Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 – Geen titel hetzelfde!

Het lijkt wel alsof elk jaar sneller voorbij vliegt. Maar dat kan ook komen omdat het aanbod in het fantastische genre jaarlijks exponentieel toeneemt. Meer streamingdiensten betekent meer content, meer uitgevers geven meer boeken uit en meer kickstarters voor bordspellen leveren meer bordspellen op. De redactie van Modern Myths kan het nauwelijks bijhouden. Natuurlijk hadden we vorig jaar onze toppers, hoewel veel redactieleden alweer tot over hun oren in nieuwe content bezig zijn. In deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 lees je de aanraders van André, Dirk, Jeroen, Roxan en Vicky!

Ook in 2023 werden er weer heel veel boeken en strips gelezen, gingen we naar de bioscoop voor de nieuwste films en speelden we bordspellen en games. Niet alles wat we gedaan hebben heeft zijn weg naar de Modern Myths website gevonden, maar in deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 kunnen we daar nog snel wat aan doen. De titels die hieronder in de Top 3 staan die wel van een recensie en/of achtergrond zijn voorzien, worden uiteraard naar het bijbehorende artikel gelinkt.

In deze Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 vind je – op alfabetische volgorde – de toppers van vorig jaar van André, Dirk, Jeroen, Roxan en Vicky. In 2022 was Wednesday van Netflix de grote winnaar. Is er dit jaar opnieuw consensus? Lees onze lijstjes en doe er je voordeel mee!

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 

André 

André van 't Hof - Modern MythsWegens diverse omstandigheden heb ik in 2023 helaas vele malen minder (nieuwe) films kunnen zien in verhouding met andere jaren. Hierdoor geeft mijn lijstje misschien een iets vertekend beeld. Zo heb ik bijvoorbeeld nog niet de tijd gevonden om Godzilla Minus One te zien. Als Kaiju-fan niets minder dan een zonde natuurlijk! Maar goed, een poging:

3. Mars Express (Piece of Magic Entertainment)
Eentje die nog op de valreep langskwam: Mars Express. Een animatiefilm die doet denken aan films als Blade Runner en Ghost in the Shell, maar wel met een geheel eigen stijl.

Mars Express recensie - Modern Myths

2. Talk to Me (Gusto Entertainment)
Australische films hebben vaak net een wat rauwer randje. Zo ook Talk to Me, die begint als een redelijk standaard horrorfilm, maar net die draai weet te nemen waardoor hij je naar de strot vliegt.

Talk To Me - Club Imagine

1. When Evil Lurks (Vertigo Releasing)
Over rauw gesproken: Demián Rugna (die van Terrified) laat met When Evil Lurks nog even zien hoe het moet. Duister, beklemmend en Heel. Erg. Rauw.

When Evil Lurks recensie – Modern Myths

Dirk

Dirk - Modern MythsWe gaan meteen van start:

3. Cocaine Bear (Universal Pictures)
Toen ik Cocaine Bear de eerste keer in de bioscoop zag, heb ik hardop gelachen in de zaal. En dat komt niet heel vaak voor. De film is gebaseerd op waargebeurde feiten, maar de makers gaan hier op een hilarische eigen wijze mee om. De combinatie van fictie en werkelijkheid worden uitstekend met elkaar gecombineerd. Bij een herziening op blu-ray vond ik de film een stuk minder leuk, maar de scènes met de beer blijven geweldig. Die hadden overigens wel uitgebreider gemogen, maar ik denk dat het CGI-budget voor de beer hier niet toereikend voor was.

Cocaine Bear blu-ray recensie - Modern Myths

2. Knock at the Cabin (Universal Pictures)
De kleinschalige film Knock at the Cabin van regisseur M. Night Shyamalan heeft een indrukwekkende cast, waaronder Dave Bautista. Hij laat in deze film goed zien dat hij meer is dan alleen een brute kracht. Het is een bijzondere film over de aankondiging van het einde van de wereld met een verrassend – hoe kan het ook anders – Shyamalan einde. Hoewel die natuurlijk nooit meer zo krachtig kan zijn als bij zijn The Sixth Sense.

