Captain Marvel Winactie Kosmische krachten

Captain Marvel blu-ray/dvd – kosmische kracht in je huiskamer

Het Marvel Cinematic Universe wordt alsmaar groter. Iedereen ter wereld weet inmiddels welke helden deel uitmaken van de Avengers en langzamerhand introduceert Marvel nieuwe helden. Na het succes van Black Panther is het de beurt aan Carol Danvers, oftewel Captain Marvel. In de gelijknamige film leer je wie Carol is en waarom ze de titel ‘meest krachtige Avenger’ verdient. Hoewel Captain Marvel volledig volgens de inmiddels vertrouwde Marvel-formule in elkaar is gezet, kom je als zowel stripliefhebber als Marvel filmfan volledig aan je trekken. Ben je daar bovenop nog Samuel L. Jackson fan? Dan is er nog een sappige kers op de taart.

Wil je Captain Marvel in je superheldenverzameling? Doe dan mee met onze Winactie!

Carol Danvers – Captain Marvel – is voor mij altijd een bijfiguur in mijn stripboekenkamer geweest. Van de huidige Marvel coryfeeën die hun eigen solo-film in het Marvel Cinematic Universe hebben, heb ik meerdere series staan. Van de belangrijkste verhalen rond Iron Man, Captain America, Thor en Spider-Man ben ik al mijn hele leven op de hoogte. Captain Marvel ken ik vooral als de superheld die in gevecht met de X-Man Rogue een gedeelte van haar krachten verliest aan die mutant. Daarnaast speelt ze als tegenstander van Tony Stark een grote rol in het zomerstripspektakel Civil War II.

De Captain Marvel film met Brie Larson (Kong: Skull Island, Room) als Carol Danvers/Captain Marvel, bekeek ik dan ook meer onbevangen dan normaal. Ik wilde vooral weten: is Captain Marvel opnieuw een onderhoudende bijdrage in een reeks films die keer op keer goed ontvangen worden? Wees gerust, Marvel introduceert opnieuw met veel succes een nieuwe held(in), al is de verrassing er nu wel redelijk af. Hoewel, als strip (comic)-liefhebber deed de film me nog wel mijn wenkbrauwen optrekken.

Captain Marvel Winactie Carol in Kree Outfit

Geen tussendoortje

Maar laten we bij het begin beginnen. Aan het einde van Avengers: Infinity War zien we hoe Nick Fury (gespeeld door Samuel L. Jackson (Shaft, Glass, Incredibles 2)) vlak voor de fatale vingerknip van de kosmische schurkgod Thanos een noodsignaal uitzendt via een zendertje met voor de Marvel-kenners een bekend symbool: Captain Marvel wordt opgeroepen.

Voordat we afgelopen april in Avengers: Endgame konden zien hoe dat verhaal verder afliep, mochten we de ontstaansgeschiedenis van de superheldenidentiteit van Carol Danvers meemaken. Hoewel de solo-films van de Marvel-helden soms aanvoelen als tussendoortjes naar het echte werk – de Avengers spektakelstukken – weet Captain Marvel vanaf het begin te boeien. Je maakt kennis met de thuiswereld van de Kree, waar Carol getraind wordt door Yon-Rogg, gespeeld door Jude Law (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, King Arthur: Legend of the Sword, Sherlock Holmes). De film sluit hierbij prachtig aan bij de Guardians of the Galaxy-serie, waardoor niet alleen Marvel stripliefhebbers allerlei bekende elementen ontdekken, maar ook de fans van het Marvel Cinematic Universe beloond worden voor hun jarenlange trouw aan de uitgeverij/filmstudio.

Captain Marvel Yonn-Rog Jude Law

Kree versus Skrull

Hoewel Carol een buitenstaander is in de Kree-maatschappij en ze niet precies weet wie ze is en hoe ze op Hala – de thuiswereld van de Kree – terechtgekomen is, vecht ze hard voor haar rol in de gevechtsunit van Yon-Rogg. Tijdens een belangrijke missie tegen de aartsvijanden van de Kree – de gedaanteverwisselende Skrulls – raakt Carol gescheiden van haar teamleden en belandt ze op aarde, in de jaren 90. Met dat gegeven gaat veel humor en herkenning gepaard. Zo stort Carol neer in een videotheek en moet ze om informatie in te winnen wachten tot de modem de trage internetverbinding tot stand gebracht heeft om een webpagina te mogen bezoeken (de Captain Marvel blu-ray gebruikt dit grapje ook). Griezel je ook bij het idee dat je nog een cd-rom in een pc moet stoppen, die vervolgens tijd nodig heeft om het programma te laden? Liggen de jaren 90 straks echt al bijna 30 jaar achter ons?

Captain Marvel Skrull

Samuel L. Jackson: Loaded Weapon

Naast de lol van dat gegeven zit de kracht van de film in het acteerwerk van Samuel L. Jackson. Zijn Nick Fury is een jonge hond, geloofwaardig neergezet met behulp van CGI die Jackson verjongt en je terug doet denken aan Pulp Fiction. Ik moest meteen glimlachen, omdat ik zijn guitige gezicht vooral herinnerde uit National Lampoon’s Loaded Weapon. De film draait hiermee op meerdere vlakken op volle toeren, zonder het belangrijkste aspect uit het oog te verliezen: de ontwikkeling van Carol Danvers tot Captain Marvel.

