Winactie: The Mummy 2
BoekenBoeken

THE MUMMY BLU-RAY – Begin van een Dark Universe uit de doeken gedaan

Eeuwige liefde is een terugkerend thema in klassieke monsterdrama’s. Dracula bijvoorbeeld, de onsterfelijke vampier die in Mina Harker de reïncarnatie van zijn geliefde ziet. Maar ook de Egyptenaar Imhotep, die voor de liefde als ondode mummy terugkeert uit het graf. In The Mummy blu-ray / dvd met Tom Cruise als de dief Nick Morton, is het dit keer de Egyptische prinses Ahmanet die de wereld als wraakzuchtige monster-mummie wil vernietigen. Maar als hiermee een eeuwenoud kwaad bevrijd wordt, moet Morton diep in zijn eigen hart kijken om de wereld te redden.

In de jaren 30 – 50, de zwart/witte hoogtijdagen van de cinema, maakte filmmaatschappij Universal de ene na de andere klassieke monsterfilm. Dracula, Frankenstein (en zijn bruid), Creature from the Black Lagoon, The Wolf Man en meer maakten de overstap van literatuur naar het witte doek. Sindsdien zijn ze er nooit meer verdwenen. Ook The Mummy uit 1932 is zo’n klassieker, met Boris Karloff als Imhotep, de mummie die opnieuw leeft om een prachtige vrouw – de reïncarnatie van zijn  grote liefde – te veroveren. De nieuwe The Mummy met Tom Cruise in de hoofdrol, vertelt dit verhaal (weer) opnieuw en dient tevens als beginstuk van een gedeeld Universal-universum waarin alle klassieke monsters in dezelfde wereld leven: de ‘Dark Universe’.

Tom Cruise en Annabelle Wallis

Net als Marvel en DC

Een gedeeld universum van klassieke Universal-monsters is natuurlijk een goed idee. Net als het gedeelde filmuniversum van Marvel en DC, waarin superhelden elkaar tegenkomen en samen strijden, laat je het publiek film na film terugkeren om de avonturen van hun helden te volgen. Het probleem van Universal is echter originaliteit. Ten eerste hebben veel monsterfilms al eerder een remake gekregen: The Mummy-trilogie met Brendan Fraser uit 1999 en The Wolfman met Benicio Del Toro uit 2010, om er maar twee te noemen. Ten tweede is het samenbrengen van de klassieke literaire monsters ook al eerder gedaan, in The League of Extraordinary Gentlemen met Sean Connery en de televisieserie Penny Dreadful, te zien op Netflix. Deze nieuwe mummie-film moet dus wel heel origineel zijn om te boeien en daar gaat het helaas mis.

Londen in een zandstorm

The Mummy blu-ray: opgebouwd uit klassiekers

Op The Mummy blu-ray staat een gesprek tussen regisseur Alex Kurtzman en hoofdrolspeler Tom Cruise, waarin ze vertellen hoe ze het klassieke mummie-verhaal een moderne twist wilden geven. Ze spreken over welke invloeden ze hierbij hadden, zoals The Birds van Alfred Hitchcock en Butch Cassidy and the Sundance Kid. De film zit dan ook vol met deze invloeden en volgt het verhaal van de originele The Mummy ook trouw. Dat zorgt ervoor dat je de hele film lang het gevoel hebt dat je het allemaal al eens eerder gezien hebt. De zwerm vogels, de rattenplaag, de zandstorm; het verrast niet. Ken je de The Mummy-trilogie met Brendan Fraser, dan heb je dit gevoel van déjà-vu zeker. Daarbij was die filmtrilogie een vrolijk Indiana Jones-achtig avontuur met leuke humor, terwijl Cruise en metgezellen in deze nieuwe film zichzelf te serieus nemen, waardoor hun humor gemaakt voelt.

The Mummy blu-ray 5

The Mummy en andere bekenden

Wat wel verschilt in deze nieuwe The Mummy, is het geslacht van het monster. Actrice/danseres Sofia Boutella zit onder de wikkels en weet de interne strijd van de mummie knap neer te zetten. Wat dat betreft had de extra cgi-pupil in haar ogen niet gehoeven. De andere grote vrouwelijke rol in de film, die van Jenny Halsey – gespeeld door Annabelle Wallis – komt echter niet uit de verf. Jenny komt niet verder dan een dom blondje dat ook nog eens de dame in nood wordt. Dat cliché mag nu wel eens voorbij zijn. Als laatste is er nog Russell Crowe, die een belangrijke rol in de film speelt. Welke zal ik niet verklappen, maar het is wel een leuke verrassing. Maar ook hier werkt de cgi tegen, wederom in vergelijk met eerdere versies van zijn personage in andere films.

Sofia Boutella

The Mummy blu-ray: Veel geblaat, weinig wol

Film - The MummyThe Mummy blu-ray is vooral een actiefilm geworden. Er gebeurt van alles, maar niets beklijft. De film wordt ook nooit echt eng, behalve in een rioolscène waarin Cruise onder water moet zwemmen voor zijn leven, achtervolgd door een horde skeletten. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mijzelf; enge dingen onderwater krijg ik nachtmerries van. Uiteindelijk is het dus het gebrek aan originaliteit wat de film parten speelt. Gevoelsmatig komt deze remake te snel na de vorige, zelfs al blijkt die al 18 jaar oud te zijn. Voor een jong publiek zonder kennis van de filmgeschiedenis van de mummie is deze nieuwe versie aardig als introductie van het klassieke verhaal, maar als begin van een ‘Dark Universe‘ schiet The Mummy echt te kort.

Titel: The Mummy
Regisseur: Alex Kurtzman
Acteurs: Tom Cruise, Russell Crowe, Annabelle Wallis, Sofia Boutella
Uitgever: Universal
Medium: Blu-ray
Extra’s: Weggelaten en extended scènes, Gesprek tussen Cruise en Kurtzman over het maken van de film, Verschillende making-of documentaires van de actiescènes, achter de schermen met Ahmanet en het personage van Russell Crowe. Geanimeerde ontstaansgeschiedenis van Ahmanet en audiocommentaar van regisseur en cast.

Modern Myths Shop 

Koop The Mummy op Bol.com:

Film - The MummyDvd: The Mummy dvd
Blu-ray: The Mummy BluRay
4K UHD: The Mummy 4K UHD

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

The Mummy blu-ray 9The Mummy blu-ray 1

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.