Modern Myths Evenementen smalEVENEMENTEN

Het fantastische is overal om ons heen. Zin om er op uit te gaan? Op deze evenementenpagina vind je de leukste Comic Cons, Fantasy Fairs, Sciencefictionfestivals, literaire bijeenkomsten en meer in ons geliefde genre. Zelf een tip? Mail de redactie@modernmyths.nl!

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Imagine Fantastic Film Festival 2023 – 25 oktober t/m 4 november, De FilmHallen en LAB111

oktober 25, 2023 @ 18:00 - november 4, 2023 @ 23:30

Imagine Fantastic Film Festival

De 39e editie van het Imagine Fantastic Film Festival vindt plaats van 25 oktober t/m 4 november in LAB111 en De Filmhallen in Amsterdam. Het thema van dit jaar is “Fantastic Alchemy”. Verwacht tijdens Imagine Fantastic Film Festival 2023 cinema, shorts, panels, industrie workshops en meer. Het filmfestival onderzoekt de samensmelting van wetenschap en fictieve verhalen nu deze in onze moderne tijd meer en meer van elkaar vervreemd zijn. Kunnen wij de “alchemie” weer terugvinden? 

Imagine Fantastic Film Festival 2023 - Fantastic Alchemy posterOok Imagine Fantastic Film Festival 2023 zal een uitgebreid en divers programma kennen. In de locaties De FilmHallen en LAB111 vertoont het festival een verscheidenheid aan speelfilms en korte films in maar liefst vijf zalen. Het programma zal wederom bestaan uit vier belangrijke pijlers: het jaarlijkse themaprogramma, “Mythen van de Wereld”, “Imagine Expanded” en “Imagine Industry”.

Het hoofdthema dit jaar is “Fantastic Alchemy”. Ooit was alchemie een praktijk waarin wetenschap en verhalen bijeenkwamen. Geleerden, verhalenvertellers, tovenaars en scheikundigen, wijzen en bedriegers zetten zich in om de essentie van het leven te destilleren. In onze moderne tijd zijn wetenschap en fictieve verhalen echter uiteengedreven en worden als twee verschillende dingen gezien. Alchemie is het domein van de fantastische fictie geworden. In een tijd waarin wetenschap en gevoel meer dan ooit tegenover elkaar staan, onderzoekt Imagine een model waarin de twee samensmelten. Niet om goud uit lood te maken, maar om tot inzichten te komen die het alledaagse overstijgen.

Imagine Fantastic Film Festival 2023 – Films

In het algemene programma van Imagine 2023 vind je weer een bijzondere collectie fantastische films in de genres horror, sciencefiction en fantasy. Dit jaar bespreken we op Modern Myths:

River – Groundhog Day op z’n Japans

Regisseur Junta Yamaguchi bewijst met River dat je geen big budget special effects nodig hebt om een sciencefictionfilm te maken. Hij deed dit al eerder met zijn debuutfilm Beyond the Infinite Two Minutes uit 2020, dat een bijzondere tijdreis film is. Ook in River speelt “tijd” een belangrijke rol.

Serveerster Mikoto (Riko Fujitani) werkt in het Fuijiya Inn hotel en bevindt zich aan de oever van de Kibune-rivier als ze door de eigenares van het hotel aan het werk wordt geroepen. Als ze aan de slag gaat, staat ze plotseling weer bij de rivier. Eerst heeft ze het nog niet door en begint ze opnieuw aan haar werkzaamheden. Maar op een gegeven moment merkt ze dat er iets vreemds aan de hand is. Telkens, na twee minuten, staat Mikoto weer bij de rivier. Iedereen in het hotel zit gevangen in een tijdlus van slechts twee minuten. Wat veroorzaakt dit fenomeen en hoe kunnen ze die doorbreken?

Lees Dirks River recensie.

River recensie - Modern Myths

Halfway Home recensie – Hongaars sprookje met een morbide randje

Krisztián (Péter Bárnai (Bátrak földje)) werd als baby gered uit een brandend ziekenhuis door een opmerkelijke vrouw. Als volwassene krijgt hij een baan aangeboden als nachtwaker in een mortuarium. Al tijdens zijn eerste nacht komt hij achter het geheim van deze plek als de doden zich aan hem kenbaar maken. Zij kennen geen rust voordat hun onopgeloste zaken zijn afgerond. En zo krijgt Krisztián er nog een baan bij.

Overdag gaat hij eropuit om zaken die nog zwaar op het gemoed van de doden rusten, op te lossen. Zo redt hij hen van de ondergang. Dat loopt allemaal behoorlijk op rolletjes, tot een nieuwe dode haar opwachting maakt. Krisztián raakt daar behoorlijk door van slag, want hij kent haar namelijk…

Lees Silvia’s Halfway Home recensie.

