Drägan Duma-trilogie covers

Drägan Duma-trilogie: een spannend avontuur in een wonderlijke wereld

De Drägan Duma-trilogie van Patty van Delft speelt zich af in een parallelle wereld genaamd Drägan Duma. In deze wereld zijn de Drägannymare (de drakenridders) heersers en beschermers van het land. Maar ook onze eigen hedendaagse wereld speelt een grote rol in de serie. Het hoofdpersonage Jill komt uit onze wereld en komt er op haar zestiende verjaardag achter dat er meer in het leven bestaat dan alleen ons wereldje.

Let op: In dit artikel bespreekt Anouk de volledige Drägan Duma-trilogie van Patty van Delft. Er kunnen kleine spoilers in de recensie staan over het verloop van het verhaal in de drie boeken.

Castlefest 2019 schrijvers Patty van Delft
Patty van Delft tijdens Castlefest 2019

Tijdens Castlefest 2019 had ik de eer om schrijfster Patty van Delft te mogen ontmoeten. Zij vertelde mij over haar Drägan Duma-trilogie. De manier waarop zij mij hierover vertelde, zorgde ervoor dat ik één ding heel graag wilde: de complete trilogie lezen. Het was dan ook een groot geluk voor mij om deze complete trilogie ter recensie te mogen ontvangen.

Drägan Duma boek 1: Zij Die Hoort –
een denderende start

Drägan Duma - Zij Die HoortIn Drägan Duma: Zij Die Hoort maken we kennis met Jill, een wees met een flinke rugzak problemen. Na alle ellende met pleeggezinnen heeft zij haar plekje gevonden in een kraakpand met Jacco, Nina en Virola. Met haar baantje in de boekenwinkel heeft ze alle mogelijkheden om tussendoor haar favoriete genre te lezen: fantasy. Rond haar zestiende verjaardag begint Jill ineens aan haar geestgesteldheid te twijfelen. Ze ziet namelijk draken en lijkt een buitengewone kracht te bezitten. Wanneer ze er heilig van overtuigd is dat ze droomt, besluit ze naar de draak buiten te lopen en ontmoet daar Jordian, een drakenridder van Drägan Duma. Hij neemt haar mee naar een parallelle wereld vol draken en magie. Hier leert Jill de waarheid over haar ouders en blijkt zij voorbestemd te zijn om ‘Drägannymare’ te worden. Dan moet zij een moeilijke keuze maken: in de hedendaagse wereld blijven of haar leven gaan leiden in de wonderlijke wereld van Drägan Duma.

Ze kiest uiteindelijk noodgedwongen voor de laatste optie, maar neemt daarbij wel haar drie kraakpandgenoten Jacco, Nina en Virola mee. Jill begint aan haar opleiding en wordt uiteindelijk gekozen door de zwarte draak met paarse ogen Libertalia. Ook ontmoet Jill de mysterieuze Skylar. Hij is ook een Drägannymare in opleiding en ridder van de zwarte draak Brodin. Tussen Jill en Skylar ontstaat een nogal ingewikkelde relatie. Daarnaast komt Jill achter enkele profetieën die alle betrekking hebben op haar en haar afkomst. Dan komt de wereld van Drägan Duma onder druk te staan van de gevaarlijke Morbiden en hun Scaleless, een soort draken. Jill en haar medestudenten moeten de ervaren Drägannymare ondersteunen in de zware strijd.

Drägan Duma boek 2: Bondgenoten & Verraders –
het spektakel gaat door

Drägan Duma - Bondgenoten & VerradersIn Drägan Duma boek 2: Bondgenoten & Verraders is Jill nog steeds een Drägannymare in opleiding en volgens de profetieën ook ‘Zij Die Hoort’. Samen met Skylar probeert ze de waarheid achter de profetieën te achterhalen en uit te zoeken wat haar rol is in het voortbestaan van Drägan Duma. In één van de profetieën wordt gezegd dat Zij Die Hoort verraden zal worden door iemand die dicht bij haar staat. Jill weet hierdoor niet meer wie ze nog kan geloven en vertrouwen en haar vriendschappen en relaties komen hierdoor stevig onder druk te staan. Dan blijkt Jill ook over de kracht te bezitten om met de Scaleless te communiceren en verbindt zij zich aan Dash, een rode Scaleless met helderblauwe ogen. Van Dash leert ze hoe de Soulsnatcher valse verbintenissen tussen Scaleless en Morbiden legt. Aan Jill de taak om een manier te vinden om de Scaleless te bevrijden van deze band en zo het leger van Morbiden te verzwakken.

