Top 5 Halloween filmtips - Modern Myths

Top 5 Halloween filmtips – dé uitgelezen nacht voor enge films

31 Oktober staat voor je deur. Die wel, want veel Halloween parades zullen er niet zijn dit jaar. Dus gooi al je ingeslagen snoep in een grote kom, installeer je op de bank en maak je op voor een avondje fantastische films! Maar wat moet je deze Samhain gaan kijken? Voor je het weet is de All Hallows Eve voorbij en heb je nog geen keuze gemaakt! Maar geen nood, voor Allerheiligen schiet Modern Myths te hulp met onze Top 5 Halloween filmtips voor een geslaagd filmavondje.

Kijk ook in onze Halloween 2020 Special voor meer griezelige artikelen!

Om in de stemming te komen voor Halloween maken we een luchtige start met een “so-bad-it’s-good” film. Dit soort films hebben een ontzettend hoge herkijkwaarde en de moeder van de allerslechtste films helemaal!

1) Troll 2 (1990)

Top 5 Halloween filmtips - Troll the Complete CollectionIn Troll 2 maken we kennis met de familie Waits. Joshua (Michael Paul Stephenson) heeft nog contact met de geest van zijn overleden opa, die hem vertelt over kwaadaardige Goblins. Zijn vader wil niets liever dan boeren op het platteland en besluit een uitwisselingsvakantie te houden met een gezin uit Nilbog (spel dat maar eens achterstevoren!). Eenmaal daar aangekomen krijgen Joshua, zijn ouders en zijn zus het aan de stok met de Goblins. Deze zijn echter vegetariërs, dus moeten de wezens er nog wel even voor zorgen dat de familie wordt omgetoverd in planten, zodat ze ze gewoon kunnen eten…

Troll 2 is geregisseerd door Claudio Fragasso. Hij is ook bekend van After Death, een van de vele films die onder de titel Zombi 3 is uitgegeven. In eerste instantie zou de film Goblins heten, maar de producers zagen uiteindelijk meer in de titel Troll 2. Al heeft deze helemaal niets te maken met Troll. Er zitten zelfs helemaal geen trollen in. Wel slecht acteerwerk, extreme overacting, geesten, geweldige oneliners en ontzettend slechte kostuums. Die laatste zijn mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Laura Gemser (Emanuelle nera).

Troll 2 vind je (samen met Troll) op dvd bij Bol.com en in een mooie versie bij Zavvi.nl

Troll 2 - Deborah Reed

2) Kwaidan (1964)

Top 5 Halloween filmtips - Kwaidan dvdNu we meteen goed in de stemming zitten kunnen we door met wat serieuzer werk. En het is pas Halloween met goede spookverhalen, dus een anthology (bloemlezing) kan niet ontbreken op deze avond. Natuurlijk kun je niet misgaan met klassiekers als Creepshow of Trick or Treat, maar als aanrader hebben we Kwaidan (1964).

Deze film van regisseur Masaki Kobayashi (Harakiri) is gebaseerd op Japanse volksverhalen. De vier verhalen gaan over verschillende Yokai, de bovennatuurlijke wezens uit Japan. Van bergheksen tot ondode samoerai; er komt van alles voorbij. Met een speelduur van ruim drie uur is dit ook gelijk een avondvullend programma vol sprookjesachtige spookverhalen. Kwaidan is een prachtige film. De sets zijn opgebouwd in hangars, met geverfde achtergronden en hele lichtshows. Het geeft een hele surrealistische sfeer, waar je helemaal in meegaat. Elk verhaal heeft zijn eigen kleurenpalet, waarbij de wereld fletse en donkere kleuren heeft, tot het bovennatuurlijke zich laat zien. Dan exploderen de kleuren van het scherm.

Kwaidan vind je op dvd bij Amazon.nl (2 disks!) of op blu-ray bij Zavvi.nl

Spookverhalen in Kwaidan

3) In the Mouth of Madness (1995)

Top 5 Halloween filmtips - In the Mouth of Madness blu-rayNu is het tijd om wat koude rillingen over je rug te laten glijden. Er is keuze genoeg, maar voor een gure, gitzwarte nacht werkt John Carpenters (Ja, die van Halloween) In The Mouth Of Madness ontzettend goed. Dit afsluitende deel van zijn Apocalyps Trilogy – na The Thing en Prince of Darkness – begint met John Trent (Sam Neill (Jurassic Park, Event Horizon)) die in een dwangbuis een gesticht in wordt gebracht. Daar doet hij zijn verhaal aan Dr. Wrenn. Hij blijkt privédetective en is ingehuurd door een uitgever om Sutter Cane op te sporen. Hij gaat met Canes redactrice op pad naar Hobb’s End, een fictieve plaats waar de verhalen van Sutter Cane zich afspelen. Net als Castle Rock van Stephen King, waar Sutter Cane op gebaseerd is. Carpenter weet een Lovecraftiaans verhaal te vertellen met zeer goed opgebouwde schrikmomenten en geweldige beelden. De scène waarin Trent voor het raam in een koffietentje zit, behoort tot een van de beste!