Halfway Home recensie – Modern Myths

Imagine Fantastic Film Festival 2023: The Boy and the Heron – Fantasie in tijden van oorlog

Animator en mangaka Hayao Miyazaki heeft met studio Ghibli inmiddels talloze meesterwerken afgeleverd. Zoals Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Princess Mononoke, My Neighbor Totoro en nog talloze andere, dromerige tekenfilms. De hand van de meester is in al die titels duidelijk merkbaar en in zijn nieuwe project – The Boy and the Heron – is dit meer dan ooit het geval. Dit verhaal over de jongen Mahito Maki die met zijn vader uit Tokyo vlucht voor de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog, heeft autobiografische elementen.

Lees Jeroens The Boy and the Heron recensie. Er zijn extra voorstellingen tijdens het festival!

The Boy and the Heron recensie – Modern Myths

The Exorcist 50th Anniversary – Vijftig jaar aan duivelsuitdrijvingen!

Het is dit jaar alweer een halve eeuw geleden sinds het bioscooppubliek voor altijd getraumatiseerd werd door de horrorfilm The Exorcist. De dit jaar helaas overleden regisseur William Friedkin baseerde deze engste film ooit op het gelijknamige boek van auteur William Peter Blatty.

Het vijftigjarig jubileum kun je nu op twee manieren vieren: door in de bioscoop naar het nieuwe deel van Blumhouse te gaan – The Exorcist: Believer – en door op het Imagine Fantastic Film Festival 2023 naar het The Exorcist 50th Anniversary feestje te gaan.

Lees Dirks The Exorcist: Believer recensie, inclusief een terugblik op de film waarmee het allemaal begon!

The Exorcist Believer recensie – Imagine Fantastic Film Festival 2023

When Evil Lurks – Gruwelijk goede Argentijnse horror

De broers Pedro en Jimmy schrikken wakker van twee pistoolschoten in de jungle. Hun boerderij staat aan de rand van die jungle en het is meteen duidelijk dat het bijbehorende dorp dusdanig afgelegen is dat ze volledig op zichzelf zijn aangewezen. In de ochtend stuiten ze op een in stukken gereten lijk en een vreemd voorwerp.

Verder onderzoek brengt de broers bij het huisje van een arm stel waar ze Uriël aantreffen. Hij is niets meer dan een etterende, opgeblazen berg rottend vlees dat nog vaag iets weg heeft van een mens. Pedro en Jimmy zijn geschokt, maar vooral om wat hij is: een “rotten”.

Lees André’s When Evil Lurks recensie.

When Evil Lurks recensie – Modern Myths

To Fire You Come at Last recensie – Beklemmende Engelse plattelandsfolklore

Ook al verzamelen we als mensheid door wetenschap steeds meer kennis van hoe de wereld en ons universum in elkaar steekt, toch kun je nog de koude rillingen krijgen als je ’s nachts bij maanlicht een verlaten heideveld moet oversteken. Bijgeloof en folklore zijn onderdeel van ons DNA en onbewust reageert ons lichaam daar nog altijd op. Folkhorror is dan meestal ook snel zeer beklemmend, zeker als je in een stille bioscoopzaal in het donker zit. Het Engelse To Fire You Come at Last is zo’n film die onder je huid gaat zitten. Neem een tripje naar het plaatselijke kerkhof, samen met een groepje mannen die allemaal iets op hun kerfstok hebben.

Lees Silvia’s To Fire You Come at Last recensie!

To Fire You Come at Last recensie – Modern Myths

Imagine Fantastic Film Festival 2023: Kurayukaba recensie – Laat je (niet) het duister in leiden!

The Boy and the Heron is niet de enige Japanse animatiefilm die zijn weg naar het Imagine Fantastic Film Festival 2023 heeft gevonden. Ook Kurayukaba is er te zien, de “debuutfilm” van een nieuw talent op het gebied van anime: Tsukahara Shigeyoshi. De tekenfilm sleept je met zijn heldere kleuren en waterverfachtige animatiestijl mee in een ondergrondse wereld vol steampunk-elementen, bendes en mechanische treinen.

Laat je mee het duister in leiden en lees Joany’s Kurayukaba recensie!

Kurayukaba recensie – Modern Myths

The Invisible Fight recensie – Laat me je Kung Fu zien!

Strijd is een belangrijk onderwerp in fantastische fictie. Niet alleen de strijd tussen de sterren, tegen gruwelijke monsters of het wapengekletter op het slagveld in epische fantasy, maar vooral ook de strijd die personages onderling en met zichzelf voeren. Ook religie kan daar een rol in spelen. Geloven is hard werken, zeker in een cynische wereld of als jij door het leven wordt tegengewerkt. In The Invisible Fight (Nähtamatu võitlus) van de Estlandse regisseur Rainer Sarnet (November) gelooft een Russische soldaat dat hij uitverkoren is voor een groter doel. Begeleid door de metal van Black Sabbath en onverslaanbare Kung Fu, zoekt hij naar verlichting. Maar waar op het platteland van de Sovjet-Unie vind je dat?

