Happy Death Day op DVD en Blu-Ray 1

Happy Death Day op dvd en Blu-ray: Bizarre mengelmoes van horror en komedie

In Groundhog Day uit 1993 wordt Bill Murray als weerman Phil op telkens dezelfde dag wakker in het besneeuwde kneuterstadje Punxsutawney. Hij is gedoemd diezelfde dag keer op keer opnieuw te beleven, tot hij een beter persoon wordt en zo de ware liefde vindt. Deze komische klassieker dient als voorbeeld voor de horrorfilm Happy Death Day, waarin de studente Tree Gelbman in een vergelijkbare tijdlus gevangen zit. Aan het eind van elke dag wordt zij vermoord door een onbekende belager en moet zien uit te vinden wie het op haar gemunt heeft. Is Happy Death Day op DVD en Blu-Ray de moeite waard om keer op keer opnieuw te bekijken?

“Okay campers, rise and shine and don’t forget your booties, ‘cause it’s cooooold out there!”. Met deze zin wordt Phil (Bill Murray) in Groundhog Day iedere dag om 06:00 wakker op dezelfde dag als gisteren. Die zin kan ik zelf ook wel dromen, want de film is een van mijn favorieten en ik heb hem inmiddels vast vaker gezien dan het aantal dagen dat Phil herbeleeft, voor hij zijn leven betert en verder mag met zijn leven. De premisse van Happy Death Day deed me dan ook afvragen of mijn favoriete Groundhog Day niet onbeschaamd gekopieerd werd. Met angst en beven zette ik de DVD op en dus niet omdat het hier een horrorfilm betrof.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray 2

Groundhog Day op de Campus

Happy Death Day begint goed, door een grap met het Universal-logo. Meteen vanaf het begin van de film bekroop me het gevoel dat de opbouw van de horrorfilm die van Groundhog Day inderdaad op de voet volgt. Losbandige studente Tree Gelbman, gespeeld door Jessica Rothe (La La Land), wordt op haar verjaardag met knallende koppijn wakker in de studentenkamer van Carter Davis (Israel Broussard (Fear the Walking Dead)). Ze heeft een oninteressante dag, tot ze in de avond in een donkere tunnel neergestoken wordt. Gillend wordt ze opnieuw wakker in de kamer van Carter en begint dezelfde dag weer van voor af aan. Net als in Groundhog Day begint het langzaam tot Tree door te dringen dat er iets goed mis is.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray 3

De voor- en nadelen van een tijdlus

De wijze waarop Tree omgaat met de voor- en nadelen van het gevangen zitten in een tijdlus, zijn redelijk te herleiden naar de avonturen van Phil in Punxsutawney. Ergens halverwege de film zegt Carter zelfs tegen Tree dat het lijkt alsof ze in Groundhog Day zit. Wat dan weer grappig is, is dat Tree de film helemaal niet kent en zelfs niet weet wie Bill Murray is. Daarmee wordt duidelijk dat de makers van Happy Death Day ook fan zijn van mijn favoriete komedie en daarmee kon ik de vergelijking met Groundhog Day ook loslaten. Ik ga dan ook verder met wat Happy Death Day anders doet.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray: horror én komedie

Happy Death Day is een mix van horror en komedie, wat het geheel tot een bizarre film maakt. Aan de ene kant zijn er de klassieke schrikmomenten van een ‘slasher’ die ineens opduikt en Tree achterna zit, aan de andere kant zijn veel van de manieren waarop ze vermoord wordt ook zeer grappig. Aan de ene kant is het moordmysterie zeer serieus, aan de andere kant zijn er flauwe studentengrappen en speurt Tree in komische scènes naar haar moordenaar. Actrice Jessica Rothe heeft er duidelijk plezier in en geeft zichzelf volledig in de rol.

Dan weet de film je ook nog op het verkeerde been te zetten. Er is een twist die ik hier verder uiteraard niet uit de doeken doe, maar die wel weet te verrassen. Wat daarna gebeurd is echter weer wat overdreven, zodat Happy Death Day uiteindelijk alle kanten opgaat. Van horror naar komedie, van serieus naar luchtig en alles er tussenin.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray 5

Stripboekenhorror

De schrijver van Happy Death Day is Scott Lobdell, vooral bekend van zijn werk voor de stripserie X-Men. Hiermee is het voor mij wat duidelijker waarom de film af en toe zulke manische energie uitstraalt, maar ook waarom niet alles altijd lekker loopt. Zo wordt Tree iedere keer dat ze teruggaat in de tijd iets zwakker, maar wordt daar verder weinig mee gedaan. In de extra’s van de DVD en Blu-Ray zie je een alternatief einde, dat harder is dan het gekozen einde van de film. Het deed mij denken aan het einde van de horrorfilm Drag Me To Hell van Sam Raimi, waarmee ook aangetoond wordt dat de makers van Happy Death Day de balans tussen komedie en horror soms moeizaam kunnen vinden.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray: schrikken of lachen?

Het is dat schommelen in balans wat mij uiteindelijk tegenviel in Happy Death Day. Je weet nooit zeker of je nou moet schrikken of lachen of allebei. Daarbij stapt de film heel makkelijk over bepaalde gebeurtenissen heen. Als Tree schokkende dingen doet, zit ze een scène later doodleuk met Carter in een eettentje televisie te kijken naar het politie onderzoek dat plaatsvindt op de locatie waar ze vandaan komt, alsof ze er nooit zelf bij geweest is. De studentikoze humor is grappig, maar ik kan niet zeggen dat Happy Death Day de Groundhog Day voor onze huidige generatie jeugd is. De film is lollig en bij vlagen spannend, maar slaat uiteindelijk de plank wat mij betreft mis. Komische horror mag, maar kies dan duidelijk voor iets meer van het één dan van het ander. Happy Death Day is een feelgood horror, zoals regisseur Cristopher Landon in een interview zegt, maar daardoor vind ik de film te slap geworden.

Wil je Happy Death Day zelf wel keer op keer opnieuw zien? Doe dan mee met de Modern Myths Happy Death Day winactie. Je maakt kans op de Blu-Ray of DVD!

Titel: Happy Death Day
Regisseur: Cristopher Landon
Acteurs: Jessica Rothe, Israel Broussard
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: DVD / Blu-Ray
Modern Myths service: Koop Happy Death Day op DVD en Blu-Ray op Bol.com.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

Happy Death Day op DVD en Blu-Ray © 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Happy

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.