De Weerling 3 - Vrijheid recensie Modern Myths

De Weerling 3 – Vrijheid recensie: Razendsnel einde aan een geweldige trilogie

Na het lezen van de eerste twee delen van de De Weerling-trilogie was Anouk al razend enthousiast over het werk van Christopher C. Petersen. Ze benoemde het werk verrassend verslavend en vol verwachting keek ze uit naar het laatste deel. Nu kwam dan eindelijk de kans om Vrijheid te lezen, zodat zij erachter kon komen hoe deze trilogie wordt afgerond. Lees in Anouks De Weerling 3 – Vrijheid recensie of dit boek ook echt het langverwachte einde is waar ze naar uitkeek, of dat het verhaal eindigt in mineur… 

Lees ook Anouks De Weerling 2 – Chaos recensie.

Levi en zijn vrienden Tobias en Sue zitten vol in de strijd tegen het regiem van keizer Cortèz. Hun beste vriendin Alice heeft zich aangesloten bij de Elite, het sterke leger bestaande uit Pelsjagers van Cortèz. Maar ze staat gelukkig nog vol aan de kant van het Verzet.

Het Verzet probeert op alle manieren de macht van Cortèz te laten wankelen en Levi en zijn twee vrienden zijn daar één van de grote spelers in. Terwijl het Verzet groter en sterker wordt, stuit Levi al snel op weerstand. Niet alleen bij de vijand, maar ook bij zijn bondgenoten.

Vrijheid of een onbegonnen strijd?

Daarnaast komt Levi in aanraking met een mysterieuze gemaskerde man die zich J.C. noemt. Door middel van vage adviezen en raadsels lijkt deze persoon zich met alle beslissingen van Levi en zijn vrienden te willen bemoeien. De grote vraag is wie deze persoon precies is en wat zijn doel is. Is hij echt wel zo behulpzaam als hij doet voorkomen?

En terwijl Levi en zijn vrienden van het ene avontuur in het andere rollen en de ene strijd na de andere meemaken, blijft de vraag of het ze gaat lukken om Cortèz van de troon te stoten. Krijgen zij hun gehoopte vrijheid weer terug, of is het echt een onbegonnen strijd?

De Weerling 3 – Vrijheid recensie: Donkere gedachten

Vergeleken met de voorgaande delen, merk je dat de personages in De Weerling 3 volwassener zijn geworden. Het zijn niet meer die onbehouwen jonge kinderen die er net achter zijn gekomen dat ze Weerlingen – mensen die kunnen veranderen in een dier – zijn. Het zijn nu jongvolwassenen die al een hele hoop hebben meegemaakt.

Dit zie je vooral terug in Levi. Gedurende het verhaal merk en voel je de frustraties die hij heeft over hoe alles tot nu toe verlopen is. Het verlies van Moësz speelt daarbij een grote rol. Regelmatig keert dan ook de donkere gedachte van Levi terug in het verhaal: “Liefde wordt je dood.”

Van een nee een ja maken

Toch blijven de hoofdpersonages op sommige punten gewoon eigenwijze kinderen. Zeker wanneer ze op weerstand stuiten van de grote leiders van het Verzet, komt hun eigenwijze instelling boven drijven. Hoe durven die volwassenen hen tegen te houden in hun strijd? Als de grote bazen “nee” zeggen, dan is er vast wel een manier te vinden om er toch een “ja” van te maken.

De Weerling 3 – Vrijheid recensie: Een knallende en flitsende start

Wie met Vrijheid denkt rustig in het verhaal te kunnen komen, heeft het helemaal mis. Christopher C. Petersen sleurt je als lezer direct mee het avontuur in. Je begint letterlijk met een knal en staat meteen middenin een aanslag van het Verzet tegen Cortèz. Met kleine flashbacks en terug verwijzingen naar het verleden krijg je de belangrijkste informatie weer binnen.

En deze snelheid wordt het hele verhaal vol gehouden. Je flitst van de ene actie naar de andere, met op gepaste momenten even wat rust in het verhaal. Dit is echt een sterk punt van de schrijver. Door de snelheid van het verhaal blijf je als lezer enorm geboeid. In het tweede deel – Chaos – zorgde de snelheid van het verhaal soms voor wat chaotische momenten. Maar daar lijkt Christopher van geleerd te hebben, want in dit derde deel loopt alles echt een stuk soepeler.

Van een snel begin naar een snel einde

Maar is de snelheid van het verhaal dan nergens een probleem? Hier moet ik toch echt wel een beetje kritisch zijn. In de laatste strijd om de vrijheid lijkt alles wat schrijfstijl betreft prima te gaan. Het boek is vlot, maar goed te volgen. En dan komt het cruciale moment en in een flits is dit ook voorbij. Je verlaat daarna ook het strijdtoneel, om een hele tijd verderop in het verhaal pas weer terug te keren.

Dit vind ik wel jammer, het voelt zo niet af. Christopher weet je in de voorgaande hoofdstukken met zijn vlotte schrijfstijl te boeien en dan eindigt het ineens zo. Maar als ik dan eerlijk ben, is dat ook het enige punt van kritiek dat ik kan geven.

De Weerling 3 – Vrijheid recensie: Spectaculair einde van een fantastische trilogie

Met De Weerling 3 – Vrijheid sluit Christopher C. Petersen zijn De Weerling-trilogie af. Zijn vlotte schrijfstijl en boeiende verhaallijnen zorgen ervoor dat je ook in dit derde deel enkel door wilt lezen. Dat het einde dan zo abrupt komt, is het enige minpuntje dat ik kon vinden.

Want al met al is dit ook weer een heerlijk boek en is het een absolute aanwinst voor je boekenkast. Ik hoop dat de schrijver snel weer met een nieuw verhaal komt! En om bij mijn eerdere woorden te blijven: de hele De Weerling-trilogie is echt verrassend verslavend!

De Weerling 3 – Vrijheid is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: De Weerling 3 – Vrijheid
Auteur: Christopher C. Petersen
Uitgever: Uitgeverij Macc
ISBN: 978-90-784-3786-4

Modern Myths Shop

Koop De Weerling 3 – Vrijheid op Bol.com of Amazon.nl:

De Weerling 3 - Vrijheid coverPaperback
Bol.com – De Weerling 3 – Vrijheid – € 22,95
Amazon.nl – De Weerling 3 – Vrijheid – € 22,95

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Christopher C. Petersen 3 banner

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.