Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray Zandstad

Blade Runner 2049 op dvd en blu-ray: prachtig vervolg op de sci-fi klassieker

De ontwikkelingen in artificiële intelligentie gaan snel. Morele vragen op dit gebied over de ziel en wat een mens maakt, komen in verschillende films aan de orde. Een klassiek voorbeeld hiervan is Blade Runner, gebaseerd op een boek van Philip K. Dick. 35 jaar na de oorspronkelijke film stelt Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray opnieuw diezelfde vragen. Op prachtige wijze blijkt de filosofie van deze sciencefiction wederom relevant te zijn.

LET OP: Daar het schier onmogelijk is om Blade Runner 2049 te bejubelen zonder iets van de inhoud van het verhaal prijs te geven, krijg je hierbij een spoiler waarschuwing. Lees deze recensie tot de tussenkop ‘Replicant 2.0’ en ga hem dan eerst kijken, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Zien we je daarna hier weer terug.

De originele Blade Runner uit 1982 is een lastige film. Regisseur Ridley Scott stond aan het begin van zijn carrière en kreeg niet het vertrouwen van de studio die de film produceerde die hij nodig had. Nu duurde de originele versie – ‘cut’ – van de film gebaseerd op het verhaal Do Androids Dream of Electric Sheep? van sciencefictionschrijver Philip K. Dick dan ook vier (!) uur. Maar de resulterende nieuwe cut, waarin hoofdrolspeler Harrison Ford ook nog eens gedwongen werd een voice-over voor op te nemen, was niet zoals Scott het voor zich zag. In de jaren erna zou de regisseur de film nog zeven keer opnieuw omgooien. Zo is er, naast de originele versie, onder andere een International Cut, een Director’s Cut en een Final Cut. Ben je een echte fan, dan moet je zeker op zoek gaan naar Blade Runner Collectors Editions die deze verschillende versies bundelen.

Kort door de bocht gezien gaat de eerste, originele versie van Blade Runner over een mens die verliefd wordt op een replica (androïde). De laatste versie, de Final Cut, is een speurtocht van een replica op zoek naar het mens-zijn. Het zijn deze twee versies van de sciencefictionklassieker waar regisseur Denis Villeneuve (Incendies) van houdt en waar hij zijn Blade Runner 2049 op baseerde.

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray K2

Ode aan de Blade Runner

Blade Runner 2049 is een ode aan de originele film, met naast dezelfde sfeer en vormgeving, ook scènes die een-op-een vergelijkbaar zijn met Blade Runner zelf. Daarnaast heeft Villeneuve niet-gebruikt materiaal uit het script van de klassieker uit 1982 gebruikt en deze verwerkt in deze nieuwe film. Het resultaat is een prachtig en authentiek aanvoelende sciencefictionfilm. Het is duidelijk dat er alles aan gedaan is om de eerste Blade Runner met respect te behandelen. Villeneuve heeft een voorliefde voor het verhaal en verklaart vol overtuiging dat deze versie van Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray ook de enige ‘cut’ is die zal verschijnen.

Dat is geheel terecht. De eerste keer dat je de film ziet, maakt hij diepe indruk. De wereld waarin het verhaal zich afspeelt voelt realistisch en dystopisch en de acteurs weten de subtiele emoties van hun personages geloofwaardig neer te zetten. Het verhaal bouwt op maatschappelijke problemen waar we heden ten dage mee worstelen en behoudt net als de eerste film een haast ontastbaar mysterie. De film heeft zelf ook de nodige verrassingen voor je in petto. Vandaar de spoiler waarschuwing aan het begin van dit stuk. Lees verder op eigen risico.

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray dystopie

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray – Replicant 2.0

Acteur Ryan Gosling (Drive, La La Land) speelt in Blade Runner 2049 rechercheur ‘K’. Hij is een einzelgänger in een gewantrouwde politiemacht waarvan de agenten nog steeds Blade Runners genoemd worden. K is zelf een nieuw model replicant, een androïde die – in tegenstelling tot de oudere modellen – volledig gehoorzaam is aan zijn meerderen. Via een dagelijkse baseline-test wordt gecontroleerd of K’s gedrag nog in lijn is met de protocollen. Zijn taak als rechercheur is het opsporen en met pensioen sturen van de oudere generatie replicants, die in het verleden gerebelleerd hebben tegen hun eigenaars.

Lange tijd was het produceren van replicants illegaal, tot de industriële magnaat Niander Wallace, gespeeld door Jared Leto (Suicide Squad, Requiem for a Dream), het taboe doorbreekt. Wallace vergaarde onmetelijke rijkdom door het voedseltekort van de mensheid op te lossen met genetische manipulatie. Daardoor kon hij het failliete bedrijf Tyrell Corp opkopen, de ontwikkelaar van de originele replicants.

