Us blu-ray Winactie terugvechten

Us blu-ray/dvd – Jordan Peele houdt je op het puntje van je stoel

Horrorproducent Jason Blum onthulde afgelopen mei al in ons Modern Myths-interview dat hij Get Out niet als Oscarwinnaar had verwacht. Toch maakte deze horrorfilm van regisseur Jordan Peele een immense indruk. Daarna mocht Peele zichzelf weer bewijzen voor Blumhouse en dit keer deed hij dat met de film Us. Modern Myths recenseert de dvd en al zijn extra’s zodat jij weet of deze toegevoegd moet worden aan je collectie. 

Lees ook ons interview met Jason Blum!

De familie Wilson betrekt voor de zomer het vakantiehuis van moeder Adelaide (Lupita Nyong’o (12 Years a Slave, Black Panther)) in Santa Cruz. Wanneer vader Gabe (Winston Duke, Black Panther) de middag op het strand wil doorbrengen, krijgt Adelaide het al snel benauwd en denkt ze terug aan een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Die avond wordt hun huis geïnfiltreerd door angstaanjagende dubbelgangers van hunzelf die gewapend zijn met scharen. De familie kan niets anders doen dan vechten voor hun leven.

Us blu-ray winactie familie

It’s al about Us

Us begint meteen met een beklemmende scène waarin we een jonge Adelaide zien rondlopen over de kermis. Wanneer ze een spiegelpaleis betreedt (met de passende tekst Find yourself erboven, een verwijzing naar wat komen gaat), wordt de sfeer grimmiger en angstiger. Ook daarna, wanneer Adelaide volwassen is en alles goed lijkt te gaan, zien we dingen gebeuren die net niet kloppen. Jordan Peele wacht niet met het bewaren van confrontaties tot het einde, maar komt al snel met actie. Hij bewijst daarmee een goede regisseur te zijn die zijn publiek weet te boeien. Zijn film zit vol symboliek en zelfs de kleinste details geven iets weg over wat komen gaat. Daarnaast is Nyong’o’s rol als Adelaide/Red indrukwekkend. Ze portretteert twee compleet verschillende zijdes van dezelfde munt. De beweging die ze als Red maakt, vooral richting het einde, zijn zo gechoreografeerd dat het voelt alsof er niets van klopt.

Us verschrikkingen

Scharen knippen losse eindjes

Gelukkig neemt de film de moeite om de kijker wat uitleg te bieden. Er zijn genoeg films waarbij de gebeurtenissen voor lief genomen moeten worden, omdat het nu eenmaal zo is. Maar de uitleg in Us is echter beperkt en niet bepaald geloofwaardig te noemen. Zo is de verbinding tussen de echte mensen en hun dubbelgangers niet consequent en lijkt die er alleen te zijn wanneer dit nuttig is voor het plot. De vele symbolische verwijzingen zijn voor het grote publiek moeilijk om allemaal de eerste keer op te pikken. Hoewel je ze niet allemaal hoeft te spotten om de film te begrijpen, dragen ze daar wel aan bij. En ook al mag dit een film zijn met een twist aan het einde die al ver van te voren wordt ingeleid, daarin had Peele iets subtieler mogen zijn. In mijn ogen was deze daardoor voorspelbaar.

Us schaar

Us dvd extra’s

Met de Us-dvd krijg je, naast de film, ook nog wat extra’s om na te genieten. Zo wordt uitgelegd hoe de dubbelrollen zijn gefilmd en gespeeld, zijn er weggelaten scènes en kun je meer leren over Jordan Peele’s visie op horror. Alles bij elkaar duren de extra’s niet heel lang. Vaak zijn de filmpjes tussen de vijf tot tien minuten en zijn het vooral leuke weetjes die voornamelijk verteld worden door Jordan Peele en de cast.

Toevoegen of laten staan?

Us Blu-Ray packshotHet is duidelijk dat Peele behoorlijk wat vrijheid kreeg bij het maken van deze film en dat hij zorgvuldig is omgegaan met het verhaal dat hij wilde vertellen. Hoewel hij daar soms een beetje in doorslaat, neemt dat niet weg dat Us een goede film is. Ben je geen horrorfan en komt dat voornamelijk door jump scares (onverwachte schrikmomenten)? Dan kan je met een gerust hart deze film kijken. Peele laat zijn films niet afhangen van deze goedkope schrikmomenten, maar gebruikt zijn camerawerk, setting en acteurs om een spannende sfeer op te roepen. Us is geen typische horror, hij is nergens echt eng, maar wel heel spannend en dat werkt. Ook geeft de film je constant het gevoel dat er iets niet klopt, zoals de reflectie van een lachspiegel. Us is er zeker eentje om toe te voegen aan je horrorcollectie!

Titel: Us
Regisseur: Jordan Peele
Acteurs: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-ray, 4K Ultra HD, dvd
Genre: horror

Modern Myths service: koop Us op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2023 Modern Myths

Us strand

Us blu-ray Winactie kinderen samen

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.