Adam 2 Dakloos recensie

Adam 2: Dakloos recensie – Spannende post-apocalyptische filosofie

Voor post-apocalyptische verhalen richt je je op de Modern Myths redactie tot André en Dirk. Voornamelijk op het gebied van films en series, want voor boeken moet je bij Anouk en de anderen zijn. Als veellezer is zij te porren voor fantasy, young adult en ook af en toe sciencefiction. Lees in haar Adam 2: Dakloos recensie hoe post-apocalyptische filosofie daar nu ook bij gekomen is. 

Soms komen er boeken voorbij waarbij ik zo mijn twijfels heb. De kaft en de korte samenvatting op de achterkant moeten voor mij wel uitdagend genoeg zijn om aan een nieuw verhaal te beginnen. En om eerlijk te zijn vond ik de buitenkant van Adam 2: Dakloos niet bijster interessant. Maar soms moet je een boek inderdaad niet beoordelen aan de buitenkant.

Dus deze keer ging ik er met enigszins gepaste tegenzin toch even voor zitten. En ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Peter Stallone heeft me namelijk aangenaam verrast met dit spannende en filosofische verhaal.

Op straat gezet na een stralingsongeluk

Adam heeft zijn hele leven doorgebracht op het geïsoleerde Richman landgoed. Daar heeft hij alles geleerd over de wildernis en de natuur. Hij kan dus als de beste overleven in de woestenij. Maar hij heeft totaal geen benul hoe het er in de grote enge buitenwereld echt aan toe gaat. De grote enge buitenwereld waar iedereen heeft moeten vluchten voor de gevolgen van het grote stralingsongeluk op het Richman landgoed… De buitenwereld waar armoede en rijkdom in scherp contrast staan.

En in die buitenwereld moet Adam zich nu gaan redden. Na het overlijden van meneer Richman wordt hij door de nieuwe erfgenaam, samen met het voltallige personeel van het landgoed, op straat gezet. Met de enkele bezittingen die hij nog heeft – en behoorlijk wat geld dat hij gespaard heeft – staat hij nu buiten de poorten van het landgoed.

Adam 2: Dakloos recensie – Hoe naïef kan je zijn?

Zo op het eerste gezicht lijkt alles prima voor hem geregeld door het personeel. Het enige wat hij hoeft te doen is door de buitenstad, aangrenzend aan het landgoed, naar de grote stad te komen om daar zijn leven op te bouwen.

Maar de zeer naïeve Adam ziet alleen maar goedheid in de mensheid. Met als resultaat dat hij door de eerste de beste persoon die hij tegenkomt direct beroofd wordt van alles wat hij heeft.

Van niks naar alles

Gelukkig is niet iedereen die Adam tegenkomt een crimineel. Zo wordt hij opgevangen door een groep dakloze mannen die voor elkaar zorgen als een soort familie. Harry is een beetje de leider van deze groep en hij is ook de persoon die zich direct over Adam ontfermt. Al snel blijkt Adam met zijn overlevingsskills in de natuur onmisbaar voor de groep.

Dat begint met kleine dingen die Adam de groep leert, zoals wat de natuur zelf levert om te eten. Maar het groeit uit tot het vormen van een hechte gemeenschap die alsmaar groter wordt. En al snel heeft Adam door dat hij verder moet richting de grote stad om daar zijn oude vrienden te zoeken. Ook hoopt hij daar de mogelijkheid te vinden om de groep mensen in de buitenstad verder te helpen en tegelijkertijd het landgoed van Richman te redden.

Adam 2: Dakloos recensie – Het avontuur in de grote stad

In de grote stad aangekomen belandt Adam meteen weer in een bizarre situatie. Hij bevindt zich in een restaurant dat overvallen wordt door oude bekenden van hem uit de buitenstad. Door met hen in gesprek te gaan weet hij de situatie te de-escaleren en wordt hij ook in één klap een grote bekendheid. Iedereen vraagt zich af wie toch die enigszins verwaarloosde man was die de stad gered heeft.

Een bizarre opeenvolging van gebeurtenissen volgt, waarbij Adam zich steeds verder ontwikkelt tot een groot en belangrijk persoon. Wanneer alles uitloopt op een grote rechtszaak om Adams erfenis veilig te stellen, komen oude vrienden en nieuwe vrienden samen om hem te helpen. Gaat hij zijn erfenis – en daarmee het landgoed – veilig stellen?

Wat minimale frustratie

Meteen in het begin van Adam 2: Dakloos word ik geconfronteerd met de naïviteit van Adam. En dit werkt me ook meteen op de zenuwen. Hoe dom en naïef kan je zijn? Natuurlijk wordt je portemonnee en telefoon geroofd als je ermee staat te zwaaien. En waarom denk je dat je alle problemen weg kan mediteren?

In het begin heb ik dus een beetje een haat-liefdeverhouding met Adam. Want er is een hoop aan hem dat me frustreert, maar toch stiekem ook een hoop dat me intrigeert. Het is bijzonder om te zien hoe hij de groep daklozen weet te sturen en te helpen zodat ze er zelf weer bovenop kunnen komen. En verder in het verhaal is het ook bijzonder om te zien hoe iemand die stiekem één van de rijkste personen op de wereld is, totaal niks om zijn rijkdom geeft en alleen aan zijn vrienden denkt.

Adam 2: Dakloos recensie – Heerlijk om doorheen te vliegen

Auteur Peter Stallone weet dat met zijn schrijfstijl ook mooi weer te geven. De hoofdstukken zijn vrij kort en opgedeeld in nog meer kleine hoofdstukken. Hierdoor vlieg je door het verhaal zonder de draad kwijt te raken. Natuurlijk zijn er soms wenkbrauw frons momentjes, omdat problemen miraculeus opgelost worden. Maar al met al is het een heerlijk boek om weg te lezen.

Een tweede deel zonder voorkennis

Adam 2: Dakloos is weliswaar het tweede deel van een serie, maar kan zonder problemen als een opzichzelfstaand verhaal gelezen worden. Ik heb in ieder geval nooit het gevoel gehad dat ik essentiële informatie miste om dit boek goed te kunnen lezen.

Misschien was het voor mij wel iets duidelijker geweest waar Adams zweverige levensstijl vandaan kwam als ik het eerste deel had gelezen. Maar de belangrijkste informatie uit het voorgaande verhaal krijg je alsnog door Stallone aangedragen. Ook ben ik wel benieuwd of er nog een derde deel zal volgen.

Adam 2: Dakloos recensie – Frustrerend goed

Peter Stallone weet met Adam 2: Dakloos een mooi kunstwerkje neer te zetten. Er is zeker de nodige frustratie over de algehele onwetendheid en vaak zweverigheid van het hoofdpersonage, maar er is ook zo ontzettend veel moois en goeds in het verhaal dat dit elkaar zeker opheft.

Door zijn vlotte schrijfstijl vlieg je door het verhaal en ga je steeds meer van Adam houden. Voor ik het wist, sloeg ik de laatste pagina alweer om en wil ik stiekem wel weten hoe het nu verder gaat met Adam en zijn vrienden.

Titel: Adam 2: Dakloos
Auteur: Peter Stallone
Uitgever: Uitgeverij Elikser
ISBN: 978-94-636-5574-3

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths

Peter Stallone schrijft post-apocalyptische filosofie

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series