Doctor Who op Disney+ recensie

Doctor Who op Disney+ recensie – Het begin van een nieuw seizoen óf het einde van de serie?

Sinds mei 2024 is het nieuwe seizoen van Doctor Who te zien op Disney+ en BBC One. Elke zaterdagavond is er een nieuwe aflevering. Ditmaal speelt acteur Ncuti Gatwa als alweer de vijftiende doctor, samen met Millie Gibson als Ruby Sunday. De trailers zagen er interessant uit en onze gastrecensent Klara Lammers heeft nu diverse afleveringen gezien. Als groot Doctor Who fan vroegen we haar mening over deze nieuwe reïncarnatie van de klassieke Britse sciencefictionserie. Lees haar mening in onze Doctor Who op Disney+ recensie!  

Doctor Who is een sciencefictionserie die nu al meer dan 60 jaar oud is en die zichzelf steeds opnieuw uitvindt. Elke keer als de Doctor sterft, regenereert hij in een volgende Doctor Who met een nieuwe acteur. Dit is zowel een sterk punt van de serie, als een zwak punt. De meeste fans vinden de eerste afleveringen met een nieuwe Doctor namelijk vaak minder goed dan de afleveringen van de vorige Doctor.

Aan de andere kant kan de serie zo ook steeds nieuwe fans winnen. En dat is ook het leuke. Iedereen vindt ook weer andere onderdelen interessant. Het nieuwe seizoen van Doctor Who is nu te zien op BBC One en streamt ook op Disney+. De inmiddels vijftiende Doctor Who wordt gespeeld door Ncuti Gatwa (Sex Education, Barbie). Hij wordt in deze nieuwe serie bijgestaan door Millie Gibson (Coronation Street, Butterfly) als Ruby Sunday.

Ncuti Gatwa als The Doctor

Voor de mensen die de serie nog niet kennen

Maar wie is de Doctor eigenlijk? De Doctor is een “Time Lord” van de planeet Gallivrey die met zijn Tardis (die eruitziet als een ouderwetse blauwe politietelefooncel) reist door tijd en ruimte, vergezeld door zogenoemde “companions”. Dit zijn vaak mensen die hij tijdens zijn avonturen ontmoet. Er is natuurlijk nog meer te vertellen, maar ga de serie vooral ook zelf kijken om erachter te komen wat er allemaal is gebeurd.

Er is een periode geweest tussen 1989 en 2005 dat er geen nieuwe afleveringen waren van Doctor Who, behalve een film in 1996. Fans – die ook wel ”whovians” genoemd worden – hebben het daarom ook over de klassieke serie en de nieuwe serie. Ik volg Doctor Who sinds de negende Doctor in 2005. Dit is het begin van de nieuwe serie. Ik heb ook nog vage herinneringen dat ik me vroeger achter de bank verstopte toen er afleveringen van de oude Doctor Who op televisie waren (waarschijnlijk was dit tijdens de periode met de vierde Doctor).

  • The Empty Child – De negende Doctor (Christopher Eccleston) met companion Rose Tyler en Captain Jack Harkness (het speelt zich af in London tijdens WWII)
  • Partners in Crime – De tiende Doctor (David Tennant) met companion Donna en een ontmoeting met River Song
  • Vincent and the Doctor – De elfde Doctor (Matt Smith) met companion Amy (over Vincent van Gogh)
  • Day of the Doctor – De tiende en elfde Doctor met de War Doctor – dit is een special vanwege de vijftigste verjaardag van de serie
David Tennant als The Doctor
David Tennant als de tiende (en de veertiende) Doctor

Doctor Who op Disney+ recensie – Gemengde gevoelens en goblins

Eind vorig jaar verscheen de kerstspecial The Church on Ruby Road. Toen ik die zag, had ik gemengde gevoelens. Dit was de eerste volledige aflevering met Ncuti Gatwa als de nieuwe, vijftiende Doctor. Hij is een markante verschijning, zeker toen hij in een kilt danste in een club.

Ik was benieuwd naar zijn vertolking van de rol en vond het ook heel mooi te zien hoe de relatie van zijn companion Ruby en haar pleeg/adoptiefamilie uitgelicht werd. Toen er echter goblins opdoken en er ook gezongen werd, kreeg ik toch twijfels…

Doctor Who op Disney+

Hallo Ruby Sunday

De nieuwste companion is dus Ruby Sunday (gespeeld door Millie Gibson). Zij is als baby achtergelaten bij een kerk en werd daarna door haar pleegmoeder geadopteerd. De vraag voor haar blijft echter altijd “wie is mijn moeder?” Je blijft ook tijdens het kijken van die aflevering met vraagtekens achter: wie is degene die haar bij de kerk achterliet? En wie is haar buurvrouw?

Waar de kerstspecial toch zeker fantastische elementen had met de goblins, ga je bij de volgende aflevering Space Babies weer meer naar sciencefiction (deze Space Babies zijn achtergelaten op een ruimtestation) en “the bogey man”. Op het einde kom je erachter waar deze van gemaakt is en dan heb je iets van ‘blehhhh!’

