De avonturen van Amina al-Sirafi recensie - Modern Myths

De avonturen van Amina al-Sirafi recensie – Scheep je in voor een groots avontuur!

Toen Roxan hoorde dat er een nieuw boek uitkwam van schrijfster Shannon Chakraborty – die eerder de Daêvabad trilogie schreef – kon ze niet wachten om dat te mogen lezen. Voor Modern Myths kreeg ze de kans om De avonturen van Amina al-Sirafi te lezen in alweer een prachtige limited edition hardcover uitgave van uitgeverij Boekerij. Met daarin heel behulpzaam, in kleur, een kaart van de Indische Oceaan, zodat je piratenkapitein Amina al-Sirafi op haar bijzondere reis kunt volgen. Lees onze De avonturen van Amina al-Sirafi recensie!

Lees ook Jeroens Shannon Chakraborty interview.

Over Amina al-Sirafi doen de wildste verhalen de ronde. Ze is een reus met gouden tanden die mannen verslindt, een moordenares, een tovenares en een bloeddorstige piraat. Tijdens haar legendarische carrière heeft ze diverse echtgenoten, wraakzuchtige koopmannen, corrupte douanebeambten en een heuse demon overleefd.

Maar wat er ook over Amina gezegd wordt, boven alles is ze een “nakhuda” – een kapitein. Eentje uit een lange lijn van zeevaarders en piraten. Althans, dat was ze. Want hoewel de zeemansverhalen over de beruchte piratenkapitein nog steeds de ronde doen in alle havens rondom de Arabische zee die ze onveilig heeft gemaakt, is Amina al tien jaar met pensioen.

Piratenkapitein met pensioen

Met een slechte knie en een tienjarige dochter om voor te zorgen, is Amina te oud voor het avontuur. Ze leidt een teruggetrokken leven, ver weg van de drukke havensteden waar haar vijanden haar zouden kunnen vinden.

Haar geliefde schip de Marawati heeft ze overgedragen aan haar goede vriend en voormalig bemanningslid Tinbu. Ze zou dus tevreden moeten zijn met de rust die ze heeft verdiend. Toch?

De avonturen van Amina al-Sirafi recensie – De zee roept

Maar de zee zit in het bloed van echte zeevaarders en bij kapitein Amina al-Sirafi is dat niet anders. Als Amina wordt opgespoord door de wanhopige – en extreem rijke – moeder van een overleden ex-bemanningslid, krijgt ze een baan aangeboden die geen enkele piraat zou kunnen weigeren. De moeder biedt Amina een vorstelijk bedrag om haar ontvoerde kleindochter Dunya terug te halen.

Dat is een kans die de nakhuda in Amina niet kan laten schieten. Een laatste avontuur en een kans om de dochter van een vriend die ze niet kon redden, veilig thuis te brengen bij haar familie. Met het fortuin dat ze met deze klus zal verdienen, kan ze bovendien de toekomst van haar eigen familie voor altijd veiligstellen.

De reis van de Marawati

Al snel blijkt echter dat dit avontuur wel eens riskanter zou kunnen zijn dan Amina had gedacht. Niet alleen voor haarzelf, maar ook voor haar geliefde dochter Marjana die ze juist koste wat kost wil beschermen. Daarom roept Amina de hulp in van haar trouwste bemanningsleden om de klus te klaren. Een laatste avontuur op haar geliefde schip de Marawati, met haar beste vrienden aan haar zijde.

Maar ook oude vijanden en bovennatuurlijke gevaren liggen op de loer. En als Amina niet uitkijkt, kan deze laatste kans op glorie de ondergang van hen allemaal betekenen.

De avonturen van Amina al-Sirafi recensie – Volwassen en zelfverzekerd

Met Amina al-Sirafi heeft Shannon Chakraborty niet de meest gangbare fantasy hoofdpersoon gekozen. Waar het vaak lijkt alsof in alle fantasyboeken een jongvolwassene die zichzelf nog moet ontdekken – een verloren prins(es), een uitverkorene, een wees etc. – de hoofdrol speelt, is Amina juist een volwassen, zelfverzekerde vrouw. Ze weet wat ze wil en ook wat ze niet wil.

