Winchester - Sarah en Eric
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Winchester: The House That Ghosts Built op blu-ray en dvd – Een spookhuis in de maak

De naam Winchester is onder fantasyliefhebbers behoorlijk bekend. Velen zullen meteen een link maken met de broertjes Winchester uit de serie Supernatural. De monsterjagende broertjes zijn niet voor niets vernoemd naar het merk dat beroemd werd door zijn (jacht)geweren. Waarom ik deze vergelijking maak? Dat lees je verderop. Winchester: The House That Ghosts Built is geregisseerd door Michael en Peter Spierig (Jigsaw, Predestination) en samen met hen geschreven door Tom Vaughan. Een spookverhaal gebaseerd, zoals zoveel claimen, op een waargebeurd verhaal. In tegenstelling tot andere films, was het dit keer een verhaal dat ik inderdaad al kende. Een verhaal dat inderdaad waargebeurd is. 

In San Jose, Californië bouwt de weduwe Sarah Winchester (Helen Mirren – Collateral Beauty, The Queen) onverzadigbaar door aan haar huis. Ze is ervan overtuigd dat de geesten van de mensen die zijn vermoord door een Winchester-geweer haar vervloekt hebben. Na het raadplegen van een medium breidt ze haar huis verder en verder uit. Er komen steeds meer kamers en onderdelen bij. Ramen middenin een hal, kasten die naar gangen leiden, trappen die nergens naartoe gaan en ga zo maar door. De Winchester Repeating Arms Company, het bedrijf dat de wapens verkoopt, maakt zich zorgen. Sarah heeft na de dood van haar man namelijk 51% van het bedrijf in bezit. Het bedrijf wil haar laten onderzoeken door een dokter. Sarah stemt toe, maar alleen als ze onderzocht zal worden door dokter Eric Price (Jason Clarke – Terminator Genisys, Everest). Haar interesse in hem is niet meteen duidelijk, maar wanneer hij een voet over de drempel zet, begint hij te vermoeden dat Sarah Winchester wellicht niet zo gek is als wordt gedacht.

Winchester winactie - huis

Een verhaal honderd jaar in de steigers

Zowel op de dvd-hoes als in het begin van de film wordt meteen verteld dat Winchester: The House That Ghosts Built gebaseerd is op waargebeurde momenten uit onze geschiedenis. Normaal rol ik dan met mijn ogen, maar nu knikte ik in herkenning. Als klein kind keek ik een aflevering van de serie Scary but True. In deze ‘kinderserie’ brachten dappere jongens en meisjes een bezoek aan plekken waar het zou spoken. Veel van deze serie kan ik me niet herinneren, maar de aflevering van het Winchester-huis staat me nog helder voor de geest. Al is in mijn herinnering het verhaal iets anders.

In de film bouwt Sarah Winchester de kamers als verblijf voor de geesten, zodat hun ziel tot rust kan komen op aanraden van een medium. Dat medium zat ook in mijn herinnering, maar daarin vertelt ze Sarah dat ze moet blijven bouwen om de geesten te verwarren. Wanneer ze stopt met bouwen zal ze om het leven komen. Het huis van de Winchesters is nog steeds te vinden en bestaat echt, al zullen we nooit weten wat er daadwerkelijk heeft plaatsgevonden in het huis. Het blijft een prachtig verhaal dat al bijna een eeuw bestaat en zelfs een inspiratiebron is geweest voor schrijvers als Stephen King (Rose Red). Logisch dus dat het nu eindelijk zijn eigen film krijgt.

Winchester - Sarah gezicht

Supernatural

De film heeft een sterk begin. Acteurs als Helen Mirren en Jason Clarke brengen hun rol overtuigend en het duurt niet lang voor de eerste schrikomenten voorbij komen. Beetje bij beetje ontdekt je waarom Sarah Winchester juist dokter Price heeft uitgenodigd en wordt het verhaal naar zijn climax geleid. Eerder benoemde ik al de gebroeders Winchester uit de serie Supernatural en dat deed ik met een reden. De hele film heeft namelijk het gevoel van een langere aflevering van die serie. Er is een mysterieus huis, wat kwade geesten, bijgeloof en een strijd tussen leven en dood. De broers hadden er zo tussen kunnen wandelen en niemand had vreemd opgekeken. Dat is jammer. De film begint sterk, al vertrouwt het dan nog op die schrikmomenten. Al snel worden die vergeten en ontrafelt het verhaal zich meer in spannende fantasy dan dat het horror blijft. De laatste vijftig minuten zijn dan ook probleemloos te kijken als je niet tegen enge films kunt.

Winchester: The House That Ghosts Built: een hoofdrol voor een huis

Winchester: The House That Ghosts Built packshotDe Winchester-legende draait voornamelijk om dat vreemde huis. Het is het huis waar alles gebeurt en het huis dat de vreemde kamers heeft en totaal onlogisch is. Het is niet erg dat de film uiteindelijk niet heel eng is; een spannend spookverhaal is ook leuk om te kijken. Wel vond ik het jammer dat er met het huis zelf niet meer gedaan is. Hoewel er veel tijd wordt gestoken in het laten zien van de verschillende gangen, deuren en opvallendheden van het huis, had het huis toch nog een grote rol mogen spelen. Wellicht hoopte ik meer op iets als Thir13en Ghosts, waarin een huis ook geesten herbergt en vol zit met geheime ruimtes en zelfs vallen.

Ben je even niet toe aan zware horror, maar wil je toch een film zien vol geesten met een mysterie dat zich langzaam ontrafelt? Dan is Winchester: The House That Ghosts Built zeker een aanrader. De acteurs spelen hun rol overtuigend en wat je te zien krijgt van het huis smaakt zeker naar meer. De film haal je al voor een tientje in huis, maar verwacht geen extra’s over de legende op de schijf aan te treffen.

Titel: Winchester: The House That Ghosts Built
Regisseur: The Spierig Brothers
Acteurs: Helen Mirren, Sarah Snook, Jason Clarke
Uitgever: Dutch FilmWorks Home Entertainment
Medium: Blu-Ray, dvd
Genre: thriller, horror

Modern Myths service: koop Winchester: The House That Ghosts Built op Blu-Ray en dvd op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Winchester - Spoken

Winchester - Eric

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.