De wereld van Aisling en Aidan recensie - Modern Myths
Doctor Strange 2 banner

De wereld van Aisling en Aidan recensie – Onderhoudende fantasy van Nederlandse bodem

Nederlandse fantasy krijgt steeds meer een plek in de boekhandel. Schrijvers als Thomas Olde Heuvelt breken internationaal door en ook uitgevers als Godijn Publishing zorgen dat deze boeken beschikbaar zijn. Modern Myths recenseert ze regelmatig en dit keer kijken we naar De wereld van Aisling en Aidan van Mark Groenen. In 2021 won deze auteur al de titel van stadsschrijver van Eindhoven. Na vooral in de hoek van magisch realisme te zitten, maakt Groenen nu de stap naar fantasy. Hoe dat uitgepakt heeft, lees je in onze De wereld van Aisling en Aidan recensie! 

Aidan droomt over de wereld van Aisling. Telkens als hij gaat slapen, ziet hij hoe Aisling de wereld creëert. Maar vlak voordat Aidan weer wakker wordt, moet hij ervaren hoe diezelfde wereld wordt vernietigd. Elke nacht beleeft hij weer hoe de mensheid van zijn droomwereld gruwelijk ten einde komt.

Genoeg reden dus om zichzelf wakker te houden. Wat zijn ouders, klasgenoten of therapeuten ook beweren. Voor hem zijn al die mensen echt. Voor hem is die vernietiging echt. Een vernietiging die steeds dichterbij komt.

Schepping van een wereld

De hoofdstukken van De wereld van Aisling en Aidan zijn kort en wisselen elkaar in hoog tempo af. Telkens lees je fragmenten over Aisling die in een kale wereld leeft en als godheid alles schept wat nodig is.

De wereldcreatie is niet eenkennig of overgenomen uit bekende verhalen, al zie je hier en daar wel wat knipogen. Logisch ook, want de meeste scheppingsverhalen hebben overlap en daar maakt Groenen op een slimme manier gebruik van.

De wereld van Aisling en Aidan recensie – Nachtmerries en slaaptekort

De hoofdstukken van Aidan gaan vooral over zijn dagelijkse leven. Hij moet kampen met zijn nachtmerries en slaaptekort. Het helpt daarbij niet dat hij gepest wordt, zijn ouders vastlopen met hem en zijn therapeut gelooft dat hij geholpen kan worden.

Het begin van het boek is vooral op deze manier opgebouwd, waarbij de paralellen tussen de hoofdstukken erg leuk gevonden zijn. Wat in Aidans wereld gebeurt, zie je terugkeren in de schepping van Aislings wereld.

Spelen met genre en doelgroepen

In het begin voelt het verhaal nog niet echt als een fantasy. De uitstapjes naar Aislings wereld zijn leuk, maar de focus ligt op de gewone Aidan in onze wereld. De twijfel die hij voelt, komt op de lezer goed over. Soms ziet hij droombeelden in de echte wereld. Zijn het hallucinaties door het slaaptekort of is het iets heel anders? Naarmate het verhaal vordert, wordt het fantasy-element echter steeds uitbundiger. Dat is ook het moment waarop je als lezer goed op moet letten om de regels van de droomwereld te blijven volgen.

Wat doelgroep betreft is De wereld van Aisling en Aidan uitstekend geschikt voor zowel jongere (14+) als oudere lezers. Aidan is een herkenbare tiener die door de schrijver serieus genomen wordt. Als jonge lezer heb je daardoor het gevoel zelf serieus genomen te worden. Nergens is het boek betuttelend, maar juist neergezet in een rauwe, directe stijl die ik erg waardeer.

De wereld van Aisling en Aidan recensie – Fantasy-verhaal met een extra laag

De korte hoofdstukken nodigen telkens weer uit om verder te lezen. De spanning wordt goed vastgehouden wanneer het verhaal steeds verder de droomwereld in trekt. Het verschil in fantasy-elementen tussen het begin en het einde is groot. Dat kan iets zijn waar je misschien even aan moet wennen.

Toch zorgt het einde van het boek ervoor dat het allemaal goed rond is. De auteur laat iets achter wat je als lezer zelf nog in te vullen hebt. Niet dat het een opening is voor een vervolg, het verhaal is heerlijk afgerond. Meer is er niet om te vertellen. Het verhaal van De wereld van Aisling en Aidan heeft hierdoor juist een extra laag gekregen die me nog nieuwsgieriger maakt naar ander werk van Mark Groenen.

De wereld van Aisling en Aidan is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: De wereld van Aisling en Aidan
Auteur: Mark Groenen
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978-94-932-6685-8

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2022 Modern Myths

Mark Groenen banner - Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise