Zomerwoorden recensie - Modern Myths
Bol AlgemeenBol Algemeen

Zomerwoorden recensie – Een ode aan inspiratie en fantasie

Waar komen verhalen vandaan? Wat gebeurt er als je je pen op papier zet en het lijkt alsof je personages een eigen wil krijgen en jou vertellen waar hun verhaal heen gaat, in plaats van andersom? Het is een vraag die auteur en classicus Wouter van Gorp de laatste jaren bezighield en de rode draad vormt voor zijn nieuwe verhalenbundel Zomerwoorden. Dat is natuurlijk koren op de molen van Modern Myths hoofdredacteur Jeroen. In zijn Zomerwoorden recensie lees je dan ook waarom je in deze bundel nieuw werk van Van Gorp eindeloos kunt blijven lezen!

Alvast een verhaal uit Zomerwoorden lezen? Ga naar Voor het ongeluk geboren – Deel 1.

Vier jaar na zijn vorige verhalenbundel Schemerwoorden brengt auteur en classicus Wouter van Gorp met Zomerwoorden een verzameling verhalen uit die hij de afgelopen periode schreef voor wedstrijden en andere bundels. Zo kun je het verhaal Erfzonde al vinden in de klimaatbundel Voorbij de Storm, samengesteld door Johan Klein Haneveld. Andere verhalen wonnen prijzen of nominaties bij onder andere de Waterloper Verhalenwedstrijd, de Harland Awards en de EdgeZero wedstrijd.
De acht verhalen in de bundel worden bijeen geknoopt door de belevenissen van speciaal agent Diana Mänken. Zij spoelt aan op het strand, vlakbij het mysterieuze Motel Morgana, tijdens de zoektocht naar haar verdwenen partner Ravik. Waar deze vertelvorm in sommige bundels niet meer is dan een vehikel om op een makkelijke manier meerdere verhalen met elkaar te verbinden, heeft het in Zomerwoorden ook een functie. Het zegt iets over het thema van het gehele boek, terwijl de personages uit de losse verhalen zelf ook een rol spelen in de omvattende raamvertelling. Dat is heel goed gedaan en bindt alles tot één geheel.

Een Nederlander in Americana

Een andere rode draad in de bundel is “Americana”; de verzamelnaam voor – in dit geval – mythes en legendes uit de Verenigde Staten. De verhalen doen regelmatig aan Stephen King denken en Motel Morgana krijgt er ook een The Shining-sfeertje van, alsof Mänken het Overlook Hotel binnenloopt.

In het verhaal Voor het ongeluk geboren – dat je hier in onze rubriek “Moderne Mythes: Verhalen” kunt lezen – ruik je bijvoorbeeld het rubber op asfalt van de highways van Amerika. Ook zijn er rituelen en monsters die refereren aan de cultuur van de “native americans” (indianen). Ik weet niet hoe vaak Van Gorp daar op vakantie is geweest, maar het leest heerlijk weg. Enkel als een benzinepomphouder de uitspraak ‘Arrogante houding van hier tot Tokyo’ doet, wordt ik even uit het verhaal gehaald. Dat is toch echt een Nederlandse uitdrukking die ik in de VS niet verwacht.

Zomerwoorden recensie – Genreverhalen vol humor en creativiteit

Net als zijn vorige bundel Schemerwoorden, is Zomerwoorden een lekker dik boek vol creativiteit, humor en genreverhalen. Er is horror, fantasy en een vleugje sciencefiction. Het griezelverhaal Het dorp waar god vergeten was is een van mijn favorieten. Een groepje deelnemers aan een Halloweentour gaan, onder leiding van een gids, met een motorbootje het meer op. Daar bevindt zich, volgens een huiveringwekkende legende, een verzonken dorp. Ook in dit korte verhaal wordt de sfeer geweldig geschetst en is er ook nog een leuke twist op het eind. Het gebeuren speelt zich overigens wel in Nederland af, net als het verhaal Tien dagen politici plagen. Daarin krijgt de premier op het Binnenhof te maken met demonstrerende heksen.