In the Mouth of Madness vind je op blu-ray bij Amazon.nl

In the Mouth of Madness - Sam Neill

4) Color Out of Space (2019)

Top 5 Halloween filmtips - Color Out of Space blu-rayNu we toch in de Lovecraft stemming zijn, kunnen we net zo goed een van zijn verfilmde verhalen opzetten. Re-animator of From Beyond zijn prima keuzes, maar voor dit jaar zetten we een recentere verfilming op. Regisseur Richard Stanley (Hardware) blijkt een autoriteit op het gebied en met Color Out of Space maakt hij een sterke verfilming. De film zet het verhaal in een hedendaagse setting en heeft een ouderwets over acterende Nicolas Cage in een hoofdrol. De Gardners hebben na een heftige periode in hun leven intrek genomen in de boerderij van opa. Als op een nacht een meteoor inslaat, wordt de boerderij gehuld in een vreemde kleur. Hierna gebeuren er hele vreemde dingen op de boerderij. Je kunt hier op Modern Myths ook een uitgebreide recensie van Color Out of Space lezen.

Color Out of Space is nog niet met Nederlandse ondertiteling uitgekomen, maar de Engelse versies vind je op blu-ray en dvd bij Zavvi.nl

Color out of Space recensie - Nicolas Cage

5) Halloween III: Season of the Witch (1982)

Top 5 Halloween filmtips - Halloween III Season of the Witch blu-rayHalloween is niet compleet zonder een Halloween uit de gelijknamige filmreeks natuurlijk. Laten we nu eens een keer niet John Carpenters ongeëvenaarde origineel pakken, maar het wreed ondergewaardeerde derde deel: Halloween III: Season of the Witch. Deze is wel zonder Michael Meyers, want Carpenter wilde hier zijn originele idee uitwerken met elk jaar een op zichzelf staand verhaal. En dat krijgen we hier! Mystiek, robots, moordende maskers en een schreeuwende Tom Atkins. Kortom, de ideale afsluiter voor Halloween 2020!

Halloween III: Season of the Witch vind je op blu-ray op Amazon.nl

Tom Atkins in Halloween III - Season of the Witch

Top 5 Halloween filmtips – Wat kijk jij?

Zo, met deze line up moet je wel een avondje kunnen vullen. Of zet je toch liever je eigen favorieten op? Laat ons zeker weten hoe jouw Halloween er uit ziet!

Meer columns als Top 5 Halloween filmtips? Kijk in onze rubriek Columns!

© 2019-2020 Modern Myths / Beeldmateriaal: Troll 2 © 20th Century Fox, Kwaidan © Criterion, In the Mouth of Madness © Shout Factory, Color Out of Space © Studio Canal, Halloween III: Season of the Witch © Universal Pictures Home Entertainment

Top 5 Halloween filmtips - Troll 2 - Vegetarische troll

André van 't Hof

Als kind van de jaren 80 is André opgegroeid in videotheken. De ervaring van wekelijks nieuwe films uitkiezen op basis van de hoes heeft een onuitwisbare indruk gemaakt. Als een van de eersten uit de straat met een VHS-speler krijgt hij zijn liefde voor film met de paplepel ingegoten. Op zijn zesde sluipt hij stiekem naar beneden en zapt langs de kanalen tot hij bij Night of the Living Dead blijft hangen. Dit heeft enkele slapeloze nachten tot gevolg, maar ook een liefde voor genrecinema die alleen maar sterker wordt. Verder spendeerde hij in zijn jeugd meer tijd aan lezen, AD&D, Magic: The Gathering en Warhammer dan aan zijn huiswerk. Naast film heeft hij ook een grote interesse in de mythen en legendes die aan de basis liggen van het fantastische genre en heeft hij een behoorlijke biblio- en videotheek opgebouwd.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.