Child’s Play Chucky uitsnede

Child’s Play: remake zonder moordlustige ziel – Poppendriedaagse dag 1

Horroricoon Chucky heeft zijn titel meer dan verdiend. Naast Freddy Krueger (A Nightmare on Elm Street), Jason Voorhees (Friday the 13th), Pennywise the Dancing Clown (IT), Pinhead (Hellraiser) en nog vele andere wezens jaagt hij al ruim dertig jaar mensen de stuipen op het lijf. In deze remake krijgt Chucky een nieuwe kans om geboren te worden en angst te zaaien. Andy is nog niet van hem af! Welkom bij de Modern Myths Poppendriedaagse dag 1: Child’s Play. 

Modern Myths Poppendriedaagse: Child’s Play – leggen Annabelle en Woody het af tegen Chucky?

Child's Play posterSoms gebeurt het dat bioscoopfilms een overlappend thema hebben. Wie nu de filmposters bekijkt ziet maar liefs drie films waarin poppen een belangrijke rol spelen: Child’s Play, Annabelle Comes Home en Toy Story 4. Deze films hebben alle drie een behoorlijke geschiedenis en daarom vergelijken we ze in deze Modern Myths Poppendriedaagse. Wij laten je weten of het tijd is om te spelen, of dat je dit speelgoed maar beter in de doos kunt laten zitten.

Lees ook de Poppendriedaagse dag 2: Annabelle Comes Home. In dag 3: Toy Story 4.

De Child’s Play horrorfranchise

Toen in 1988 de eerste Child’s Play film verscheen, was er een nieuwe horrorfranchise geboren. In de openingsscène van deze klassieker wordt seriemoordenaar Charles Lee Ray opgejaagd door de politie. Hij wordt gespeeld door de excentrieke Brad Dourif, een acteur die in heel veel (horror)films zit die je kent, zoals The Exorcist III, Critters 4 en Halloween. Hij speelde ook Wormtongue in de The Lord of the Rings-filmserie. Ray wordt beschoten en zweert wraak. Dankzij een voodoospreuk brengt hij zijn ziel over naar een populaire speelgoedpop. Het is het begin van een zevendelige serie waar met deze reboot een abrupt einde aan komt en dat is jammer.

Child's Play - Chucky achter de kast

Achtmaal is scheepsrecht

Waar de eerste drie Child’s Play-films zichzelf nog serieus namen, werd het vierde deel – Bride of Chucky – van een heel ander kaliber. Deze film leek bijna een parodie in het slashergenre met knipogen naar eerdergenoemde horroriconen. Desondanks werkte dit goed en werd de film, financieel gezien, een succes. Echt eng was het niet meer, mijn jeugdtrauma – opgelopen bij de eerdere films – was genezen en ik kon weer genieten van deze franchise. Vanaf deel zes – Curse of Chucky (2013) – was de enge pop niet meer op het grote scherm te zien, maar kon je hem meteen thuis ontvangen. In deze film kreeg Chucky zijn oude serieusheid weer terug en het verhaal werd goed gelinkt aan het origineel uit 1988.

Onder het grote publiek zijn de Child’s Play-films inmiddels wat weggezakt en zijn ze wellicht niet zo bekend meer als de horrorfranchises A Nightmare on Elm Street of Halloween. Reboots van deze films kwamen eerder in de bioscoop en brachten niet het succes van hun voorgangers mee. Wellicht dat de makers van de nieuwe Child’s Play (2019) het beter dachten te kunnen.