Knock at the Cabin blu-ray recensie – Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

1. Oppenheimer (Universal Pictures)
Deze film heeft toch wel de meeste indruk bij mij achtergelaten. Zelfs een paar dagen na het zien van Oppenheimer bleven de beelden en muziek nadreunen. Regisseur Christopher Nolan heeft het opnieuw voor elkaar gekregen om een film te maken waar iedereen het over heeft. Grappig dat deze serieuze film als grootste concurrent de film Barbie had. Hoeveel memes en polls heb ik wel niet voorbij zien komen over deze films. Jeroen geeft in zijn recensie precies aan waarom dit dé film van 2023 is.

Oppenheimer recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

Jeroen 

Jeroen - Modern MythsEind 2023 stond voor mij in het teken van terugkeren naar mijn grootste hobby: comics. Nu mijn dochter inmiddels tien jaar is en ik besloten heb niet meer 24-7 te werken, ben ik mijn stripverzameling aan het catalogiseren. Met de app CLZ Comics om het handig te houden, maar dan nog ben je een hoop tijd kwijt met alles goed invoeren. Niet in de laatste plaats omdat je sommige juweeltjes gewoon een poosje in moet kijken voor je weer een nummer verder gaat. En gezien ik al sinds mijn twaalfde lees en spaar, is er waarschijnlijk dit hele jaar nog werk voor me in petto. Toch heb ik ook veel gelezen en gezien. Mijn top 3:

3. Assassin’s Creed Mirage (Ubisoft)
Ook een terugkeer naar een oude liefde. Ongeveer tot aan Assassin’s Creed: Black Flag speelde ik alle delen van deze geweldige serie games tot in de puntjes uit. Inclusief alle schatten en achievements. Toen werd mijn dochter geboren en kon ik bij Assassin’s Creed: Origins weer instappen. Maar toen was de serie geëvolueerd in een grote open wereld à la de games van The Witcher. En dat vond ik een stuk minder leuk. De vrijheid om je slachtoffers zelf op te zoeken is leuk. Maar als het verhaal er eindelijk aan toe is om iemands geschiedenis te vertellen, terwijl jij hem al drie weken eerder hebt omgelegd, is dat niet zo meeslepend. Assassin’s Creed: Odyssey heb ik zelfs helemaal overgeslagen (en ik ben dol op Griekse mythes) en Assassin’s Creed: Valhalla vond ik raar. Een berserker Viking als sluipmoordenaar? Nee, dank u.

Maar Assassin’s Creed: Mirage is weer helemaal mijn spel. Dit is Assassin’s Creed zoals het moet zijn: een geweldige stad om in te parkouren en het gevoel dat iedereen die over straat loopt in jouw macht is. Vol van details uit dezelfde Oosterse wereld als De avonturen van Amina al-Sirafi (zie Roxans Top 3), leuke missies en een boeiend verhaal. Dus: weer helemaal uitgespeeld! Nou ja, op twee achievements na. Tijd om daarvoor te grinden heb ik nog steeds niet…

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 - Assassins Creed Mirage

2. Worst Case Scenario (Uitgeverij L)
Een guilty pleasure: Worst Case Scenario van Michel Bonset en Richard Raaphorst. Niet eens een Amerikaanse comic, maar een oer-Hollands stripalbum letterlijk en figuurlijk uit de polder. Gebaseerd op een script en trailer van Richard Raaphorst en nu als uitgewerkt scenario. Twee kinderen moeten vechten om een leger van nachtmerriewezens te overleven, dat herrijst uit een vergeten bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Deels lijk, deels robot, volledig Nazi…

Een horror-strip zonder weerga. Bizarre monsters, heel veel bloed en grove Nederlandse scheldwoorden. Met Johan Cruijff en andere slachtoffers. Een ultieme horror-fantasie. Nu nog de film zelf.

Worst Case Scenario - cover

1. MCU: The Reign of Marvel Studios (Headline)
Een boek over een filmstudio. En niet zomaar een studio, maar Marvel Studios! Normaliter lees ik heel weinig boeken waar geen plot in zit, maar deze non-fictie leest als een ware thriller. Ik volg alle Marvel-films en -series op de voet, vooral als comic fanaat die zijn geliefde Marvel Universum tot leven ziet komen. Uiteraard de ene keer beter dan de andere, maar door MCU: The Reign of Marvel Studios heb ik veel meer achter de schermen gezien van niet-comic gerelateerde zaken. Ook interviewde ik Dave Gonzales, een van de auteurs.