Millie Gibson als Ruby Sunday in Doctor Who op Disney+

Doctor Who op Disney+ recensie – Van de Beatles naar een mijnenveld

De volgende aflevering is The Devil’s Chord. Dit was een aflevering waar ik naar uitkeek, omdat de Beatles er in voor zouden komen. Ik was echter een beetje teleurgesteld omdat er maar heel weinig interactie met de Beatles was. Het ging meer om de slechte Maestro – het kind van de Toymaker – en een elementaire manifestatie van muziek die de wereld wilde verwoesten.

Hierna kwam de aflevering Boom. Deze aflevering vond ik weer beter. Het verhaal speelt zich af op een verre planeet in de toekomst waar oorlog is. De Doctor stapt hier op een mijn. Ook hier is een rol voor een kind dat haar vader verliest en ontmoeten we Varada Sethu (Andor, Jurassic World Dominion) in de rol van Mundy Flynn. Volgens de geruchten zal zij ook een rol hebben in het volgende seizoen.

The Beatles in Doctor Who
The Beatles in Doctor Who!

Een vrouw op afstand en een Bridgerton aflevering

De aflevering daarna – 73 Yards – is zeer goed. Ruby is hier bijna de hele aflevering alleen en moet omgaan met een vrouw die haar volgt, maar steeds op een bepaalde afstand blijft. Iedereen die contact heeft met die vrouw rent hard weg.

Op 1 juni was de aflevering Dot and Bubble en zaterdag 8 juni zal de aflevering zich afspelen in 1813. Ik kijk erg uit naar die aflevering, ook omdat ik een fan van Bridgerton ben.

Jonathan Groff als Rogue en Ncuti Gatwa als The Doctor

Kinderen zonder ouders

Na het zien van vier afleveringen meen ik dat het thema van deze nieuwste Doctor Who-serie over kinderen gaat die hun ouders op de één of andere manier missen. Zelfs de Maestro – die weliswaar volwassen is – is het kind van de Toymaker. Deze figuur had in de kerstspecial The Giggle verloren van de Doctor en werd verbannen.

Dit was overigens ook een zeer mooie aflevering waar veel oude bekenden een rol in hadden. De Toymaker kwam oorspronkelijk voor in de klassieke Doctor Who-serie in de aflevering The Celestial Toymaker.

Jinkx Monsoon als Maestro

Doctor Who op Disney+ recensie – Voor fans door fans

Dat is overigens voor mij een reden waarom ik de serie blijf volgen. De schrijvers van de afleveringen zijn zelf ook fans van Doctor Who en vaak zitten er heel veel verwijzingen naar oude afleveringen in de nieuwe afleveringen. Ook komen er regelmatig oude bekenden terug. Meestal zie je dit alles ook niet meteen in de eerste afleveringen van de nieuwe serie, maar wordt het herkenbaarder hoe meer afleveringen je ziet.

Er zijn goede en minder goede afleveringen van de serie, maar het blijft de moeite waard om het te bekijken. En om af en toe terug te kijken naar oudere afleveringen. Ik hoop dat er met Doctor Who op Disney+ veel nieuwe fans van de serie bij zullen komen!

Klara Lammers is Doctor Who fan en is als vrijwilliger betrokken bij Erasmuscon 2024. Ontmoet haar daar om over de Doctor te discussiëren.

Doctor Who streamt nu op Disney+. Bekijk hier de trailer:

Titel: Doctor Who
Regisseurs: Mark Tonderai, Julie Anne Robinson, Ben Chessell
Acteurs: Ncuti Gatwa, Millie Gibson, Michelle Greenidge, Varada Sethu, Jinkx Monsoon
Uitgevers: BBC / Disney
Medium: Disney+
Genre: Sciencefiction

Modern Myths Shop

De vijftiende Doctor zie je ook bij Titan Comics in de serie Doctor Who: The Fifteenth Doctor:

Comics
Titan Comics – Doctor Who: The Fifteenth Doctor

Doctor Who The Fifteenth Doctor #1 - Artgerm

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2024-2024 Modern Myths / Beeldmateriaal: © BBC / Disney

Ncuti Gatwa als The Doctor en Millie Gibson als Ruby Sunday

De vijftiende Doctor Who op Disney+

Redactie Modern Myths

Modern Myths brengt alles wat fantastisch is bij elkaar in één online magazine en is voor iedereen die houdt van fantasy, sciencefiction, horror en alles wat daarbij hoort. Van boeken, films, televisieseries en games tot (video)reportages van de leukste fantasy fairs en -evenementen, op Modern Myths vind je elke dag een nieuw verhaal. Leer de herkomst van al deze fantastische verhalen in achtergronden en spraakmakende interviews met (internationale) schrijvers, acteurs, muzikanten en anderen die hun leven aan het genre wijden. Gebruik onze agenda met fantasy-gerelateerde evenementen. Lees in de rubriek ‘Moderne Mythes’ nieuwe verhalen van schrijvers die hun vertelling (voor)publiceren. Met het ‘Modern Myths Nieuws’ blijf je van het laatste nieuws op de hoogte!

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.