Replica's

Nexus Dawn

De megalomane Wallace is nietsontziend in zijn wens om de perfecte replicants te maken. Dat zie je ook terug in de korte film Blade Runner 2036: Nexus Dawn, een proloog op Blade Runner 2049, die opgenomen is in de extra’s op de DVD en Blu-Ray. Hoewel K niet rechtstreeks te maken krijgt met Wallace, is zijn invloed op de gebeurtenissen in het verhaal tastbaar.

Dit is vooral te danken aan replicant Luv, de rechterhand van Wallace, gespeeld door de Nederlandse Sylvia Hoeks (Tirza). Zij is ijskoud in het najagen van de droom van Wallace om door middel van replicants de mensheid het universum te laten bevolken.

Jared Leto als Niander Wallace

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray – Wat maakt een mens?

Het hele gebeuren komt op gang als K tijdens een missie een lang verborgen geheim ontdekt. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de maatschappij zoals die in 2049 bestaat. K’s speurtocht naar de gebeurtenissen in het verleden leiden hem naar voormalig Blade Runner Rick Deckard (Harrison Ford) die al 30 jaar lang spoorloos verdwenen is. Deckard is het hoofdpersonage uit de originele Blade Runner, maar draagt de film dit keer niet.

Blade Runner 2049 is een vervolg op de eerste film wat thema en plotelementen betreft, maar is voornamelijk de persoonlijke en intieme reis die K maakt op zoek naar de waarheid. Net als zijn voorganger stelt de film de vraag: wat maakt jou een mens? Ben je wie jij bent door jouw herinneringen, of door de acties die je onderneemt en de keuzes die je maakt? Of zijn het de mensen om je heen die van jou houden, die hier een rol in spelen?

Blade Runner 2049 winactie Joi

Joi tegen de eenzaamheid

K heeft in zijn leven als enige vriendin het kunstmatige metgezelprogramma Joi, gespeeld door de Cubaanse Ana de Armas (War Dogs). Dit computerprogramma, ontwikkelt door Wallace Corporation, vergezelt hem op zijn reis en doorbreekt de eenzaamheid. Zowel K zelf, als Luv en zelfs Joi tonen opvallend menselijke trekjes, waarbij K steeds meer van zijn baseline afdwaalt.

Het zijn al deze karakterontwikkelingen die Blade Runner 2049 – naast de visuele pracht en praal – de moeite waard maken. De film stelt vragen die met de huidige ontwikkelingen in onze globale samenleving en technische ontwikkelingen relevant zijn. Je wordt een spiegel voorgehouden.

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray Joi

Blade Runner 2049 op dvd en blu-ray: er is maar één eerste keer

Wel levert de film maar één keer de impact die je voelt als je hem voor de eerste keer ziet. Nu is Blade Runner 2049 sowieso echt zo’n film die voornamelijk overweldigt op het witte doek en kijk je na alle onthullingen een tweede keer heel anders naar de film. Maar dan nog steeds zie je hoe knap alles in elkaar steekt en hoe prachtig het allemaal gemaakt is.

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray verdient daarnaast ook een plekje in je verzameling, door de extra’s op de schijf. Naast de al eerder genoemde Blade Runner 2036: Nexus Dawn, krijg je nog twee prologen: de anime 2022: Blackout en 2048: Nowhere to run. Die verhalen spelen zich vlak voor de film af. Daarnaast zijn er nog zes korte interviews met de regisseur en acteurs over het maken van de film en de invloeden van de eerste Blade Runner. Deze zijn wel erg kort en hadden wat meer diepgang mogen bieden.

Harrison Ford is terug als Rick Deckard

Was Blade Runner 2049 nu écht nodig?

Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray Blu-RayAlles bij elkaar genomen blijft de hoofdvraag natuurlijk: was een nieuwe Blade Runner nu nodig? De meningen hierover lopen uiteen, maar ik zit vol overtuiging in het ja-kamp. Blade Runner 2049 is gemaakt met liefde voor het origineel en zonder de obstakels die dat origineel parten spelen. De film raakte en overdonderde mij. Dat gevoel heb ik met Blade Runner 2049 op dvd en blu-ray niet opnieuw zo heftig beleefd, maar dan nog koester ik de film in mijn blu-ray kast. Waar de nieuwe Alien-films van Ridley Scott in mijn ogen op sommige vlakken tekort schieten, stelt Blade Runner 2049 van Denis Villeneuve mij nergens teleur. Hulde!

Wil je ook terug naar het Blade Runner-universum? Doe dan mee met de Modern Myths Blade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray winactie. Je maakt kans op een prachtig prijzenpakket, met boek, houten paardje, LED paraplu en Blu-Ray/DVD!

Titel: Blade Runner 2049
Regisseur: Denis Villeneuve
Acteurs: Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas, Sylvia Hoeks, Robin Wright, Jared Leto
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
Medium: DVD / Blu-Ray

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Ryan Gosling als KBlade Runner 2049 op DVD en Blu-Ray K

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.