The Lodge recensie - Modern Myths openingsbeeld

The Lodge recensie: Psychologische horror met een wijze les

Mia en Aiden verloren hun moeder op gruwelijke wijze. Ze hebben niet veel op met hun stiefmoeder Grace, maar worden in The Lodge – nu op blu-ray en dvd – min of meer gedwongen kerst met haar door te brengen. En dat nog wel in een afgelegen berghut. Aldaar worden ze bedreigd door een bovennatuurlijke kracht. Als tot overmaat van ramp het hondje van Grace dood wordt gevonden is het hek van de dam. De gruwelijkheden beginnen dan pas echt. Lees onze The Lodge recensie!

Het originele scenario van The Lodge werd geschreven door de Schot Sergio Casci, die het verkocht aan Hammer Films. De studio haalde Veronika Franz en Severin Fiala over om de film te regisseren. Dit Oostenrijkse filmmakers duo is bekend van Goodnight Mommy en The Field Guide to Evil. Echter herschreven zij een groot gedeelte van het script, waaronder ook het einde.

Actrice Riley Keough (de oudste kleindochter van Elvis Presley en bekend van Mad Max: Fury Road) speelt de rol van Grace, de stiefmoeder van de twee kinderen. Zij is een dame met een zeer duistere achtergrond.

Hammer time

Richard Armitage (The Hobbit, Alice Through the Looking Glass) speelt de vader en een kleine rol is weggelegd voor Alicia Silverstone (Batman & Robin, Clueless) in de rol van getergde moeder. Zoals we in de openingstitels zien, is het filmhuis Hammer nog altijd niet uitgerangeerd. Hammers hoogtijdagen lagen in de jaren 70, maar met films als The Woman in Black en Let Me In laten ze nog altijd van zich horen.

Alicia Silverstone

The Lodge recensie: Een leuke kerst

The Lodge begint hoopvol. Het wordt voor de kijker meteen duidelijk dat dit geen makkelijke film wordt om te zien. De gespannen sfeer spat van het beeldscherm af en een ongemakkelijk gevoel bekruipt je. Als de filmmakers niet schuwen de zelfmoord van de moeder onverbloemd in beeld te brengen, is de toon gezet. We zetten ons schrap.

Vanaf het eerste ogenblik komt het poppenhuis van de kinderen prominent in beeld. Later zal blijken waarom. Het is een leuk, creepy detail, waar later een ‘aha-moment’ mee gemoeid gaat. Dat Kerst niet geheel vlekkeloos gaat verlopen, is vanaf moment een duidelijk. En om eerlijk te zijn is vader Richard het niet waard om enige waardering te krijgen. Als je een relatie aangaat met een, laten we haar een labiel persoon noemen, is dat natuurlijk wel vragen om moeilijkheden.

The Lodge - Gezelligheid kent geen tijd

Een kern van waarheid

In The Lodge zie je “found footage” beelden van de massazelfmoord van een cult. Dit doet erg denken aan de beelden van Heaven’s Gate. Deze cult werd geleid door Marshall Applewhite en ook zij pleegden massazelfmoord in 1996. Ondanks dat de beelden uit de film niet echt zijn, zijn ze wel verontrustend, omdat ze bijna een kopie zijn van het origineel.

The Lodge recensie - Het wordt een witte kerst

Goede sfeer, maar een beetje voorspelbaar

Binnen de kortste keren gaat het gruwelijk fout in de afgelegen berghut. Vader is er vandoor gegaan en de kinderen moeten niets van hun nieuwbakken stiefmoeder hebben, die toch aardig haar best doet om toenadering te zoeken. Dan zijn op een ochtend alle (kerst)spullen, voedsel en kleding uit het huis verdwenen. De stroom is uitgevallen en er is geen water meer. Dat is het punt waarop de film wat ingekort had mogen worden. De donkere, beklemmende beelden van een koude winter zijn prachtig en de sfeer zit er goed in. Maar het verhaal is enigszins voorspelbaar. En dat is erg jammer.

Jaeden Martell en Lia McHugh

The Lodge recensie: Niets wat niet verklaard kan worden

The Lodge blu-ray packshotOok is het jammer dat al snel duidelijk is wat er achter de vreemde gebeurtenissen steekt. Door de tekst op de hoes moet de kijker denken dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn, maar is dat wel zo? Of kan alles verklaard worden? De film loopt niet goed af. Gelukkig maar, want het einde redt de film van de ondergang. Er zijn geen extra’s op de disc te vinden. Een interview met de regisseurs bijvoorbeeld had best gemogen.

The Lodge is misschien geen hoogvlieger, maar de sfeer is goed. Misschien is de film iets te lang, maar hij laat je als kijker wel nadenken. Alle acties hebben consequenties en die pakken niet altijd goed uit.

The Lodge is nu verkrijgbaar op blu-ray en dvd.

Titel: The Lodge
Regisseurs: Veronika Franz en Severin Fiala
Acteurs: Riley Keough, Jaeden Martell, Lia McHugh
Uitgever: The Searchers
Medium: Blu-ray
Genre: Horror

Modern Myths Shop

Koop The Lodge via Bol.com:

The Lodge blu-ray packshotBlu-ray:
The Lodge – € 16,99 op Bol.com

The Lodge dvd packshotDvd:
The Lodge – € 13,99 op Bol.com

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2022 Modern Myths / Beeldmateriaal: © The Searchers

The Lodge blu-ray_dvd winactie - Modern Myths - Riley Keough

Richard Armitage

Bekijk hier de trailer van The Lodge:

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise