Bloed recensie - Holly Black - Modern Myths

Faerie 2: Bloed recensie – Een beetje faerie in de keiharde wereld

Dat Holly Black bijna niet meer weg te denken is in de leeslijst van elke liefhebber van Young Adult is ondertussen wel duidelijk. De auteur van de succesvolle Elfhame-trilogie is bezig met een nieuwe boekenreeks. Bloed is het tweede deel in de Faerie-trilogie en is de opvolger van het eerder verschenen Water. Zoals in haar eerdere recensie te lezen valt, viel Water Anouk een beetje tegen. Ze had gehoopt op meer “Faerie”. Lees in haar Bloed recensie of Holly Black haar wel tevreden stelt met dit tweede boek! 

Lees ook Anouks Faerie 1: Water recensie.

Valerie, oftewel Val, is zeventien jaar wanneer ze thuis op een vrij schokkende situatie stuit. Ze besluit direct weg te gaan en naar New York te vertrekken. Onderweg naar New York meet ze zich in de metro zelfs nog een nieuw uiterlijk aan en als een nieuw persoon arriveert ze daar.

Val weet alleen bij god niet waar ze naartoe moet en wat ze zal doen. Totdat ze in een klein koffiebarretje twee bijzondere mensen tegen het lijf loopt. Lolly en Vage Dave weten direct haar aandacht en interesse te wekken en ze besluit zich bij hen aan te sluiten.

Faeries in de echte wereld

Lolly en Dave wonen samen met Luiz op een verlaten metroperron. Wanneer Dave Val meeneemt op één van zijn klussen, komt ze oog in oog te staan met een bijzonder wezen. Al snel heeft Val door dat de Faeries gewoon onder ons wonen. Maar ze komt er ook vlot achter dat de Faeries hun streken nooit verleren. Spoedig ontmoet ze meer Faeries in New York, waaronder de trol Ravus. Via hem komt ze ook in aanraking met hun betoverende middelen, zoals “Nimmermeer”. Nimmermeer heeft slechts drie regels: nooit meer dan één keer per dag, nooit meer dan een snufje per keer en nooit meer dan twee dagen achter elkaar. Haar wereld wordt magisch, zij wordt magisch en even lijkt alles helemaal perfect.

Maar zoals bij elke high, komt er ooit ook een einde aan. Zeker wanneer de regels verbroken worden. Wanneer Val hard op de feiten wordt gedrukt wat het betekent om in de Faerie-wereld betrokken te zijn, komt ze er ook achter wie haar echte vrienden zijn.

Bloed recensie – Een genot om te zien

Zoals we ondertussen een beetje gewend zijn geraakt van uitgeverij Boekerij, komt Bloed deze keer ook met een Limited Edition uitvoering. En ook deze is weer schitterend. Dit keer zijn de pagina’s van het boek rood omrand, wat dit deel wel een beetje een duistere uitstraling geeft.

Op de binnenzijde word je verwelkomd door een magnifiek portret van Valerie en op de achterste pagina siert de trol Ravus het boek. Wederom wordt elk begin van een nieuw hoofdstuk versierd met een mooie illustratie. Dit alles zorgt ervoor dat deze boeken alleen al wat het uiterlijk betreft een aanwinst zijn voor je boekenkast.

Weinig Faerie, veel zware thema’s

Maar de wereld van Faerie zien we ook in dit tweede deel niet veel terug. Er is een klein uitstapje van Val naar het “Nachthof”, waar we de grillige, maar magische, wereld weer zien. Verder is dit verhaal een echte urban fantasy. In de duistere kant van New York halen Val en haar vrienden ook duistere dingen uit.

Het gebruik van drugs is een thema dat Holly Black hier groots aansleept. Weliswaar gaat het hier om de niet bestaande drug Nimmermeer, maar de omschrijving van de high en de gevolgen bij langdurig gebruik, lijken op de harddrugs in de normale wereld. De verslaving die Val en haar vrienden doormaken snijdt ook een thema aan waar veel mensen mee in aanraking zijn gekomen.

Bloed recensie – Voor de oudere young adult fan

Het zijn dus best heftige dingen die worden omschreven en het geheel mag dan wel in een fantasy-jasje gestoken zijn, het blijven serieuze zaken. Dat maakt dit boek ook zwaarder en heftiger dan de boeken die ik tot nu toe van Holly Black gelezen heb. Ook op seksueel gebied gaat ze deze keer wat verder. Seks hebben onder invloed van drugs, misleiding en regelrechte aanranding; dit zijn ook dingen die voorbij komen. Hierdoor is dit boek echt meer geschikt voor de wat oudere young adult lezer.

Ouderwets Holly Black

De schrijfstijl van Holly blijft fantastisch. Ze sleurt je als lezer volledig mee in het verhaal. De hoofdstukken zijn soms wel wat lang, maar alsnog vlieg je er doorheen. En waar ik bij het eerste deel Water moeite had met de chaos en de sprongen in de tijd die er waren, heb ik dat deze keer absoluut niet.

Binnen twee dagen had ik dit boek alweer uit en dat is echt te danken aan de manier van vertellen. Holly Black gunt de lezer op de juiste punten even de rust, om je daarna weer mee te sleuren. Hierin herkende ik de stijl van de Elfhame-trilogie weer terug.

Bloed recensie – Kom maar op met deel drie!

Waar Water mij teleurstelde, maakt Bloed alles weer goed. Jazeker, de Faerie-wereld blijft ook deze keer verborgen, maar de intriges van de Faeries in de normale wereld maakt alles goed. Met her en der een kleine link naar Water, denk ik door Bloed zomaar dat het derde deel een samenkomst van deze twee verhalen gaat worden. En dat is iets waar ik hoopvol naar uit kijk. Deze duistere kant van de Faeries in de normale wereld smaakt naar meer.

In de tussentijd vertrouw ik niemand meer, want iedereen zou stiekem een Faerie kunnen zijn. Voor je het weet, ben je betrokken in hun eeuwige strijd en ben je niet meer dan een pion. Want zoals de Faeries het zo mooi omschrijven: “Een mensenleven is voorbij in een Faeriezucht.”

Faerie 2: Bloed is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Faerie 2: Bloed
Auteur: Holly Black
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-9444-5

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Faerie 2 - Holly Black - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.