The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi - Modern Myths

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi – Terug naar de wereld van Avatar: The Last Airbender

De Avatar – meester van de vier elementen – zorgt voor balans tussen de vier werelddelen. Wanneer een Avatar sterft, reïncarneert deze in een cyclus die al duizenden jaren speelt. In deze wereld speelt de Kyoshi-duologie zich af. Wat hebben deze twee boeken – The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi – toe te voegen aan onze geliefde televisieserie? Je leest het in onze recensie! 

Lees ook Dirks Avatar: The Last Airbender Collection recensie!

De twee Kyoshi-boeken zijn geschreven door F.C. Yee in samenwerking met Michael Dante DiMartino. Die laatste is een van de twee bedenkers van Avatar: The Last Airbender en de opvolgende serie The Legend of Korra. In The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi volg je het verhaal van aardemeester Kyoshi, die twee generaties voor Aang de Avatar was. We leren haar in de serie al kennen door flashbacks die Aang van haar te zien krijgt. Daarnaast zijn er ook de Kyoshi-strijders, een groep vechters die zich net als de vroegere Avatar kleden.

Aang verkleed
Avatar: The Last Airbender – De Kyoshi stijl

Kyoshi, een mysterieuze verschijning

Met haar make-up, uitzonderlijke lengte en stoïsche houding is Kyoshi een mysterieuze verschijning. In de boeken leer je haar echt kennen. The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi schijnen een licht op haar leven en geven antwoord op sommige vragen die in de serie opkomen. Zo komen we te weten hoe Kyoshi aan haar iconische make-up en waaiers komt. Maar ook hoe het kan dat ze als Avatar zo oud is geworden. Verder vertellen de boeken over haar biseksualiteit, haar vriendschappen en de balans tussen de geestenwereld en de fysieke wereld.

The Rise of Kyoshi – de ontstaansgeschiedenis van een Avatar

We ontmoeten Kyoshi als een zwerfkind, achtergelaten in het kleine dorp Yokoya in het Aarderijk. Na de vroegtijdige dood van de vorige Avatar – watermeester Kuruk – lukt het zijn oude vrienden niet om zijn reïncarnatie te vinden. Na negen jaar zoeken vinden ze uiteindelijk Yun. Hij is een excentrieke jongen met een uitzonderijk talent voor aardsturen en het bordspel Pai Sho, net als Kuruk vroeger. Yun wordt ondergebracht in het huis van de Avatar in Yokoya en onderwezen door de oude vrienden van Kuruk. Kyoshi wordt opgevangen door een van die vrienden; de vriendelijke luchtnomade Kelsang. Ze komt als bediende in het huis van de Avatar te werken.
Kyoshi wordt al snel vrienden met de charismatische Yun en zijn bewaakster, vuurmeester Rangi. Er is alleen één probleem: ondanks de begeleiding van de beste meesters ter wereld lukt het Yun niet om meer dan alleen het element aarde te sturen.

Wie is de echte Avatar?

Yuns positie wankelt nog meer wanneer Kyoshi tekenen begint te vertonen dat zij misschien de echte Avatar is. Wanneer de situatie escaleert, vlucht ze met Rangi en de vliegende bizon van Kelsang uit het dorp waar ze is opgegroeid. Ze wordt achtervolgd door Yuns oude leraren, die tot alles in staat lijken om haar naar hun wil te buigen. Na een lange tocht komen Kyoshi en Rangi terecht bij een groep criminelen, of “daofei”, zoals ze in het Aarderijk worden genoemd. Bij hen leert Kyoshi niet alleen de verschillende elementen te beheersen, maar komt ze er ook achter dat rechtvaardigheid niet zo zwart-wit is als ze eerst dacht.

The Shadow of Kyoshi – oude vijanden en nieuwe uitdagingen

In het tweede boek – The Shadow of Kyoshi – staan haar nieuwe uitdagingen te wachten. De nu zeventienjarige Kyoshi beheerst de verschillende elementen en niemand twijfelt meer aan haar identiteit als de Avatar. Maar de herinnering aan haar oude vriend Yun blijft haar achtervolgen. Ze heeft een sterke drang voor gerechtigheid, maar het politieke spel dat komt kijken bij haar rang als Avatar valt haar zwaar. Wanneer de Vuurheer haar hulp inschakelt voor een probleem met de geestenwereld moet ze juist die politieke vaardigheden aanwenden. De Vuurnatie staat op de rand van een burgeroorlog en Kyoshi kan hier als Avatar een doorslaggevende rol in spelen.
Achter de problemen van de Vuurheer schuilen echter een politiek spel en een oude vijand wie het Kyoshi maar niet lukt te verslaan. Samen met Rangi, voor wie haar vriendschap is uitgegroeid tot liefde, moet ze zich staande zien te houden in de rigide Vuurnatie. Kyoshi moet erachter komen welke connectie Yun heeft met de dreigende burgeroorlog.

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi – Geworteld in de wereld van Avatar

De twee Kyoshi-boeken geven een diepere kijk in de wereld van Avatar. De culturen van het Aarderijk en de Vuurnatie worden grondig verkend en tegenover elkaar gezet. Dit is een erg leuke aanvulling op de televisieserie. Vooral in het tweede boek loopt Kyoshi tegen de culturele verschillen aan wanneer ze zich op politiek niveau in de Vuurnatie moet manifesteren. Ze begrijpt de strenge sociale regels niet en maakt fouten. Die zorgen zowel voor komische als ernstige momenten.

