The Boy Brahms’ Curse dvd recensie - Modern Myths
Doctor Strange 2 banner

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie: de dertiende horrorpop in een dozijn

Met de eerste The Boy-film werd pop Brahms onderdeel van de poppen horrorfilm familie, waar ook Chucky, Annabelle en meer bij horen. Dat eerste deel was – terecht – succesvol genoeg. De makers waagden zich aan deel twee, maar in deze The Boy Brahms’ Curse dvd recensie lees je dat er best wat langer nagedacht had mogen worden over het vervolg. 

Lees ook Daniels horror Poppendriedaagse

Er zijn genoeg dingen die onder je huid kunnen kruipen en bijna universeel zijn. Spinnen, clowns en natuurlijk: poppen. Niet verwonderlijk dat veel griezelfilms gebruik maken van iets waar de meeste mensen toch al bang voor zijn. Chucky, Annabelle en de poppen uit de Puppet Master-franchise bleken allemaal succesvol genoeg voor meerdere films. Zelfs Slappy uit de Goosebumps-boeken en –serie maakte zijn opwachting in meerdere delen (en leverde mij een jeugdtrauma op). Op Modern Myths konden we zelf een Poppendriedaagse houden (al deed Toy Story 4 ook mee). Met The Boy Brahms’ Curse keert ook pop Brahms terug. Willen we nog met hem spelen?

Wat je vindt mag je houden

Wanneer Liza (Katie Holmes (Batman Begins, Dawson’s Creek)) en zoon Jude (Christopher Convey (Stranger Things, Gotham)) op een avond worden aangevallen in hun eigen huis besluiten ze met manlief Sean te verhuizen naar een afgelegen landgoed. Sinds die gebeurtenis heeft Jude geen woord meer gesproken en ook Liza kan het trauma maar moeilijk achter zich laten. Tijdens een verkenningstocht rond zijn nieuwe huis stuit Jude op een begraven pop. Hij besluit hem mee naar huis te nemen. Hoewel de pop er een beetje creepy uitziet, mag Jude hem houden nadat blijkt dat hij iets opener begint te worden. Al snel blijkt de pop, Brahms genaamd, een veel grotere invloed te hebben dan het gezin had gedacht.

The Boy: Brahms' Curse - ingegraven

Toen The Boy nog alleen was

Om wat beter op deze film in te gaan, staan we ook even stil bij het eerste deel – The Boy. Geen zorgen, we zullen spoilers achterwege laten. Dat eerste deel verraste me positief. Het begon als een typische horrorfilm met de zoveelste horrorpop, maar uiteindelijk bleek er meer achter te zitten waardoor je met een tevreden gevoel de film kon afsluiten. Natuurlijk maakte The Boy gebruik van wat laffe trucjes (een spannende scène met jumpscares, maar hé, het is maar een droom en het heeft geen invloed op de rest van het verhaal), maar alles bij elkaar genomen was het een prima film. Met een goede twist op het einde werd het verhaal alleen maar spannender en daarnaast was het acteerwerk ook erg goed. Die film klopte van alle kanten.

Voor ik naar The Boy Brahms’ Curse keek, besloot ik de eerste film nog eens terug te kijken. Dan ontdek je meteen een groot minpunt waar meer horrorfilms onder lijden. The Boy is niet echt geschikt om opnieuw te kijken. Wanneer je de afloop al kent, valt de spanning in de rest van de film weg. Dan is hij best saai. De film leunt volledig op de ontwikkelingen van het verhaal en het zijn de twists die hem gedenkwaardig maken. Maar dus wel eenmalig.

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie - Katie Holmes

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie:
Brahms is cursed

Mijn nieuwsgierigheid voor de tweede film was meteen gewekt toen hij aangekondigd werd. The Boy Brahms’ Curse of Brahms: The Boy II (afhankelijk van waar je kijkt) moet door de eerste film behoorlijk grote schoenen vullen. Hoe spannend is het als de kijker de twist al weet? De opening van de film is erg sterk en de personages worden goed neergezet, maar wanneer Brahms dan eindelijk ten tonele verschijnt, leer je meteen dat dit een heel ander soort film is. Vanaf dan gaat het bergafwaarts. De enige schrikmomenten krijgen we wederom te zien in dromen, zodat het grote kwaad nog bewaard kan worden. Helaas is dat grote kwaad een beetje een anticlimax. Daarnaast wordt er veel uit het eerste deel teniet gedaan en blijven we toch nog met vragen zitten.

Christopher Convey

Een nieuwe, nieuwe pop

The Boy Brahms’ Curse had iets beter kunnen zijn als ze niet geleund hadden op een bestaande film. Jude had willekeurig elke pop kunnen vinden en je had hetzelfde verhaal gehad. Daarmee waren er minder verwachtingen geweest en was het eerste deel onaangetast gebleven. Natuurlijk hadden we dan nóg een poppenfilm, maar het had beter gewerkt. Het beste van de film is Katie Holmes die in alle aspecten overtuigend overkwam. Daarnaast was er een scène met een langzame opbouw naar een geweldig shockmoment al wordt er daarna niets meer mee gedaan. Ook goede kindacteurs blijken een opgave.

Faceoff

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie:
Nog meer poppen?

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie - dvd packshotNiet alle horrorpoppen kunnen winnaars zijn, maar dat betekent niet dat er geen toekomst voor Brahms is. Er zijn genoeg horrorfranchises die een slechte, tweede film hebben kunnen overwinnen en waar we vandaag de dag nog steeds nieuwe delen van krijgen. Wellicht dat Brahms de vloek nog breekt en we hem nogmaals mogen ontmoeten. De makers leken die mogelijkheid zeker te overwegen, maar de box office zou weleens en drempel kunnen zijn. De The Boy Brahms’ Curse dvd bevat ook geen extra’s, dus meer inzicht in waarom de film op deze manier gemaakt is en wat de makers in de toekomst met de pop willen, ontbreekt. De conclusie die we in ieder geval weer kunnen trekken, is dat horrorfilms en poppen samengaan als bioscopen en popcorn. En van beide kan je je buik af en toe vol hebben.

The Boy Brahms’ Curse is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: The Boy Brahms’ Curse
Regisseur: William Brent Bell
Acteurs: Katie Holmes, Christoper Convey
Uitgever: The Searchers
Medium: dvd
Genre: horror / thriller

Modern Myths Shop

Koop The Boy Brahms’ Curse via Bol.com:

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie - blu-ray packshotBlu-ray:
The Boy Brahms’ Curse blu-ray – € 14,99 op Bol.com

The Boy Brahms’ Curse dvd recensie - dvd packshotDvd:
The Boy Brahms’ Curse dvd – € 15,99 op Bol.com

Bekijk hier de trailer van The Boy: Brahms’ Curse:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © The Searchers

Brahms

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise