daardoor luchtiger dan andere Marvel-films.

Spider-Man: Far From Home - Spider-Man en MJ romance

Spider-Man: Far From Home – het oude en het nieuwe

Wat de film vooral zo leuk maakt, is dat er enerzijds wordt ingehaakt op de gebeurtenissen in Avengers: Endgame. De personages die waren ‘geblipped’ (the blip was het moment dat in Avengers: Infinity War de helft van de wereldbevolking in rook opging) zijn weer terug en moeten hun oude leven weer oppakken. Wat dat voor gevolgen heeft, wordt in Spider-Man: Far From Home op grappige manier in beeld gebracht door Parkers klasgenoten.

Anderzijds zien we een Peter die, zelf geblipped, werkt aan zijn toekomst door avances te maken bij MJ en zijn identiteit als superheld vorm probeert te geven. Aan alle kanten wordt aan hem getrokken, maar hij heeft moeite met naar zichzelf luisteren. Meerdere keren wordt aan hem gevraagd: wat wil jij nu eigenlijk zelf? Een vraag die we best allemaal wat vaker aan onszelf mogen stellen.

Spider-Man: Far From Home - Peter in Venetië

Is Spider-Man de volgende Iron Man?

De wereld heeft zijn ogen gericht op Spider-Man; wordt hij de nieuwe Iron Man? Peter is diep van binnen simpelweg de nerdy tiener die tegen wil en dank een superheld is geworden. Stark gaf hem wat hij nodig heeft om een Avenger te zijn, maar zal hij leren vertrouwen op zijn intuïtie en durft hij de keuze te maken die noodzakelijk is? Spider-Man: Far From Home plant daarvoor een zaadje dat langzaam ontkiemt. De film opent een heel nieuw universum aan mogelijkheden en verantwoordelijkheden voor Peter Parker. Alle ogen van de wereld zijn gericht op Spider-Man – en dat zal de komende tijd niet veranderen.

Spider-Man: Far From Home draait nu in de bioscoop.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Spider-Man: Far From Home - Mysterio

Spider-Man: Far From Home - Peter en HappySpider-Man: Far From Home - Europa posters

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.