Amina heeft al drie echtgenoten versleten en weet dat een knap gezicht haar het hoofd op hol kan brengen. Ze is de moeder van een dochter die niks van haar verleden af weet en die ze het liefste tegen alle leed in het leven wil beschermen. Maar ze heeft ook een groep trouwe vrienden die ze door en door kent en waar ze op kan vertrouwen. Samen gaan ze dit laatste avontuur aan. Maar is er voor een geboren zeevaarder ooit zoiets als een laatste avontuur?

Geschiedenis en religie

Zoals je ook in Jeroens Shannon Chakraborty interview kunt lezen, studeerde deze innemende schrijfster de geschiedenis van het Midden-Oosten en internationale betrekkingen. En dat is goed te merken in De avonturen van Amina al-Sirafi. Alle beschrijvingen van de havensteden, de mensen, het dagelijkse leven, de kleding, de schepen en zelfs tot aan de details als het bankje waar de nakhuda op zit en haar kaarten bewaart, zijn tot in de puntjes uitgezocht.

De hoofdpersoon, Amina al-Sirafi, is een moslim (net als de schrijfster zelf) die probeert trouw te blijven aan haar geloof en de dagelijkse rituelen die daarbij horen. Maar haar dierbaarste vriendin Dalila is een Arabische christen. Bovendien is de bemanning van de Marawati een smeltkroes van culturen, net als de havensteden die ze aandoen. Alle historische details moesten van Shannon Chakraborty passend zijn bij wat bekend is van het leven in de middeleeuwen in het Midden-Oosten.

De avonturen van Amina al-Sirafi recensie – Een op waarheid gebaseerde smeltkroes

Chakraborty heeft voor al die details veel tijd besteed aan het onderzoek voor haar boek. Ze neemt niet zomaar genoegen met het argument dat het “maar” fantasy is en dus allemaal niet hoeft te kloppen. Natuurlijk is dit boek fantasy; bovennatuurlijke machten zoals demonen en daeva’s spelen een grote rol. Dat is vergelijkbaar met de verhalen van Sinbad de Zeeman uit de Vertellingen van duizend-en-een nacht.

Maar juist omdat de rest van de details zoveel mogelijk kloppend zijn bij wat er van de geschiedenis van het Midden-Oosten bekend is, geeft dat het verhaal van Amina extra kracht en geloofwaardigheid.

Een boek waarbij je ook zelf moet nadenken

Hoewel dit boek heel toegankelijk geschreven is, met veel humor en ook heel prettig leest, is het niet per se een “gemakkelijk” boek voor lezers die misschien minder bekend zijn met de (middeleeuwse) cultuur van het Midden-Oosten. Onder andere de positie van vrouwen is daar anders dan we gewend zijn van middeleeuwse vrouwen in West-Europa. In bepaalde opzichten hadden zij veel meer vrijheden en rechten dan hun westerse tegenhangers.

Ook worden veel Arabische termen en begrippen uit het Islamitische geloof enkel in het Arabisch benoemd. Maar voor mij maakte dit het boek juist extra interessant. De avonturen van Amina al-Sirafi wordt hierdoor meer dan een Pirates of the Caribbean-achtig fantastisch avonturenverhaal dat zich toevallig afspeelt op de Indische Oceaan en daaromheen. Op deze manier krijg je ook een inkijkje in het leven en gedachtengoed van de bewoners van het Midden-Oosten in de middeleeuwen.

De avonturen van Amina al-Sirafi recensie – Het avontuur is pas net begonnen!

Als je van fantastische piratenverhalen met invloeden uit de mythologie houdt, dan is dit een boek voor jou. Anders dan in veel andere fantasyboeken, stelt Shannon Chakraborty de cultuur en folklore uit het Midden-Oosten centraal in het eerste deel van deze nieuwe trilogie, net zoals in haar eerdere Daêvabad trilogie. Ik kan in ieder geval niet wachten tot het volgende avontuur van Amina al-Sirafi begint!

Titel: De avonturen van Amina al-Sirafi
Auteur: Shannon Chakraborty
Vertaling: De Vertaalzusjes
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-9872-6

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Shannon Chakraborty banner - Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.