Child's Play Andy

Chucky in de eenentwintigste eeuw

Chucky is ontsproten uit het brein van Don Mancini (die naast de Child’s Play-projecten ook enkele afleveringen van de horrorserie Channel Zero heeft geschreven). Mancini was als schrijver zeven delen lang betrokken bij het proces, maar zijn naam is niet te vinden in de aftiteling van deze reboot. Hoewel het verhaal in grote lijnen hetzelfde lijkt als bij de originele films, zijn er toch elementaire plotpunten veranderd en dat doet wat met deze nieuwe versie. Bij het zien van de trailer had ik goede hoop: Chucky in een modern jasje. Een seriemoordenaar in het lichaam van een pop die via het ‘Internet of Things’ kan verbinden met zo’n beetje alles. Een pop die met zijn functies huishoudapparaten kan omtoveren tot moordwapens. Helaas bleek ik er ver naast te zitten.

Child's Play - Chucky in het Internet of Things

Een cadeau waar je het bonnetje beter van kunt bewaren  

Net als in het originele verhaal geeft alleenstaande moeder Karen Barclay (Aubrey PlazaDirty Grandpa, Legion) haar zoon Andy (Gabriel BatemanLights Out, Annabelle (bonuspunt voor deze enge pop die hier binnensluipt)) een populaire ‘Buddi’-pop (in het origineel een ‘Good Guy’ geheten). Al snel maakt de moordlustige pop Andy’s leven tot een hel. Het grote verschil zit hem in de openingsscène. LET OP: als je geen spoilers wilt, kun je nu beter naar de volgende alinea springen. Ben je gewaarschuwd? Zeker weten? Dan gaan we door! In de opening zien we geen seriemoordenaar die zijn ziel overplaatst, maar een medewerker die alle veiligheidsprocedures van de pop weghaalt. Chucky is niet langer een pop met de ziel van een seriemoordenaar, maar een AI (artificiële intelligentie) die doet wat hij doet, omdat hij het zo leert. Dit haalt wat mij betreft de ziel uit de film, aangezien hetgeen wat Chucky de moordlustige Chucky maakte, er nu niet meer is. Een reboot moet nieuwe kansen bieden, maar hiermee wordt dertig jaar aan horrorgeschiedenis onderuit gehaald. Daarnaast gaat de film inconsequent om met wat Chucky nu wel en niet kan. Een uitleg voor zijn naam is er niet en ergens lijkt hij heel goed te weten wanneer hij wel of niet zijn mond moet houden.

Child's Play - cadeautje!

Child’s Play: een vuurpijl zonder knaller

De aanloop naar Child’s Play was geweldig. Met posters waarin Chucky eigenhandig afrekent met de concurrentie (het speelgoed van Toy Story en Annabelle) en met een goedgevulde trailer leek het een succes te kunnen worden. Maar nu de film uit is, lijkt het er juist op dat de andere poppenfilms beter uit de verf gaan komen. Child’s Play mist het eerbetoon dat andere horrorbekendheden wel kregen. De film is een slasher met weinig spanning.

Child's Play - Chucky versus Annabelle en Woody
Child’s Play: Chucky versus Annabelle en Woody

Wat wel benoemd mag worden is Mark Hamill’s (Luke Skywalker uit de Star Wars-films) vertolking van Chucky. Zijn stem is uitermate geschikt om de pop angstaanjagend gestoord over te laten komen. Hij is hiermee een waardige opvolger van Brad Dourif die al die tijd zijn stem verleende. Toch is er ook hoop voor de Chucky-fans van het eerste uur. Schrijver Don Mancini is betrokken bij een televisieserie die verdergaat met de originele Chucky (inclusief Dourifs stem) en hij hoopt nog altijd op een crossover met Freddy Krueger. Child’s Play on Elm Street. Make it happen!

Pop-cornscore: Child’s Play

Modern Myths is drie dagen lang gevuld met poppen. Onze eerste enge pop Chucky zet met Child’s Play laag in op ons vijfkoppige pop-corn scorebord met een score van twee. Morgen gaat de strijd verder: delven Annabelle en Woody het onderspit of zinnen ze op wraak?

Child's Play - Chucky popcorn score

Chucky zelf op het grote scherm zien? Wees er dan snel bij: Child’s Play draait nog maar even in de bioscoop.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Child's Play - Chucky gluurt

Child's Play - gevangen!

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.