Het boek is zeer gedetailleerd en het is verbazend te lezen welke risico’s de stripuitgever genomen heeft om Iron Man – hun eerste eigen film – de bioscopen in te krijgen. Vooral het gedeelte over de samenwerking met uitgeverij Marvel in New York (de “creative committee”) was nieuw voor mij. Ik wist niet dat er vooral ruzie gemaakt werd. Inmiddels is er geen New York creative committee meer dat zich bemoeit met Marvel Studios. Of dit dan ook de reden is dat de laatste films het niet meer zo goed doen als die in de eerste fases? Ik ga die discussie graag met je aan!

MCU The Reign of Marvel Studios - cover

Roxan

Roxan - Modern MythsRoxan gaat voor twee boeken en een streamingserie in haar Top 3:

3. Fourth Wing 1 – In steen gebrand (Z&K)
Op plaats drie in mijn Top 3 zet ik op de valreep het laatste boek waar ik in 2023 aan begon: het eerste deel van de Fourth Wing-serie van Rebecca Yarros, In steen gebrand. Op het Basgiath Oorlogscollege zijn er in het Rijderskwartier maar twee opties: je slaagt of je sterft. Precies de reden waarom Violet Sorrengail veel liever een scribent wil worden dan een drakenrijder. Wanneer de bikkelharde generaal Lilith Sorrengail je een direct bevel geeft, heb je echter geen keuze. Zelfs als dat je moeder is. Maar door een medische aandoening is Violet veel fragieler dan haar medestudenten en het is algemeen bekend dat geen draak zwakte tolereert. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat een student levend verbrand wordt door zo’n mythologisch beest. Bovendien vergroot een student zijn kans om zich aan een draak te binden door zwakkere medestudenten uit te schakelen.

Violet lijkt met haar aandoening een gemakkelijke prooi. Bovendien haten de kinderen van de geëxecuteerde rebellenleiders elke Sorrengail uit principe. Omdat generaal Sorrengail – Violets moeder – direct verantwoordelijk is voor de dood van hun ouders. Het is “fly or die” in dit spannende eerste deel van de Fourth Wing-serie. Lees mijn uitgebreide Fourth Wing – In steen gebrand recensie! Eind februari volgt het tweede deel al in de Nederlandse editie: Fourth Wing 2 – een ijzeren vlam.

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 - Fourth Wing In steen gebrand

2. De avonturen van Amina al-Sirafi (Boekerij)
Het boek De avonturen van Amina al-Sirafi van Shannon Chakraborty staat op nummer twee voor 2023 in mijn Top 3. Ik heb genoten van de avonturen van deze stoere vrouwelijke piratenkapitein en de Oosterse vertellingen waar deze op gebaseerd zijn. Amina is dan weliswaar gepensioneerd en vindt zichzelf te oud voor het avontuur, maar als het avontuur haar toch weer weet te vinden gooit ze al haar sluwheid en ervaring in de strijd. Samen met haar vrienden maakt ze een laatste reis op haar geliefde schip de Marawati.

Dat dit een grootser avontuur wordt dan Amina ooit had verwacht, bleek uit het eerste boek van deze nieuwe serie van de schrijfster van de Daevabad trilogie. Helaas is het nog onduidelijk wanneer we het tweede deel kunnen verwachten.

De avonturen van Amina al-Sirafi

1. Good Omens seizoen 2 (Prime Video)
Over de nummer een van mijn Top 3 hoefde ik geen moment te twijfelen. Hier staat natuurlijk het tweede seizoen van de tv-serie Good Omens. De hoofdrollen zijn voor acteurs Michael Sheen als de engel Aziraphale en David Tennant in de rol van de demon Crowley, oftewel het serpent van Eden. Good Omens werd de eerste keer dat ik het las meteen één van mijn allerfavorietste boeken aller tijden dat ik helemaal stukgelezen heb. Maar ik was meteen ook al teleurgesteld dat schrijvers Neil Gaiman en Terry Pratchett er nooit aan toegekomen waren om een vervolg op het boek te schrijven.

Nadat het eerste seizoen van Good Omens in 2020 werd uitgebracht op Prime Video, zat ik dan ook al vol spanning te wachten op het beloofde tweede seizoen. Vorig jaar was het dan eindelijk zover en gelukkig werden mijn hooggespannen verwachtingen meer dan waargemaakt. Nu is het weer wachten op het derde en laatste seizoen van de tv-serie. Daarin zullen we voor de laatste keer terugkeren naar de avonturen van de engel Aziraphale en de demon Crowley.

