Column Pepper Kay - Mannen komen van Mars

Column Pepper Kay – Mannen komen van Mars

Column Pepper Kay – Mannen komen van Mars

Pepper Kay

Dat weten we allemaal. En, inderdaad, als ik bij de supermarkt in de rij bij de kassa sta en om me heen kijk, heb ik het idee dat sommige mannen echt niet van deze planeet zijn.

Maar waar halen we dat idee eigenlijk vandaan? In de mythologie is Mars de Romeinse god van de oorlog. En, laten we eerlijk zijn, iedere man heeft van nature de drang om zich te bewijzen. Als je naar de Formule 1 races kijkt, weet je precies wat ik bedoel. En daar is niks mis mee, want door die drang kwamen mannen in vroeger tijden thuis met vlees dat moeder de vrouw dan in de kookpot gaar stoofde of boven een vuurtje hing te roosteren.

En hoe zit het dan met vrouwen? Wij zouden van Venus komen, omdat wij de liefde vertegenwoordigen? Hmmm, maar als ik in mijn tuin zit en vijf huizen verderop een buurvrouw als een kenau tekeer hoor gaan, weet ik dat nog niet zo net. Ook wij hebben blijkbaar iets van dat oorlogszuchtige in ons. Misschien komen we allemaal wel van Mars.

Column Pepper Kay - Mannen komen van Mars
Zo zou Mars er vier miljard jaar geleden uitgezien kunnen hebben. (Impressie door het European Southern Observatory (ESO), M. Kornmesser – Wikipedia)

Dat is iets wat als auteur mijn verbeelding prikkelt. We weten inmiddels dat er onder het oppervlak van die planeet water zit. In bevroren toestand, dat dan weer wel, maar stel nou eens dat Mars miljarden jaren geleden weldegelijk leefbaar en zelfs bewoond was. En stel dat deze aliens door het afnemen van de leefbaarheid van hun planeet naarstig op zoek waren naar een andere plek in het universum om te wonen. En dat ze na jaren van ruimteonderzoek met hun krachtige telescopen de aarde in het vizier kregen en besloten daarnaartoe te reizen toen het nog kon. Dat zou betekenen dat wij met z’n allen afstammelingen van die aliens zijn. Als we maar diep genoeg graven in het oppervlak van Mars komen we misschien wel restanten van ‘onze’ beschaving tegen. Net als bij het Italiaanse Pompeï zouden deze restanten onder dikke lagen versteende as en lava verscholen kunnen liggen. Dat allemaal afkomstig is uit de talrijke vulkanen op de planeet, waarvan de grootste meer dan twintig kilometer hoog is. Twintig kilometer! En ik heb al moeite met de fietsbrug over de A2.

Momenteel wordt er opnieuw gekeken naar mogelijkheden om de ruimte in te trekken. Elon Musk heeft vooruitlopend op deze gebeurtenis al een van zijn Tesla’s vooruitgestuurd. Want de wens om ergens anders in het universum een kolonie te stichten wordt groter, omdat ook onze aarde op de lange duur steeds minder leefbaar wordt. En waar hebben we ons oog op laten vallen? Inderdaad, Mars. En dat houdt in dat we straks niet zomaar vertrekken. Integendeel, het lijkt erop dat we dan eindelijk terug naar huis gaan.

Over Pepper Kay

Pepper Kay Pepper Kay
Liesbeth Korsman (Pepper Kay)

Pepper Kay (het pseudoniem van Liesbeth Korsman) is als vertaler van technische documentatie vrijwel haar gehele werkzame leven al bezig met taal. Pas in 2010 ontdekte ze een onvermoede liefde voor het schrijven van verhalen. Al snel wist Pepper waar haar hart lag: het schrijven van sciencefiction-verhalen. Inmiddels heeft Pepper Kay zeven boeken op haar naam staan. Vijf daarvan maken deel uit van de SF-serie over interstellair privé-detective Kit Guardner: Maalstroom, Doodvonnis, Vuurstorm, Slangenkuil en ID-crisis. Met haar boeken Drakenbloed en Drakenspoor laat Pepper zien dat zij ook een wereld mét magie weet te creëren. Lees ook op Modern Myths ons interview met Pepper Kay. 

 

Meer Modern Myths-columns vind je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.