Er zijn ook wat verwijzingen naar dingen die later in de tijdlijn zullen gebeuren. Bijvoorbeeld de imperialistische trekken die de Vuurnatie in de tijd van Avatar Roku gaat vertonen. De zaadjes hiervoor worden in Kyoshis tijd als Avatar al geplant en vloeien deels voort uit haar handelen in de Vuurnatie. Dit wortelt het verhaal stevig in de wereld van de Avatar-serie.

Een Avatar met een duister randje

Anders dan de televisieserie, die vooral gericht is op kinderen, is F.C. Yee niet bang om wat bloed te vergieten. Sommige scènes komen daarom best heftig uit de hoek. Zo worden er personages gespiesd met ijspegels, levend begraven en verpletterd door stenen. De eerste keer dat dit gebeurt, voelt als een schok, maar zet meteen wel de toon voor de rest van het verhaal. Avatar Kyoshi heeft zelf ook een duister randje. Ze verliest vrienden en familie en wordt hierdoor getekend. Ze moet de fijne balans tussen wraak en rechtvaardigheid zien te  vinden. Iets wat haar niet altijd lukt. Het geeft de boeken een volwassen toon en schetst een hardere wereld dan we van Avatar: The Last Airbender gewend zijn. Ook al ging de televisieserie zware onderwerpen zeker niet uit de weg.

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi – Element gevechten: toch leuker als je het kunt zien

Een minpunt van de verhalen is dat de manipulatie van de elementen, zoals die in de televisieserie voorkomt, moeilijk te verbeelden is zonder bewegend beeld. In Avatar: The Last Airbender zijn de verschillende stijlen van elementsturing gebaseerd op echt bestaande vechtsporten, waardoor elk gevecht interessant is om naar te kijken. In de boeken ontbreekt dat visuele element natuurlijk. Dit zorgt ervoor dat sommige gevechtsscènes, met alle bovennatuurlijke dingen die gebeuren, moeilijk voor te stellen zijn.

Meeleven met Kyoshi

De kracht van de Kyoshi-duologie ligt vooral bij de personages, die zonder uitzondering diepgaand en interessant geschreven zijn. Je leeft mee met Kyoshi in al haar twijfels, fouten en overwinningen. Ook de andere personages zijn stuk voor stuk uniek en leuk om over te lezen. De antagonisten in beide boeken hebben een sterke persoonlijke band met Kyoshi, wat voor een goed conflict zorgt.

Aan het einde hoopte ik dat er meer boeken over Kyoshi zouden uitkomen. Maar deel twee is echt de laatste van de reeks. Hoewel het einde bitterzoet is, is het een mooie afronding van het geheel. Maar Kyoshis verhaal is nog niet voorbij. Aan het eind van de duologie is ze 17, maar ze zal 230 jaar oud worden. Toch kun je je als lezer voorstellen hoe ze zich manifesteert als Avatar en de keuzes maakt die later in de televisieserie terug te zien zijn.

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi – Aanraders voor elke fan

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi zijn echte aanraders voor fans die dieper in de wereld van Avatar willen duiken. Vooral als je – net als ik – altijd geïntrigeerd was door de mysterieuze Avatar Kyoshi. De boeken bieden een diepgaande kijk op de wereld en culturen die we in de televisieserie hebben leren kennen. Daarnaast zitten ze ook nog vol spanning en leuke personages. Als Avatar– en boekenfan mag je deze duologie gewoon niet missen.

Titel: Avatar: The Last Airbender – The Rise of Kyoshi
Auteur: F. C. Yee
Uitgever: Abrams Books
ISBN: 978-14-197-3504-2

Titel: Avatar: The Last Airbender – The Shadow of Kyoshi
Auteur: F. C. Yee
Uitgever: Abrams Books
ISBN: 978-14-197-3505-9

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2023 Modern Myths

The Rise of Kyoshi en The Shadow of Kyoshi: Kyoshi door Joany Taanman
Kyoshi door Joany Taanman – The Joan of Art

Joany Taanman

Van kinds af aan is Joany Taanman (1993) geboeid door verhalen. Op haar negende maakte ze een stripverhaal over haar hond die op magische wijze superkrachten kreeg. Sindsdien gaan tekenen en verhalen bedenken voor haar hand in hand. Ze is geboeid door fantasy: van games en boeken tot urenlange video-essays op YouTube die elk detail van deze media uitpluizen. Het moet hierbij niet te grimmig en grauw worden; een goed verhaal moet ook hoop kunnen geven.

Haar favoriete boekenreeks is His Dark Materials, al komt de Gentleman Bastard serie ook aardig in de buurt. Ze kan onbeperkt genieten van Pirates of the Caribbean (alleen de eerste drie) en Full Metal Alchemist: Brotherhood. Ook de Dragon Age en The Witcher games zijn haar zeer geliefd. Haar andere grote passie is geschiedenis. Ze kan zichzelf uren verliezen in de lore van een slim opgebouwd verhaal, of in games met een historisch tintje zoals de Assassin's Creed reeks.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series
  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
Official Superhero Merchandise