Jill krijgt in dit twee deel te maken met de Soulsnatcher Morbiston, de leider over de Morbiden en felle tegenstander van de Drägannymare. Al snel komt ze achter zijn plannen met de wereld van Drägan Duma en moet ze iedereen waarschuwen en Morbiston tegenhouden. Ook komt Jill in dit boek achter nieuwe profetieën die betrekking hebben op haar leven. Ze moet de wereld van Drägan Duma achter zich laten en haar avontuur verder vervolgen in de hedendaagse wereld.

Drägan Duma boek 3: Het Zwarte Kristal –
een episch slotstuk

Drägan Duma - Het Zwarte KristalIn het laatste deel van de trilogie – Drägan Duma boek 3: Het Zwarte Kristal – staan Jill en Skylar voor de ultieme missie om Morbiston tegen te werken. Hiervoor moeten ze de wereld van Drägan Duma verlaten en in de hedendaagse wereld op zoek gaan naar het zwarte kristal. Ondertussen gaat de strijd op Drägan Duma door en lijkt Morbiston aan de winnende kant te zijn. De lezer krijgt verslag van de strijd via de zilveren draak Moradeth.

Wanneer de missie in de hedendaagse wereld is volbracht, moeten Jill en Skylar snel terug naar Drägan Duma om mee te strijden in de epische eindstrijd. Kunnen ze de wereld redden of komt er een einde aan de heerschappij van de Drägannymare?

Waarom is deze trilogie zo ontzettend goed?

Op de vraag waarom deze trilogie zo ontzettend goed is, zijn meerdere antwoorden te geven. Om te beginnen is er de vormgeving van de omslag. Elk boek toont het oog van de voor dit verhaal belangrijk zijnde draak of Scaleless. Daarnaast biedt de Drägan Duma-trilogie een soort Harry Potter in een middeleeuwse setting. Je volgt de opleiding van de Drägannymare en er wordt zelfs een soort Zwerkbal geïntroduceerd. Het verhaal zit bomvol magie en draken. En zoals het bij een Young Adult-verhaal hoort, is er ook de nodige romantiek verwerkt.

Verder introduceert Patty van Delft een eigen taal in het boek. Met deze taal voelt het verhaal aan alsof Tolkien een grote inspiratiebron is geweest. De taal geeft een eigen draai aan het verhaal en maakt het net even anders dan de standaard Young Adult-boeken. De personages worden goed uitgediept en je voelt op den duur echt met ze mee. Menigmaal heb ik een traan weg moeten pinken of zat ik bijna te schreeuwen van frustratie. Patty weet je echt mee te nemen in het verhaal.

Zijn er dan echt geen minpunten te benoemen?

Echt veel minpunten zijn er niet in de Drägan Duma-serie. Het verhaal staat als een huis en is zeer meeslepend. Als ik dan iets moet benoemen, kom ik toch weer uit op de standaard Young Adult-romantiek. Hij houdt van mij, hij houdt niet van mij… Soms wordt dit wel een beetje vermoeiend, maar gelukkig gooit Patty er dan weer een hoop spanning en sensatie tegenaan. Het is haar dus snel weer vergeven.

Het eigen taaltje dat verwerkt zit in het verhaal is soms wat lastig. De vertaling van alle woorden staat namelijk achter in het boek. Hierdoor zit je regelmatig te bladeren om de zinnen vertaald te krijgen. Sommige betekenissen kan je wel een beetje raden als je rustig verder leest, maar regelmatig ontkom je er niet aan om helemaal naar het einde te gaan en heen en weer te bladeren. Op sommige stukken zorgt dit er dan ook voor dat het leesplezier een klein beetje afneemt.

Drägan Duma-trilogie:
een absolute aanrader voor de winteravonden

De Drägan Duma-trilogie is een echte aanrader voor de wintermaanden en de feestdagen. Het is een spannend en meeslepend verhaal voor jong en oud. Het leest vlot en gemakkelijk en zorgt ervoor dat je de boeken echt niet weg wilt leggen. Ik heb het lezen van het einde zelfs een beetje uit proberen te stellen. Ik vond het verhaal zo goed, dat ik er nog niet aan toe was om afscheid te nemen van deze wonderlijke wereld vol draken en magie. Ik hoop dan ook dat Patty van Delft besluit om nog vaak terug te keren naar Drägan Duma voor een of meerdere vervolgtrilogieën. Want van deze verhalen krijg ik nooit genoeg.

Titel: Drägan Duma (PattyVanDelft.com)
Auteur: Patty van Delft
Uitgever: Celtica Publishing
ISBN:

  • Drägan Duma: Zij Die Hoort                              ISBN: 978 94 913 0024 0
  • Drägan Duma: Bondgenoten & Verraders      ISBN: 978 94 913 0036 3
  • Drägan Duma: Het Zwarte Kristal                    ISBN: 978 94 913 0050 9

Modern Myths service: koop de Drägan Duma-trilogie op Bol.com:

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.