Lees Jeroens The Invisible Fight recensie!

The Invisible Fight recensie – Imagine Fantastic Film Festival 2023

Hostile Dimensions recensie – Found footage horror vol creativiteit

Filmmakers die in het onafhankelijke circuit opereren, moeten vaak met weinig middelen hun verhaal vertellen. Creativiteit speelt dan een sleutelrol en – zoals we in 1999 hebben gezien – kan dat leiden naar monstersuccessen als The Blair Witch Project. Op filmfestivals zie je zulke films dan vaak als eerste en op Imagine Fantastic Film Festival is dat niet anders. Niet dat we de nieuwe Blair Witch voor je hebben, maar wel een hele leuke, onverwachte sciencefiction horror van de Schotse regisseur Graham Hughes.

Lees André’s Hostile Dimensions recensie!

Hostile Dimensions recensie – Imagine Fantastic Film Festival 2023

Thema – Fantastic Alchemy

Alchemie was in de geschiedenis de praktijk waarin wetenschap en verhalen bijeenkwamen. Geleerden, verhalenvertellers, tovenaars en scheikundigen probeerden de essentie van het leven te destilleren. De elementen, numerieke symbolen, religie en bijgeloof gingen hand in hand. Maar in onze moderne tijd zijn wetenschap en fictieve verhalen uiteengedreven. Alchemie is het domein van de fantastische fictie geworden. Maar niet op Imagine 2023.

Tijdens het festival kun je meer dan 60 films zien. Zoals de sexy horrorfilm Bitten, over een kostschoolmeisje dat valt voor een 200 jaar oude man en Dream Scenario met Nicolas Cage in de hoofdrol. Ook The Exorcist 50th Anniversary kun je bijwonen en Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person die de prijs voor “Beste Film” won tijdens Venice Days. De openingsfilm is dit jaar The Boy and the Heron van studio Ghibli, een autobiografisch geïnspireerd, complex en fantasierijk epos (lees Jeroens recensie). Verwacht verder de vernieuwende Virtual Reality experience en de Imagine Filmquiz: Fantastic Alchemy. Of kom naar de “Drag Halloween Karaoke”!

The Boy and the Heron - Imagine Fantastic Film Festival 2023
The Boy and the Heron

Imagine Fantastic Film Festival 2023 – Modern Myths Special:

De Modern Myths-recensies, achtergronden en interviews rond de films van Imagine verzamelen we in onze specials. Volg onze Imagine Film Festival 2023!

Bekijk het volledige programma van Imagine Fantastic Film Festival 2023 op de Imagine programma-paginaBekijk hier de festival trailer:

Over Imagine Fantastic Film Festival

Imagine Fantastic Film Festival 2022 logoImagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland. Kom kijken naar het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding. Laat je meevoeren naar andere werelden. Of kijk anders naar onze eigen wereld. Daarbij onderzoekt het festival nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren. Zoals virtual reality en fantastische games. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context. Zo verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen.

Imagine op Modern Myths

Modern Myths is fan van het Imagine Fantastic Film Festival. We zijn er elke editie te vinden. In 2018 spraken we met artistiek directeur Chris Oosterom over Imagine 2018. Het interview lees je hier.

Alles over editie 2022 vind je in onze Imagine Film Festival 2022 special:

Dit zijn de titels die we hebben besproken:

Dit is een greep uit onze recensies van films van afgelopen edities:

Lees ook onze Imagine Film Festival 2020 special en de Imagine Film Festival 2021 special!

Imagine 2020 shorts - Modern Myths

Imagine Fantastic Film Festival 2023 informatie:

Imagine Fantastic Film Festival 2023: 25 oktober t/m 4 november
Locatie: De FilmHallen en LAB111
Tijd: Divers
Prijs: Rond de € 12,50 / € 13,50
Tickets via: Imaginefilmfestival.nl
Meer informatieImaginefilmfestival.nl

Imagine Fantastic Film Festival 2023

Gegevens

Begin:
oktober 25, 2023 @ 18:00
Einde:
november 4, 2023 @ 23:30
Evenement Categorie:
Site:
https://www.imaginefilmfestival.nl

Organisator

Imagine Film Festival
Telefoon
020-679 48 75
Bekijk de site van Organisator

Locatie

LAB111
Arie Biemondstraat 111
Amsterdam, 1054PD Nederland
+ Google Maps
Telefoon
020 616 9994
Bekijk de site van Locatie