Ook het verhaal Astaro Civil is erg goed geschreven. Vanuit het oogpunt van een Tesla-achtige Astaro Civil volgen we de gedachten van de artificiële intelligentie van deze moderne gezinswagen. Hij is de auto van “Familie Test#217” en is geprogrammeerd om hen het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken, zonder dat de software buiten de grenzen van de veiligheidsmarges opereert. Toch zorgt het zelflerend vermogen van de wagen ervoor dat, als het gezin door de psychische problemen van “Dochter#217” uit elkaar begint te vallen, hij ingrijpt in het leven van zijn eigenaars. Astaro Civil doet zijn best zijn functie van familiewagen zo goed mogelijk uit te voeren en het gezin te redden…

De duivel in de details

Astaro Civil laat zien dat Van Gorp de laatste jaren een ontwikkeling als schrijver heeft doorgemaakt. De eerder genoemde creativiteit zit er in de deze bundel geweldig in en als je van (Griekse) mythologie houdt, valt er in deze bundel ook meer dan genoeg te genieten.

Maar ook in Astaro Civil zit een alinea waar ik mijn wenkbrauw bij optrok. Als “Zoon#217” en “Dochter#217” niet langer door hun ouders naar school gebracht hoeven te worden in de gezinswagen, pakken ze hun eigen vervoersmiddelen uit de garage. De Astaro Civil omschrijft deze als “aerodynamische voorwerpen van aluminium, staal en kunststof, in de vorm van twee cirkels met dwarsstangen”. Het is een leuke grap over hoe de auto niet geprogrammeerd is om jaloers te kunnen zijn op fietsen. Maar je mag toch verwachten dat een futuristische, zelfdenkende wagen alle objecten op de weg herkent. Niet alleen andere auto’s, maar ook fietsen, brommers, vrachtwagens en skateboarders. Het zijn net dit soort details waarbij Van Gorp nog wat aan zijn werk zou kunnen schaven.

Zomerwoorden recensie – Verhalenbundel die je niet met rust laat

Maar met Zomerwoorden levert de schrijver opnieuw een bundel af waar je uren zoet mee bent. Zelfs na het lezen van alle verhalen laat het werk je niet met rust. Het antwoord op de vragen die Van Gorp in de raamvertelling Motel Morgana stelt, doet je namelijk met andere ogen naar de bundel kijken. Het raakt aan het gevoel dat je hebt als je jezelf ook met verhalen bezighoudt. Niet alleen als schrijver, maar ook als lezer. De bundel is een viering van het vertellen van verhalen. En dat feest kan mij niet lang genoeg duren.

Van Gorp stelt het zelf in zijn voorwoord zo: ‘Het is aan jou, lezer, of de verhalen je mogen gijzelen’. Nou, dat mag hoor, Wouter. Daarvoor zijn we hier. Ik hoop daarbij dat de schrijver de komende tijd zijn handen vrij heeft voor nog meer literaire hersenspinsels en een volgende bundel eerder uitkomt dan pas weer over vier jaar!

Zomerwoorden is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Zomerwoorden
Auteur: Wouter van Gorp
Uitgever: Nimisa Publishing House
ISBN: 978-94-923-3779-5

Zomerwoorden winactie: Reageer en win een bundel!

Zomerwoorden - Wouter van GorpWil je een exemplaar van Zomerwoorden winnen? Doe dan mee met onze Zomerwoorden winactie. Reageer op een of meerdere van de social media posts bij deze recensie of post een bericht in de comments. Delen en liken wordt gewaardeerd. Vergeet ons ook niet te volgen en abonneer je op onze kanalen!

In deze Zomerwoorden recensie verloten we, in samenwerking met Wouter van Gorp, een exemplaar van zijn verhalenbundel onder iedereen die voor 5 september gereageerd heeft op onze social media posts of op dit artikel. Je vindt ons op FacebookTwitter en Instagram.

Update: En de winnaar van een exemplaar van deze fantastische verhalenbundel is: F. van Lijsdonk (via Instagram)!

Modern Myths Shop

Koop Zomerwoorden op Bol.com of Amazon.nl:

Zomerwoorden - Wouter van GorpZomerwoorden
Bol.com – Zomerwoorden – € 17,95
Amazon.nl – Zomerwoorden – € 17,95

Lees meer Modern Myths recensies!

Zomerwoorden recensie: © 2022-2024 Modern Myths

Wouter van Gorp - Modern Myths banner

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

10 reacties

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.