Good Omens seizoen 2 recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

Vicky 

Vicky Swers - Modern MythsAls bordspeler heeft Vicky dit jaar een verrassende titel op nummer een staan:

3. Haunted Mansion (Disney)
Met gemengde gevoelens keek ik uit naar Haunted Mansion. De versie van twintig jaar geleden – slik, twintig jaar? – met Eddy Murphy had naar mijn idee weinig te maken met de gelijknamige attractie waarop het gebaseerd is. Ik hoopte dus dat deze film meer een eerbetoon zou zijn. Of misschien zelfs iets betekenisvols zou toevoegen aan de attractie, zoals de Pirates of the Caribbean-franchise eerder succesvol heeft gedaan.

Voordat ik de film bekeek, zag ik eerst een aflevering van “Behind the Magic”, een docu-programma waarin ze het ontstaan en de evolutie van de meest iconische Disney-attracties – waaronder The Haunted Mansion – bespreken. En wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! De film zit boordevol knipogen naar de originele ideeën van de imagineers. Dankzij deze docu kon ik de verwijzingen extra waarderen. Maar de film is meer dan een verzameling easter eggs. Zelfs als deze je volledig ontgaan, blijft er een geweldige film over. Trigger warning: het gaat over de dood en rouw. De film slaagt er in mijn ogen prachtig in om zo’n gevoelig thema op een hartverwarmende manier over te brengen.

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 - Haunted Mansion

2. Familiar Tales (Plaid Hat Games)
Het zal geen geheim zijn dat ik een grote fan ben van verhalende bordspellen. Er staan er nog genoeg in de kast die ik moet ontdekken, maar Familiar Tales is één van de twee waar we in 2023 in zijn gedoken.

Het is een heerlijk avontuur en voelt bijna als een interactief audioboek, waarin je de rol aanneemt van vier metgezellen die de belangrijke taak krijgen om een baby in veiligheid te brengen. Maar daarna is het avontuur nog niet voorbij. Er volgen nog twee tijdperken waarin jouw acties het lot van het koninkrijk bepalen.

Familiar Tales recensie - Packshot

1. Hogwarts Legacy (Warner Bros. Games)
Ik ben nooit een grote gamer geweest, maar toen Hogwarts Legacy werd aangekondigd, werd die kans opeens een stuk groter. We hebben gewacht op de release voor de Nintendo Switch, maar uiteindelijk zijn we toch voor de versie op Steam gegaan.

En ja hoor, als ik even een moment heb om te ontsnappen, duik ik in de wereld van Hogwarts. Het verhaal is tot nu toe ietwat dunnetjes, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met de leuke personages en prachtige omgeving. Het is heerlijk om de bekende én nieuwe locaties te verkennen, dus dat doe ik wanneer ik de kans krijg. En wie weet verrast het verhaal me nog! Ik durf niet teveel recensies te bekijken omdat ik bang ben voor spoilers. Ik geniet er elk moment van en kijk uit naar het moment waarop ik het heb uitgespeeld.

Hogwarts Legacy recensie - Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023 – Variatie voert de boventoon

Dat waren onze lijstjes. Eindredacteur Daniel wil je tot slot nog graag even wijzen op Star Wars: Ahsoka op Disney+. Hij kwam niet toe aan een Top 3, maar deze wilde hij niet ongenoemd laten. Zoals aan het begin al gezegd, was de grote klapper van 2022 de Netflix-serie Wednesday van Tim Burton. Maar afgelopen jaar heeft iedereen op de redactie van andere entertainment genoten. Geen lijstje is hetzelfde. En dat is maar goed ook. De grote diversiteit aan content zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. We gaan ons best doen om ook in 2024 zoveel mogelijk van al dat moois hier voor je te presenteren, zodat ook jij de leukste verhalen niet mist!

Ben jij het eens met onze keuzes? Mis je titels die we echt moesten noemen? Laat het ons weten in de comments of via social media en houdt ons ook in 2024 scherp. Dank voor het lezen! Volg ons op:

Facebook – Twitter – Instagram – YouTube – Nieuwsbrief

Meer columns als Modern Myths Redactie Top 3 van 2023? Kijk in onze rubriek Columns! 

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023: © 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Piece of Magic Entertainment, Gusto Entertainment, Vertigo Releasing, Universal Pictures, Ubisoft, Prime Video, Disney, Warner Bros. Games

Modern Myths Redactie Top 3 van 2023

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken