Dief van de nacht recensie - Modern Myths

Dief van de nacht recensie – Een schaduw op Holly Blacks eerdere werk

Het lijkt een soort trend te worden. Young Adult-auteurs die een uitstapje maken richting adult fictie om mee te groeien met hun fans. We hebben het onder andere Sarah J. Maas (Crescent City) en Veronica Roth (Uitverkoren) zien proberen, waarbij de ene succesvoller was dan de ander. Ook Holly Black waagt zich aan dit nieuwe avontuur. Met Dief van de nacht maakt zij haar debuut in de volwassen fictie. Aan Anouk de eer om zich in het duister te begeven. Maar of dit nieuwe verhaal nou echt een succes gaat zijn, is maar de vraag. Lees het in haar Dief van de nacht recensie!

Heb je ook interesse in de hierboven genoemde titels van Sarah J. Maas en Veronica Roth? Lees dan respectievelijk onze Crescent City recensie en Uitverkoren recensie.

Schaduwen zijn niks meer dan ons lichaam dat het licht blokkeert, toch? In Charlie Halls wereld in Dief van de nacht van auteur Holly Black is dit niet het geval. Een schaduw is meer dan dat; een schaduw is onderdeel van je persoonlijkheid. Door middel van magie kan je je schaduw laten aanpassen en zo groeien in status.

Maar deze aanpassingen zijn niet zonder gevaar. Ga je te ver, dan kan dat grote gevolgen hebben en zelfs dodelijk zijn. Echter, zoals zo vaak, draait het om een nieuwe modetrend en gaat de grootste groep hier natuurlijk in mee…

Een ware antiheld

Charlie zelf weigert mee te doen aan de trend. Dit in tegenstelling tot haar zusje Rae, die er juist alles voor over heeft om magie te bezitten om haar schaduw aan te passen. Charlie werkt als barvrouw en als dief en oplichter. Haar bijnaam “Charlatan” is haar dan ook op het lijf geschreven.

Al van jongs af aan zet ze haar talenten in om mensen op te lichten en bijzondere items te bemachtigen. Ze woont samen met haar vriend Vince en haar zusje Rae. Vince is een lieve, rustige jongen zonder schaduw. Iets dat bij Rae alle alarmbellen laat afgaan, maar wat volgens Charlie juist heel normaal is. Wanneer ze een klus weet de bemachtigen om een moordenaar van een jonge vrouw te vinden lijkt alles juist naar Vince te wijzen. Heeft haar zus dan toch gelijk?

Dief van de nacht recensie – Bekend concept

Het idee van bewerkte schaduwen die meer zijn dan alleen maar een schaduw is iets wat mij vrij bekend voorkwam. Jay Kristoff heeft dit ook al gebruikt in zijn Nimmernacht trilogie. Daar was het echter alleen voor bepaalde personen weggelegd om hun schaduw aan te passen en er magische dingen mee te doen.

In Dief van de nacht van Holly Black is het voor iedereen mogelijk om je schaduw aan te passen. Mits je maar genoeg geld en macht hebt om het te laten doen. Eén aspect komt wel overeen tussen beide verhalen: de mogelijkheid dat schaduwen hun eigen leven gaan lijden…

Volwassen fictie met een volwassen schrijfstijl

Tijdens het lezen van het boek liep ik vooral in het begin enorm tegen de schrijfstijl aan. Het moet allemaal volwassener overkomen dan het eerdere werk van Holly Black. Het was dan ook een echte worsteling om door het eerste deel heen te komen. Regelmatig vroeg ik mij af of het boek misschien enorm slecht vertaald was. Het was haast onmogelijk om lekker in het verhaal te komen.

Ook miste ik de klik die je met de hoofdpersoon hebt. Dit heeft niks te maken met het karakter van het personage. Het rebelse en beetje antiheld-gevoel dat je bij Charlie krijgt, is iets wat bijna elk hoofdpersonage van Holly Black heeft. Het is hier toch de wazige schrijfstijl die ervoor zorgt dat je elke band met het boek en het verhaal mist.

Intriges en plottwists

Er is wel genoeg actie te vinden in het verhaal. Met her en der een afschuwelijke brute moord en gewelddadige overval, weet Holly Black de lezer aardig te vermaken. Richting het einde van het boek wisselen de intriges en plottwists elkaar regelmatig af. Tijdens een groot gemaskerd feest komt alles dan tot een ontknoping.

In de nasleep van de grote ontknoping moet Charlie een moeilijke keuze maken. Een keuze die uiteindelijk ook voor haar grote gevolgen heeft.

Dief van de nacht recensie – Verloren magie

Normaal gesproken ben ik een groot fan van Holly Black. Haar young adult-boeken vind ik fantastisch. Haar duistere en beeldende schrijfstijl in die boeken sleuren mij echt mee in een fantasiewereld. Maar nu ben ik teleurgesteld. Dief van de nacht lijkt bijna een wanhopige poging van de auteur om ook een plek te veroveren tussen de volwassen fictie. Doordat het allemaal volwassener moet overkomen, mis je dat magische gevoel dat de auteur normaal wel weet over te brengen.

En eerlijk, echt volwassen is het verhaal ook niet. Het boek hangt een beetje tussen young adult en volwassen fictie in. Het is het gewoon net niet. Dief van de nacht is een leuke poging, maar ik denk dat Holly Black beter in de young adult-categorie kan blijven schrijven.

Dief van de nacht is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Dief van de nacht
Auteur: Holly Black
Vertaling: Anne-Marieke Buijs
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978-90-225-9809-2

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2023-2024 Modern Myths

Holly Black schrijft adult fictie

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.