Captain Marvel Nick Fury en Agent Coulson

Captain Iron Thor

In eerste instantie moest ik wennen aan het acteerwerk van Brie Larson. Inmiddels is de Marvel-formule gerijpt en zien we hoe Captain Marvel in dezelfde grappig/stoere rol wordt neergezet als Tony Stark en Thor. Die stijl bevreemde me in eerste instantie, tot Carol Danvers zich haar leven op aarde meer begint te herinneren en zo haar eigen identiteit begint te vinden. Daarmee krijgen we de persoon te zien die in haar leven vele obstakels moest overwinnen, om haar eigen weg in de maatschappij te vinden. Captain Marvel wordt als personage stevig neergezet, al is de wijze waarop ze in het grotere geheel van het Avengers/Marvel-universum geplaatst wordt, af en toe wat geforceerd. Bij Black Panther verliep dat allemaal wat soepeler.

Captain Marvel Carol Danvers

Captain Marvel: meer solo-films graag!

Alles bij elkaar is Captain Marvel wederom een zeer vermakelijke superheldenfilm. De special effects zijn geweldig en de humor zit er weer goed in. Samuel L. Jackson steelt zoals gezegd de show, wat het verhaal tijdens de minder verrassende scènes in de inmiddels herkenbare Marvel-formule toch weer fris maakt.

Gezien het megasucces van Captain Marvel kan het niet anders of we gaan meer solo-films van Carol Danvers meemaken. Eerst zien we haar natuurlijk terug op blu-ray en dvd in Avengers: Endgame, waar ze haar plek in de Avengers verdient. Daarna zie ik haar graag weer terug in haar rol als heldin vol zelfvertrouwen. Dan zal ik nu afsluiten met te vertellen welk deel van de film me als stripliefhebber wat teleurstelde. Wil je geen spoilers, lees dan niet verder en ga eerst Captain Marvel zien, mocht je dat nog niet  gedaan hebben.

Captain Marvel Volle Kracht

De dood van Captain Marvel

Death of Captain Marvel coverWat mijn grootste minpunt van de film was, heeft te maken met mijn jarenlange Marvel stripverleden. PAS OP! SPOILERS: Mijn kennis van Captain Marvel is voornamelijk gebaseerd op de originele Captain Marvel van het Marvel Universum: Mar-Vell. Deze tragische Kree-strijder leerde ik kennen toen ik mijn eerste Avengers-strips (De Vergelders in het Nederlands) las en hij als onderdeel van een grote groep helden gevangen was genomen door The Collector (De Verzamelaar). Later las ik de klassieker The Death of Captain Marvel, waarin ik voor het eerst kennismaakte met de gevolgen van de slepende ziekte kanker in een fictief universum. Dat verhaal heeft nog steeds een speciaal plekje in mijn hart. Ik leerde dat ook superhelden niet onsterfelijk zijn.

Het is van deze held dat Carol Danvers haar krachten ontving en in zijn naam de strijd voortzette. In het Marvel Cinematic Universe wordt hier een draai aan gegeven, die past in het filmuniversum, maar voor mij als stripliefhebber het gevoel geeft dat ik iets belangrijks mis. Daarnaast worden ook de Skrulls anders neergezet dan in het Marvel stripuniversum, wat later natuurlijk nog anders kan worden, maar voor nu ook de deuren sluit voor bepaalde verhalen uit de strips. Kortom, mijn Captain Marvel/Mar-Vell heb ik niet in de film gezien. SPOILERS VOORBIJ.

Captain Marvel blu-ray extra’s

Captain Marvel blu-ray packshotDe extra’s op de blu-ray en dvd van Captain Marvel bestaan uit zes featurettes, die niet heel veel aan de film toevoegen. Ik mis een featurette over Captain Marvel in de comics, vol interviews met de schrijvers en tekenaars van de heldin, zoals je die op andere home entertainment releases van Marvel-films wel vindt. De intro van regisseurs Anna Boden en Ryan Fleck is eigenlijk ook een filmpje dat tussen de featurettes had gemogen; je wordt niet aangesproken als filmkijker. De zes weggelaten scènes zijn wel de moeite waard en de gag reel is leuk: je kunt nooit genoeg dansende Skrulls zien. Het audiocommentaar van de filmmakers gedurende de film tot slot is zeer leuk om te volgen. De informatie over de invloeden van andere films en de Marvel-comics op Captain Marvel is zeer leuke achtergrondinformatie en geeft de blu-ray zijn meerwaarde.

Titel: Captain Marvel
Regisseurs: Anna Boden en Ryan Fleck
Acteurs: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Annette Bening
Uitgever: Walt Disney Home Entertainment
Medium: Blu-ray, 4K Ultra HD, dvd
Genre: actie, avontuur, superhelden

Modern Myths service: koop Captain Marvel of The Death of Captain Marvel op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Captain Marvel Kree Squad

Captain Marvel Jaren 90 pc

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.