The Ballad of Songbirds and Snakes recensie - Modern Myths

The Ballad of Songbirds and Snakes – Suzanne Collins keert terug naar The Hunger Games

Heb je je ooit afgevraagd hoe President Coriolanus Snow uit The Hunger Games boeken zo wreed is geworden? En waarom hij een afkeer heeft tegen Katniss Everdeen, de Mockingjay en symbool van de rebellen? In de prequel The Ballad of Songbirds and Snakes zal het je duidelijk worden. Helmie is fan van de serie en las dit nieuwe young adult boek van Suzanne Collins. Lees in haar The Ballad of Songbirds and Snakes recensie of de dystopische Hunger Games-wereld weer als vanouds voelt!

In The Ballad of Songbirds and Snakes draait alles om Coriolanus Snow, de tiran die de districten van Panem met een ijzeren vuist overheerst en de bevolking in de ban van “De Hongerspelen” weet te houden. Zijn afkeer tegen Katniss Everdeen, de vrouwelijke debutant van district 12 die zich ontwikkelde van tribuut tot een nationaal symbool van de rebellen – de Mockingjay ofwel de Spotgaai – komt hierdoor in een nieuw licht te staan. The Ballad of Songbirds and Snakes, in het Nederlands De Ballade van Slangen en Zangvogels, wordt hiermee een must read voor elke liefhebber van deze boeken- en filmserie.

Getraumatiseerde jeugd en mentorschap

Het verhaal begint met een jonge Coriolanus Snow die in zijn laatste jaar van zijn middelbare school zit. Hij is nog steeds getraumatiseerd door de oorlog met de rebellen, die tien jaar eerder eindigde. Hierbij verloor hij niet alleen zijn beide ouders, maar ook het familiefortuin wat zijn vader, generaal Crassus Snow, investeerde in District 13. Aan het einde van de oorlog wordt District 13 vernietigd, waardoor de welvarendste familie van Panem in een klap failliet raakt. Coriolanus wordt opgevoed door zijn grootmoeder – de grandMa’am – en zijn nicht Tigris. De familie probeert de schijn van hun status en rijkdom op te houden.

Coriolanus wordt geselecteerd voor een bijzonder mentorprogramma om de tiende Hongerspelen nieuw leven in te blazen. Hij ziet dit als een kans om een prijs te winnen waarmee hij de kosten van zijn universitaire carrière in de toekomst zal kunnen bekostigen. Coriolanus krijgt het meisje van District 12 toebedeeld: Lucy Gray Baird. Zij is onderdeel van een groep die behoort tot de Covey, een soort van zingende zigeunergroep die in District 12 vast kwam te zitten aan het einde van de oorlog.

The Ballad of Songbirds and Snakes recensie:
sterk begin…

Als groot fan van de The Hunger Games boekentrilogie was ik dolenthousiast om te beginnen aan dit 517 pagina’s tellende prequelboek. The Ballad of Songbirds and Snakes is opgesplitst in drie delen: Part I The Mentor, Part II The Prize en Part III The Peacekeeper. Ik vloog door het eerste deel heen. Er wordt veel verklaard over hoe De Hongerspelen in leven geroepen werden. Op dat moment zijn de spelen nog maar een schim van wat ze in de Katniss periode zijn, 64 jaar later. De relatie tussen Coriolanus en Tigris wordt verder uitgediept en het wrede karakter van Coriolanus is nog niet zichtbaar. Hij is aan het overleven in een wereld die een schim is van wat het zal worden in de toekomst.

… traag einde

In een korte tijd bouw je een hoop sympathie op voor de jonge Snow die verliefd wordt op “zijn” Lucy Gray. Er zijn genoeg twists en actiemomenten, waarbij de wrede Dr. Gaul met haar gemuteerde dieren en bedenker van De Hongerspelen een interessant personage is in de ontwikkeling van Coriolanus tot President Snow. Helaas werden mijn hoge verwachtingen wat ondermijnd in het tweede deel. Ik had meer actie verwacht in de arena, maar dat valt tegen. Tevens had ik moeite met het doorkomen van deel III, waarbij het karakter van Coriolanus zich steeds meer begint te vormen naar de wrede President Snow, die we kennen van de The Hunger Games. Je blijft gedurende het verhaal denken dat het goed zal komen, maar weet ondertussen dat dit niet gaat gebeuren. Natuurlijk is dit niet helemaal eerlijk; het blijft nu eenmaal makkelijker om je te verplaatsen in een underdog die uitgroeit tot heldin, dan in een jongeman die uitgroeit tot wrede tiran.

The Ballad of Songbirds and Snakes recensie:
Collins lands on top

The Ballad of Songbirds and Snakes is wederom een makkelijk leesbaar en heerlijke adolescentenroman met genoeg prille jonge liefde, veel geweld en actie. Ik denk dat deze prequel het succes van The Hunger Games niet zal kunnen evenaren, maar de terugkeer naar Panem was wel een heerlijk leesavontuur. De nieuwe liedjes en de origine van bekende liedjes zoals de Hanging Tree geven het geheel ook een extra dimensie. Ook begrijp ik nu helemaal hoe President Snow een fixatie op Katniss Everdeen ontwikkelde. Suzanne Collins is er dus goed in geslaagd om dit verhaal aan de oorspronkelijke trilogie te koppelen. Ik ga er dan ook vanuit dat we een vervolg op dit verhaal kunnen verwachten. Zelf ben ik heel erg benieuwd naar boeken over de Kwartskwelling. Er is in ieder geval nog genoeg Hongerspelen-materiaal om op verder te borduren!

Titel: The Ballad of Songbirds and Snakes – A Hunger Games novel
Auteur: Suzanne Collins
Uitgever: Scholastic
ISBN: 978 07 023 0017 2

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.