Ant-Man and the Wasp grijp je
Bol AlgemeenBol Algemeen

Ant-Man and the Wasp: verfrissend superhelden zomerspektakel

Met Avengers: Infinity War culmineerde tien jaar verhaalopbouw uit de Marvel Cinematic Universe tot een spektakel zonder weerga. Maar wat dan? Voor je eerstvolgende film ligt de lat bijzonder hoog, zeker als je van een film met tientallen superhelden weer naar een solofilm van, in dit geval, Ant-Man gaat. Marvel lost deze uitdaging op door in Ant-Man and the Wasp iets totaal anders te doen. Na de zware Infinity-hoofdmaaltijd krijgen we een luchtig tussendoortje, dat de smaakpapillen aangenaam verfrist. Het lukt Marvel wederom om een geweldige film neer te zetten. Oh ja, en Ant-Man is – zoals de titel al aangeeft – helemaal niet in zijn eentje.

Zin in mierzoete prijzen? Doe dan snel mee aan onze Ant-Man and the Wasp winactie!

De kracht van het Marvel Cinematic Universe zit – net als in de stripverhalen – in de wereld die Iron Man, Captain America, Ant-Man en Spider-Man met elkaar delen. Je mag in de nieuwe films verwachten dat de ene held op bezoek komt bij de andere held en ze met elkaar opereren in het grotere geheel van alle films. In Ant-Man and the Wasp komt dit nog eens extra naar voren; de film speelt zich af tussen de gebeurtenissen van Captain America: Civil War en het eerder genoemde Avengers: Infinity War. Zo krijgt de film de juiste gravitas, terwijl het verhaal de ruimte krijgt om volledig op zichzelf te staan. De nadruk ligt hierbij op vrolijkheid, perfect voor deze warme zomeravonden.

Ant-Man and the Wasp Scott en Hope

Tussen de Civil- en de Infinity War

Scott Lang – Ant-Man, gespeeld door Paul Rudd (The 40 Year-Old Virgin, Wet Hot American Summer) – zagen we voor het laatst aan de kant van Captain America in Captain America: Civil War. Scott moet zwaar boeten voor die keuze, gezien hij aan het begin van Ant-Man and the Wasp al twee jaar thuis zit met een enkelband, nauwlettend gemonitord door de FBI. Zijn straf zit er echter bijna op en hij kijkt uit om in vrijheid te kunnen werken aan zijn eigen beveiligingsbedrijfje met zijn beste vriend Luis (wederom hilarisch gespeeld door Michael Peña (American Hustle, Shooter)). Het lot beslist natuurlijk anders en Scott wordt benaderd door Hope Van Dyne (Evangeline Lilly (Lost, The Hobbit)), die sinds Scotts stunt met ‘Cap’ America op de vlucht is, samen met haar vader Dr. Hank Pym – de originele Ant-Man.

Hope en Dr. Pym hebben de speurtocht naar hun verdwenen moeder en echtgenote – Janet Van Dyne – nooit opgegeven. Janet, de oorspronkelijke Wasp, verdween tijdens een missie in de sub atomische ‘Quantum Realm’, waar Scott in de eerste Ant-Man film veilig uit terugkeerde. Dr. Pym is overtuigd dat die mogelijkheid er ook voor zijn vrouw is en werkt in het geheim aan een project om haar terug te halen. Als de nieuwe Wasp verzamelt Hope de benodigde technologie, wat de onfrisse tech-handelaar Sonny Burch (met echte boeventronie gespeeld door Walton Goggins (Tomb Raider, The Hateful Eight)) begint op te vallen.

