Apiary recensie
BoekenBoeken

Apiary recensie – Ontwikkel je bijenkolonie in de ruimte

Apiary is uitgegeven door Stonemaier Games, bekend van titels als Wingspan en Scythe. Het is zonder twijfel een van de meest originele thema’s die ik de laatste tijd ben tegengekomen: bijen in de ruimte. Zijn de bijen verhuisd uit pure noodzaak of hadden ze simpelweg genoeg van ons mensen? In de ruimte gaat het alleszins niet makkelijker! Voer genoeg dus voor een sciencefictionfilm. Lees in onze Apiary recensie of het spelidee een Oscar verdient! 

Apiary heeft niet enkel een origineel thema, maar het is ook een originele naam. Het woord komt van de Latijnse woorden voor “bij” (apis) en “plaats van” (arium). Letterlijk betekent de titel dus “plaats van de bijen”.

En een imker bedoelt hiermee een verzameling van verschillende bijenkorven voor het oogsten van honing. Nou, ik heb weer wat bijgeleerd!

Doel van het spel: bouwen, verkennen en… dansen

In Apiary nemen we de rol aan van intelligente ruimtebijen die hun kolonies uitbreiden, planeten verkennen en nieuwe technologieën ontwikkelen. Het doel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen voordat de bijen in winterslaap gaan. Dit doe je door acties uit te voeren zoals het bouwen van je kolonie, het verzamelen van grondstoffen en – ja hoor – dansen!

Apiary speloverzicht

Apiary recensie – Wie begint er?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Apiary: De persoon die het laatst honing heeft gegeten, mag beginnen.

Spelverloop: Steeds sterkere bijen

Elke beurt kiezen spelers tussen het plaatsen van een werkbij op het bord of het terughalen van al hun werkbijen. Werkbijen hebben een waarde van 1 tot 4, die toeneemt naarmate ze vaker worden ingezet of teruggehaald.

Anders dan bij klassieke worker placement spellen kun je een bij zetten waar al een andere bij staat. Dan wordt de aanwezige bij teruggestuurd naar de eigenaar, die vervolgens de waarde van die bij kan verhogen. Je kan ook je eigen bij op deze manier van het bord duwen, wat een interessante tactiek kan zijn.

Farm Recruit Development

Apiary recensie – Bezige bijtjes

Hoe hoger de waarde van een bij, hoe sterker de actie. Toch is het niet zo verstandig om al je bijen zo snel mogelijk op waarde 4 te krijgen. Zodra een werkbij namelijk de maximale sterkte van 4 heeft bereikt en opnieuw wordt teruggehaald, gaat deze in winterslaap. Daardoor heb je minder beschikbare bijen.

Er zijn manieren om nieuwe bijen te krijgen, maar dat kost je kostbare acties. Daarnaast zwengel je ook de timer verder aan: het spel eindigt namelijk wanneer een bepaalde hoeveelheid bijen in winterslaap is gegaan.

Astera Caryopa

Slim verplaatsen en uitbreiden

In Apiary heb je veel verschillende acties. Zo kun je planeten gaan verkennen met het Koninginneschip. Bij deze actie vlieg je met het schip over een raster van tegels met beloningen. Hoe ver je mag vliegen, hangt af van de kracht van de ingezette bijen, zowel die van jezelf als die van je tegenspelers.

De bijendans – waarmee honingbijen in de natuur met elkaar communiceren om aan te geven waar voedselbronnen zijn – wordt in dit spel ingezet om grondstoffen te ruilen. Sterkere bijen kunnen meer ruilen en je kan zelfs een eigen “dans creëren” om extra punten te verzamelen. Daarnaast bouw je aan je eigen bijenkorf: een tableau waar je gebouwen en technologieën toevoegt. Die leveren voordelen op en maken je acties krachtiger. De ruimte in je korf is echter beperkt, dus slim combineren loont. Geen enkele opbouw voelt hetzelfde!

Endgame The Log

Materialen en componenten: 3D-bijen en een miniatuur

De productie van Apiary is van hoge kwaliteit: 3D-bijen, houten grondstoffen en zelfs een gedetailleerde miniatuur. Het was vast ook met minder poespas een leuk spel geweest, maar laten we eerlijk zijn: dit nodigt ontzettend uit om te spelen. De prijs was dan waarschijnlijk wel een stuk toegankelijker geweest, want je betaalt makkelijk 70 euro voor dit spel.

3D bijen in Apiary bordspel

Apiary recensie – Bij-zonder origineel

Je moet even door al die verschillende acties heen spartelen, wat niet-hobbyspelers misschien wat zal afschrikken. Toch is het spel toegankelijker dan het lijkt. Als je Wingspan onder de knie hebt, zal Apiary vast ook lukken. De acties in het spel voelen intuïtief aan en zijn bovendien afhankelijk van het aantal werkbijen in je bezit. Je kan nooit alles hebben, en dat zorgt voor een leuke uitdaging. Hoewel de interactie tussen spelers voornamelijk indirect is, moet je blijven opletten wat de andere spelers doen. Hun bijen bepalen namelijk mee wat jouw opties zijn.

Dus: wil je een leuke puzzel met een gezonde dosis interactie én een bij-zonder origineel thema? Dan moet je Apiary zeker een keer proberen!

Voordelen: Leuk potje keuzestress / Veel interactie / Eenvoudiger dan het lijkt
Nadelen: Veel verschillende acties, dus tijdens het eerste spel moet je veel opzoeken

Titel: Apiary
Ontwerper: Connie Vogelmann
Uitgever: Stonemaier Games
Aantal spelers: 1-5
Leeftijd: 10+
Duur: 60-90 minuten
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop 

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop. 

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2025-2025 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Vicky Swers, Stonemaier Games

Apiary recensie

Vicky Swers

In Vickys kindertijd draaiden de VHS-tapes met Disneyfilms elk weekend – zonder overdrijven – en de sprookjesboeken lagen meer uit de kast dan erin. Ze was 13 jaar toen ze voor het eerst het boek "Peter Pan en Wendy" las, een verhaal dat haar leven op de kop zou zetten. Nu schrijft ze haar eigen verhalen en blijft ze op zoek naar de oorsprong van haar favoriete sprookjes en mythes.

Als jeugdleidster verzon Vicky haar eerste spellen, al overleefden deze ideeën de jaren niet. In diezelfde periode speelde ze haar eerste rollenspel. Een nieuwe wereld ging voor haar open. Van de rollenspellen tuimelde ze in de thematische bordspellen. Ondertussen is ze spelauteur van "Adventures in Neverland" en een fanatieke bordspeler. Als je haar niet in de spellenwinkel vindt, dan wel op één van de vele spellenbeurzen.

Vicky combineert het beste van beide werelden – verhalen vertellen en spellen spelen – op haar website Vickyschrijft.nl. Naast alle eigen ideeën die nog op tafel liggen, ondersteunt ze graag anderen om hun droom waar te maken!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.