Dark Grot
Bol AlgemeenBol Algemeen

Modern Myths kijktip: Dark – Duitse sciencefiction degelijkheid

De Netflix Original Dark is een dramaserie met een sciencefiction element. De serie bouwt de spanning geleidelijk op en blijkt aflevering na aflevering knapper in elkaar te steken dan je op het eerste gezicht vermoedt. De sciencefiction in het verhaal wordt door de menselijke aard van de personages versterkt en realistisch gemaakt. Zo wordt deze Duitse serie de Netflix-verrassing van dit jaar.

Soms kom je onverwacht verhalen tegen die je de rest van je leven bijblijven. Je probeert iets onbekends en wordt meegesleept in een complex avontuur zonder weerga. Zo heb ik Watchmen ontdekt in de Nederlandse uitvoering, die in de ramsj lag bij De Slegte. Of de eerste Dragonlance boeken, toen ik iets zocht om te lezen na The Lord of the Rings. Met Dark ging dit ook zo. Ik dacht, laat ik de internationale diversiteit van Netflix ondersteunen en eens een Duitse ‘Original’ proberen. Halverwege de tweede aflevering was ik al verloren.

Dark prikbord

Dark: maar een keer de eerste keer

Deze recensie is geschreven zonder spoilers. Dat betekent dat je weinig over het verhaal in Dark zult lezen, omdat elk detail iets prijs geeft van de verrassingen in de serie. Dark kun je dan ook maar één keer onbevangen kijken. Net als in films als Memento, The Game en The Usual Suspects is de kijkervaring nooit meer hetzelfde als je weet hoe de vork in de steel zit. Wel wil je na seizoen 1 van Dark de serie onmiddellijk opnieuw bekijken, om met de opgedane kennis alle plotelementen uit de voorgaande afleveringen op de juiste plek in de puzzel te leggen. Dark zit ongelofelijk knap in elkaar, waarbij elk personage – hoe onbeduidend ook op het eerste gezicht – een rol speelt in het grotere geheel. De serie kent veel ‘aha’ en ‘oh, zit dat zo’ momenten, waarbij je vaak vermoedt hoe het verhaal zal lopen, maar je toch steeds opnieuw verrast wordt.

Rauw en ruig

Dark speelt zich af in het Duitse slaapstadje Winden, waar op het eerste gezicht nooit iets gebeurt, maar waar achter gesloten deuren de gebruikelijke menselijke drama’s zich afspelen. Ben je fan van Scandinavische series als The Bridge en Millennium, dan zal de sfeer in deze serie je bevallen. Dark is prachtig rauw, met ruige beelden van de Duitse bossen uit de sprookjes van Grimm en benauwende locaties als de nabijgelegen kerncentrale. Als de politie volledig in het duister tast bij een verdwijningszaak van een jongen, blijken er overeenkomsten met eerdere zaken uit het verleden van het stadje. Politie agenten Charlotte Doppler (Karoline Eichhorn) en Ulrich Nielsen (Oliver Masucci) worden belast met het onderzoek, maar als ook het jongste zoontje van Ulrich verdwijnt, gaat hij volledig door het lint. Daarnaast is er de puber Jonas Kahnwald (Louis Hofmann), die worstelt met zichzelf nadat zijn vader zich verhangen heeft. Hij heeft zo zijn eigen redenen om achter de waarheid van de vermiste jongens te komen.

Dark Ulrich

Normale mensen in onmogelijke situaties

Het mysterie in Dark speelt zich af over meerdere generaties. We hebben hier te maken met een sciencefictionverhaal, gestoeld in drama. Wat de serie bijzonder maakt, is hoe er om wordt gegaan met het bovennatuurlijke element. Personages die betrokken worden bij de gebeurtenissen, worden niet opeens heldhaftig of stijgen boven zichzelf uit. In tegendeel, het blijven doodnormale mensen in een onmogelijke situatie, die fouten maken uit onmacht, afgunst of angst en daardoor catastrofale gebeurtenissen teweeg brengen. De neerslachtigheid daarvan maakt het geheel juist geloofwaardig en bijzonder. De sciencefiction wordt er werkelijkheid door, het menselijk drama maakt het verhaal realistisch. Elke beslissing van elk personage is gestoeld op gebeurtenissen in de serie. Daarbij doet iedereen er ook toe, er zijn geen bijfiguren in Dark. Iedereen maakt – vaak domme – keuzes, uit emotie en worden deel van het grotere geheel. Je gaat vanzelf nadenken over de mens als speelbal van het lot.

Dark drama

Dark: tot in de puntjes compleet

Dark zit, zoals gezegd, bijzonder knap in elkaar. Naast het sterk geschreven verhaal zijn de acteurs met zorg gekozen en dragen bij aan het totaalbeeld. Het camerawerk versterkt de insteek van de serie en toont beelden vol met synchronie. Inmiddels heeft Netflix groen licht gegeven voor een tweede seizoen. Daar zijn nog genoeg vragen voor onbeantwoord, maar zo meeslepend als het mysterie in het eerste seizoen is, zal het nooit meer worden. Neem tijdens deze donkere dagen dus vooral de ruimte om van Dark seizoen 1 te genieten. De serie mag van mij een tijdloze klassieker worden.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk verschenen onder redactie van Karen van den Andel en Jeroen Geelhoed – Fantasize.nl

Jonas regenjas

Oor

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Films en seriesFilms en series