De verloren verteller recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

De verloren verteller recensie – De kracht van sprookjes

De verloren verteller van auteur Amanda Block bewijst maar weer eens dat er kracht schuilt in de kunst van verhalen vertellen. In dit boek gaat het zelfs om sprookjes die wel voor de hoofdpersoon zelf geschreven lijken te zijn. Maar wat is de verborgen boodschap? En wat heeft het plotselinge opduiken van het boek te maken met de verdwijning van haar vader, de beroemde Leo Sampson? Lees in onze De verloren verteller recensie hoe nieuwsgierigheid Rebecca dwingt om de onderste steen boven te halen. Maar of ze nou zo blij is met wat ze ontdekt…

De kracht van verhalen vertellen zit hem in het opwekken van nieuwsgierigheid. Als Rebecca op een dag een boek in handen krijgt dat door haar vader Leo geschreven blijkt te zijn, raakt ze razend benieuwd naar wat er met hem is gebeurd. Hij verdween uit haar leven – en dat van iedereen – toen ze zes jaar oud was. Sindsdien heeft ze nooit meer iets van hem gehoord.

Het deert haar niet veel. Ze heeft het goed met haar moeder en ook sinds ze het nest heeft verlaten heeft ze haar zaken goed voor elkaar. De vondst van het boek en de vragen die erdoor ontstaan, zetten echter alles op losse schroeven.

Verwondering

De kracht van verhalen vertellen zit hem ook in verwondering. Het ontdekken van iets waarvan je dacht dat het je niet aan zou spreken. Om er daarna achter te komen dat het helemaal niet uitmaakt wat voor label het heeft. Hetzelfde geldt voor de ontdekkingen die Rebecca doet rondom de verdwijning en het leven van haar vader.

Ze komt erachter dat hij misschien niet de man is die ze dacht dat hij was. Wat was de échte reden voor zijn vertrek? Wat had het met haar of haar moeder te maken? Of met de televisieserie waar hij in speelde, waarvan zoveel mensen hem kennen? Hoe zat hij in elkaar? En waarom vertelt iedereen zulke vreemde verhalen over hem?

De verloren verteller recensie – De beerput gaat open

Rebecca’s verwondering gaat door: ze leert ook dat het onterecht was van haar om blind te vertrouwen op de verhalen van haar moeder en de reden die zij haar altijd heeft verteld over haar vaders verdwijning. Er zit meer achter, maar haar moeder zal het niet zo makkelijk vertellen.

Rebecca wordt gedwongen om de beerput open te trekken die haar vader na zijn verdwijning heeft achtergelaten. Ze ontrafelt steeds meer over het leven dat hij blijkbaar het liefste van alles wilde ontvluchten.

Laat je meevoeren

De kracht van verhalen vertellen zit hem ook in het je mee laten voeren. Door de woorden, de beelden en de gedachten erachter. Maar óók om op een bepaald punt te weten: nu moet ik er iets van vinden.

Voor Rebecca is dat niet makkelijk. Hoe meer ze te weten komt over Leo, hoe moeilijker het is om een eenduidig beeld te vormen. Iedereen vertelt wat anders! En de mensen die haar precies kunnen vertellen hoe het zit, zwijgen. Moet ze haar zoektocht opgeven, of nog even volhouden?

De verloren verteller recensie – En ze leefden nog lang en…?

De kracht van verhalen komt altijd tot een eind. Een verhaal heeft een begin en een einde. En dat geldt ook voor sprookjes. Het geldt ook voor Rebecca’s zoektocht. Maar het eind van het een, betekent het begin van iets anders.

Rebecca moet de keuze maken wat ze doet met alle kennis die ze heeft opgedaan over Leo. Ze moet bovendien beslissen of ze hem wel wíl vinden, als aan het licht zou komen dat hij gevonden kan worden.

De kracht van het mixen van genres

De verloren verteller is een vermakelijk boek dat je meeneemt op de reis die Rebecca’s zoektocht is. Vrij letterlijk: de zoektocht brengt haar op plekken waarvan ze nooit had gedacht er te komen. Oók duikelt Rebecca de wereld van sprookjes in. De zeven sprookjes die Leo voor haar heeft achtergelaten worden allemaal in het boek beschreven.

Dat is een interessante afwisseling van de roman die De verloren verteller eigenlijk is. De sprookjes zelf zijn vrij duister en doen denken aan de verhalen van de gebroeders Grimm. Dat geeft het boek een mysterieus tintje, waar het verder vrij luchtig en alledaags is.

De verloren verteller recensie – Leuk, maar niet bijster verrassend

Rebecca’s zoektocht is interessant, maar duwt je als lezer geen enkele keer naar het puntje van je stoel. De verhaallijn is niet bijster verrassend of spannend, al wil je natuurlijk wel graag weten wát er met Leo is gebeurd. De ontknoping mist echter een verrassingselement, waardoor De verloren verteller gewoon een leuk boek is, maar niets meer.

De verloren verteller is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: De verloren verteller
Auteur: Amanda Block
Uitgever: The House of Books
ISBN: 978-90-443-6363-0

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2024 Modern Myths

Modern Myths - Amanda Block

Yvette Hazebroek

‘Fan' van alles dat met fantasy te maken heeft, is nogal zwak uitgedrukt als we Yvette omschrijven. ‘Obsessief’ komt meer in de buurt! Yvette is verslaafd aan alles dat fantasy uitstraalt (series, films, evenementen en boeken); het fantastische genre loopt als een rode draad door haar leven. Een favoriete auteur aanwijzen vindt ze een onmogelijke opgave, maar als het moet: Neil Gaiman, Philip Reeve en V.E. Schwab (maar vraag het haar volgende maand nog eens en er komt een ander antwoord). Naar Yvette op zoek op een evenement? Ga kijken bij de Steampunk corner. Haar liefde voor fantasy is tot een hoogtepunt gekomen bij het realiseren van haar debuutroman Bay en de Piraenauten, dat in juli verscheen bij Uitgeverij Macc.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise
  • BoekenBoeken