Vuur & Vergankelijkheid cover

Vuur & Vergankelijkheid – meeslepende prequel van De Lentagon-trilogie

In Vuur & Vergankelijkheid vertelt Kelly van der Laan het verhaal van Leah en Stefan, twee jonge academici die op het punt staan de wereld te veranderen met hun onderzoek. Zij hebben namelijk met de hulp van onderzoekster Iris ontdekt hoe het mogelijk is om een poortstation te bouwen, waarmee je met één stap een ander continent, of zelfs een andere wereld, kunt betreden.

Vuur & Vergankelijkheid coverVuur & Vergankelijkheid is de prequel van de De Lentagon-trilogie en is als een opzichzelfstaand boek te lezen. Meerdere partijen willen de eerste zijn die het poortstation van de jonge onderzoekers werkelijkheid laat worden en een gevaarlijke wedloop ontstaat, met sabotage en dodelijke ongelukken als gevolg. De rijke opa van Leah betaalt de onderzoeksgroep van Leah en Stefan om de eerste te zijn, maar zijn zijn motieven wel zo zuiver als hij het doet lijken?

Introductie van een wereld

De wereld die Kelly van der Laan schetst in Vuur & Vergankelijkheid lijkt in vele opzichten op die van ons. Universiteiten en grote bedrijven zijn belangrijke spelers op de markt en veel wordt gedaan met computers. Ook de verhoudingen, verschillen en overeenkomsten tussen de diverse volkeren zijn erg herkenbaar. Het ene volk hecht veel waarde aan afkomst, terwijl andere mensen meer prestatiegericht zijn. Een van de volkeren deed mij erg denken aan ons Nederlanders. Een grappige twist hierbij is dat deze blanke, prestatiegerichte mensen zonder blad voor de mond de vreemde eend in de bijt zijn in het team van Leah en Stefan.

Een dergelijke herkenbaarheid van mensen zou ervoor kunnen zorgen dat de wereld weinig origineel overkomt en geen toevoeging is aan het verhaal, maar niets is minder waar. Kelly van der Laan heeft deze herkenbare eigenschappen namelijk op een heel andere manier verdeeld onder de mensen en ze op een nieuwe landkaart gezet. De nieuwe combinaties tussen de herkenbare gewoonten, uiterlijkheden en locaties maken dat je bij elke persoon die je ontmoet verrast wordt. Elke keer weer ben je aan het puzzelen om de identiteit van de figuur te achterhalen. Dit draagt bij aan de dynamiek en diepgang van het verhaal. De motivatie en interactie van de personages komt tenslotte voor een groot deel uit hun eigen culturele achtergrond. Een achtergrond die je zelf uit de context moet ontcijferen.

Magie

Het grootste verschil met onze wereld is dat er in dit boek mensen zijn die magie beheersen. Het gaat hier echter niet om de klassieke tovenaarsmagie zoals die in andere boeken omschreven wordt. De magie in Vuur & Vergankelijkheid is meer alom aanwezig en beperkter. Mensen hebben in meerdere of mindere mate de aanleg voor magie en worden al op jonge leeftijd getest en ingedeeld op een schaal. Als je boven een bepaalde waarde scoort, heb je meer magische kracht om de realiteit te manipuleren. Met de manipulaties kun je geen mensen in kikkers veranderen, maar bijvoorbeeld een slot openen of licht maken. De echt begaafde talenten – zoals Stefan en de opa van Leah – kunnen grotere manipulaties doen en zelfs poorten trekken in de realiteit. Een gave die ten grondslag ligt aan de grote uitvinding in dit verhaal.
Groot talent brengt echter ook risico’s met zich mee zoals een grotere gevoeligheid voor magische invloeden. Dit ondervinden de hoofdpersonen in het boek aan den lijven in de nabijheid van kristal. De kristalmijn waar zij veel werken blijkt dan ook allesbehalve een veilige omgeving voor hen.

De bescheidenheid van de magie in Vuur & Vergankelijkheid en ook de met name praktische toepassing hiervan houdt het verhaal dicht bij de werkelijkheid waarin wij als lezers leven. Wat wij bereiken met technologie doen de hoofdpersonen van het boek met hun talent. Hierdoor doet het minder aan als een fantasieverhaal en is het makkelijker om je in te leven in de hoofdpersonen. Daardoor is het boek ook toegankelijk voor lezers die de meer klassieke fantasieverhalen te ongrijpbaar vinden.

Een fijn boek met een wat saai midden

Door de fijne schrijfstijl van Van der Laan en haar herkenbare maar toch originele wereld en de magie daarin leest Vuur & Vergankelijkheid als een trein. Het verhaal blijft ook interessant doordat je afwisselend door de ogen van Leah en Iris kijkt. Twee dames met een totaal verschillende achtergrond en levensvisie, die beiden deel uitmaken van hetzelfde team. De kleur van het verhaal verandert door de wisseling telkens en ook het gevoel van de lezer schommelt steeds heen en weer.

Naast al deze positieve elementen heeft vooral het midden van het boek toch iets saais over zich. Een groot deel van de gebeurtenissen speelt zich af in het laboratorium waar het team van Leah en Stefan aan het poortstation werkt. Het bouwen, testen en hertesten van het station is een soort sleur waar je als lezer in meegetrokken wordt. Het gros van de intriges en gevaren hebben betrekking op de ontwikkeling van het poortstation, terwijl het gehele team zich ook fysiek bijna altijd in het lab of op de testlocaties bevindt.

Vuur & Vergankelijkheid: toegankelijke prequel

Ondanks deze kritiek is Vuur & Vergankelijkheid een goed geschreven boek. De sleur van het midden wordt ruimschoots gecompenseerd door het leuke begin en het meeslepende einde. Het is makkelijk om je te identificeren met de hoofdpersonen en het boek is ook erg toegankelijk voor mensen die minder van fantasy houden. Dit is een prequel die het bijna onmogelijk maakt om niet ook aan de De Lentagon-serie te beginnen.

Titel: Vuur & Vergankelijkheid
Auteur: Kelly van der Laan
Uitgever: Zilverspoor
ISBN: 978 94 630 8132 0

Modern Myths service: koop Vuur & Vergankelijkheid op Bol.com:

Vuur & Vergankelijkheid – Kelly van der Laan

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Yvette Wolters

Al als klein meisje belandde Yvette Wolters met haar neus in de boeken en ze is niet van plan daar ooit nog uit te komen. Na in aanraking gekomen te zijn met de boeken van Harry Potter stond fantasy op het leesmenu. Haar liefde voor dit genre is door de jaren heen alleen maar gegroeid.
Of het nu een boek is, een film, serie of bordspel; zodra het fantasy uitstraalt is Yvette enthousiast.

Yvette is regelmatig met haar hele gezin op festivals te vinden, waarvoor zij met veel liefde zelf de kostuums ontwerpt.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.