Ant-Man and the Wasp Goggins

Ant-Man and the Wasp: mix van onvervalst avontuur

Aangezien Scott de laatste is die in de Quantum Realm is geweest, hebben Hope en Dr. Pym hem – tegen beter weten in – nodig. Zie daar de mix van elementen die van Ant-Man and the Wasp een onvervalste avonturenfilm maakt: Scott heeft huisarrest, maar moet de superheld uithangen. Uit schuldgevoel en liefde werkt hij mee met Hope en Dr. Pym. De FBI zit hen alle drie op de hielen, terwijl schurk Burch hun technologie wil stelen. En dan komt het avontuur in de Quantum Realm er nog bij én is er nog de mysterieuze superschurk Ghost (Hannah John-Kamen (Ready Player One)), die haar eigen redenen heeft om achter Dr. Pym aan te zitten.

In een razend tempo sleept de film je mee door de komische actie, waarbij er flink gebruik wordt gemaakt van humor met personen en voorwerpen die naar hartenlust groter en kleiner worden gemaakt door de Pym Particle technologie. Vooral het blik miniatuurautootjes is bijzonder grappig, alsof je in levensgevaarlijke situaties aan de slag moet met Dinky Toys of Hot Wheels. De Quantum Realm zelf is wederom prachtig, net als in de eerste Ant-Man.

Ant-Man and the Wasp Ghost

Feest voor Marvel-stripliefhebbers

Ben je Marvel-stripliefhebber, dan zul je nog meer smullen van Ant-Man and the Wasp. Naast bovengenoemde zaken zien we nog Laurence Fishburne als Dr. Bill Foster (gaat er nu een lampje bij je branden, doe dan snel mee aan onze Ant-Man and the Wasp winactie). De film laat goed zien hoe slim de Marvel Studios gebruik maakt van het onuitputtelijke bronmateriaal van de strips en wat ze daarvan achterwege laten.

Zo is de relatie tussen Dr. Hank Pym (gespeeld door Michael Douglas (The Game, Falling Down)) en Janet Van Dyne, perfect gecast in de vorm van Michelle Pfeiffer (Stardust, Wolf), eentje vol liefde, terwijl dat in de strips heel anders liep. In Ant-Man and the Wasp proef je iets van het ego van Hank Pym, maar niet in de destructieve mate waarin dat in de Avengers-strips gebeurde. Daar is het Pym die Ultron creëert; niet Tony Stark. En kan Scott Lang Ant-Man worden, omdat Pym al jaren Yellowjacket is.

Ghost is in de strips een paranoïde terrorist die het op multinationals gemunt heeft, wat iets compleet anders is dan hoe de schurk in Ant-Man and the Wasp wordt neergezet. Maar dat is allemaal niet erg. De kern van al die personages is bewaard gebleven en er is een verhaal van gemaakt waar je gewoon intens van kunt genieten, zonder de bagage van tientallen jaren. Hank Pym bestaat immers al in de stripboeken sinds 1962.

Ant-Man and the Wasp Bill Foster

Ant-Man and the Wasp: sukkels en sterke vrouwen

Ant-Man and the Wasp is gewoon een heel leuke film. Net als Thor: Ragnarok loopt het verhaal over van humor, maar waar Chris Hemsworth als Thor soms overdreven bombastisch is, is Paul Rudd als Scott Lang een sukkel die zijn best doet het juiste te doen in moeilijke situaties. Hij schippert tussen zijn verantwoordelijkheden als vader en als Ant-Man, waarbij situaties hem soms boven het hoofd groeien, zelfs nog als hij Giant-Man wordt. Gelukkig is daar The Wasp, een jonge vrouw op het scherpst van de snede. Met Ant-Man and the Wasp weten we waar ze dat van heeft: van haar moeder.

Misschien is Michelle Pfeiffer als Janet Van Dyne in het Marvel Cinematic Universe wel het beste wat de film ons biedt. Zij is waar het allemaal om draait, het middelpunt van de grappige wervelstorm die Ant-Man and the Wasp is. Normaliter adviseren we je mieren en wespen te mijden in de zomer, maar in dit geval zeggen we: pak kleverige popcorn en zoete frisdrank en laat ze maar komen!

Modern Myths service: Koop Ant-Man and the Wasp op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Ant-Man and the Wasp Wasp

Ant-Man and the Wasp Hot Wheels

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.