To Fire You Come at Last recensie – Modern Myths

To Fire You Come at Last recensie – Beklemmende Engelse plattelandsfolklore

Ook al verzamelen we als mensheid door wetenschap steeds meer kennis van hoe de wereld en ons universum in elkaar steekt, toch kun je nog de koude rillingen krijgen als je ’s nachts bij maanlicht een verlaten heideveld moet oversteken. Bijgeloof en folklore zijn onderdeel van ons DNA en onbewust reageert ons lichaam daar nog altijd op. Folkhorror is dan meestal ook snel zeer beklemmend, zeker als je in een stille bioscoopzaal in het donker zit. Het Engelse To Fire You Come at Last is zo’n film die onder je huid gaat zitten. Neem op Imagine Fantastic Film Festival 2023 een tripje naar het plaatselijke kerkhof, samen met een groepje mannen die allemaal iets op hun kerfstok hebben. Lees onze To Fire You Come at Last recensie!

Volg onze Imagine 2023 recensies in de Imagine Film Festival 2023 special.    

To Fire You Come at Last recensie - PosterEen groepje mannen in de 17e eeuw komt samen om een doodskist naar het plaatselijk kerkhof te dragen. Het pad naar het kerkhof is echter niet populair bij de plaatselijke bevolking. De route is al eeuwen onderwerp van bijgeloof en niemand is er erg happig op om deze voetreis te maken. Zeker niet als het donker begint te worden en de onvermijdelijke nacht gaat vallen.

Maar nu de club toch min of meer compleet is en de mannen op weg gaan, is het niet alleen het bijgeloof dat hen in de weg zit. Iedereen heeft wel wat op zijn kerfstok blijkt.

To Fire You Come at Last - Imagine Film Festival 2023

Geheimen zullen blootgelegd worden

To Fire You Come at Last is een middellange Britse spannende film van zo’n 45 minuten, waarin geheimen een voor een blootgelegd worden en niets is wat het in eerste instantie lijkt. Er is een grievende vader, de beste vriend en een verlopen zwerver die te diep in het glaasje heeft gekeken. Zij maken een wandeling die voor niemand best zal eindigen.

Mark Carlisle als Squire Marlow

To Fire You Come at Last recensie – Beklemmend in korte tijd

De schrijver en regisseur Sean Hogan (Little Deaths, Isle of Dogs) heeft meer korte films op zijn naam staan en weet in beperkte tijd en met weinig middelen een beklemmende sfeer neer te zetten. De Engelse plattelandsfolklore was de uitgang voor deze film, en dat is hem goed gelukt. De vier acteurs spelen hun rol met verve.

To Fire You Come at Last recensie – Imagine 2023

Isolatie en bijgeloof

Mark Carlisle – die de rol van de landheer op zich neemt – speelde eerder in The Crown, Hard Sun en Emmerdale Farm. Acteur James Swanton (A Werewolf in England) staat bekend om zijn vertolking van wereldvreemde figuren en steelt de show als de zwerver Ransley die een kettingreactie in gang zet.

To Fire You Come at Last kan dus geschaard worden onder het genre “folkhorror”. Het is een subgenre dat elementen van folkore gebruikt om angst en voorgevoelens van rampspoed op te roepen. Typische elementen die hierbij gebruikt worden zijn een landelijke setting, isolatie en bijgeloof. En al deze elementen zijn in deze film vertegenwoordigd. Een ouder voorbeeld van dit genre is bijvoorbeeld The Wicker Man en door Midsommar is het genre onlangs weer nieuw leven ingeblazen.

James Swanton als Ransley in To Fire You Come at Last

To Fire You Come at Last recensie – Spannend plot met gehaast einde

Doordat de film geheel in zwart-wit is geschoten, doet het geheel extra duister en onheilspellend aan. De aanloop naar het eind, en de daarmee samenhangende ontknoping, is goed uitgewerkt en spannend. Het maakt de kijker nieuwsgierig. Het plot zal zich langzaam ontvouwen, hoewel het einde zelf enigszins teleurstellend is. Daar had meer tijd ingestoken mogen worden, want het lijkt nu erg afgeraffeld en gehaast.

Ook de special effects die de conclusie wellicht naar een hoger plan hadden moeten tillen, doen dit nu juist niet. Dat is erg jammer, want er zit potentie in deze film en het verhaal. Toch is To Fire You Come at Last geen tijdverspilling om te gaan kijken. Met weinig middelen is er namelijk iets sprekends neergezet.

Titel: To Fire You Come at Last
Regisseur: Sean Hogan
Acteurs: Mark Carlisle, Richard Rowden, James Swanton
Uitgever: Severin Films
Genre: Folkhorror

To Fire You Come at Last  is te zien op Imagine Film Festival 2023 op deze tijden:

  • 29 oktober om 21:45 in LAB111 zaal 2

Tickets en tijden vind je op de To Fire You Come at Last -pagina.

Bekijk hier de To Fire You Come at Last  trailer:

Imagine Film Festival 2023

Imagine Fantastic Film Festival banner kleinImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kijk tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2023 van 25 oktober t/m 4 november naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Ieder jaar daagt het festival het publiek uit om via de verbeelding na te denken over de toekomst van mens en maatschappij. Hierbij wordt de kracht van de fantastische film gebruikt: deze stelt je namelijk in staat om toekomstige werelden te ontdekken, een andere kijk op de werkelijkheid te ontwikkelen, het onbekende te onderzoeken en daarmee je blik te verruimen. Voor onze recensies van de films kijk je bij onze Imagine Film Festival 2023 special!

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Severin Films

Mark Carlisle als Squire Marlow in To Fire You Come at Last

Folkhorror in To Fire You Come at Last

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.