Dirk Gently’s Holistic Detective Agency Todd en Dirk

Modern Myths kijktip: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – alles staat in absurd verband

Vrije wil, toeval en/of lotsbestemming. Waar wordt jouw leven door gestuurd? In Dirk Gently’s Holistic Detective Agency zien we dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Op Netflix kun je twee seizoenen van de televisieserie gebaseerd op de boeken van sciencefictionschrijver Douglas Adams zien. In deze sprankelende, absurdistische serie zien we dat alles met elkaar in verband staat, hoe onwaarschijnlijk ook.

Sciencefictionschrijver Douglas Adams is beroemd om zijn humoristische The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy-boekenserie. Al zijn andere werk staat in de schaduw van deze vijf boeken, wat natuurlijk niet gek is, als je bedenkt dat in het eerste deel al het antwoord op de ultieme vraag over het leven, het universum en alles gegeven wordt. Voor de niet ingewijden, dat antwoord is 42.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency Dirk en Todd

Spookhorrordetectivetijdreisromantischkomisch epos

Geheel onterecht krijgt Dirk Gently’s Holistic Detective Agency veel minder lof, terwijl het hier om een briljant spook-horror-detective-tijdreis-romantisch-komisch epos gaat (volgens de website van de schrijver zelf). Maar daar is geen woord van gelogen. Het bijzondere aan de Dirk Gently’s Holistic Detective Agency-serie op Netflix is dat al de manische ideeën uit de boeken geheel geloofwaardig aan je netvlies voorbijtrekken. Vooral in seizoen twee is dat een lovenswaardige prestatie.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency Wizard

Pararibulitis

Het begint allemaal met Todd Brotzman, gespeeld door Elijah Wood (The Lord of the Rings, Sin City), een loser die als liftbediende een uitzichtloos bestaan leidt. Het enige lichtpuntje in zijn leven is zijn zus Amanda (Hanna Marks (The Amazing Spider-Man, Weeds)), die aan huis gekluisterd is door een zeer zeldzame ziekte: ‘pararibulitis’. Ze ervaart zeer pijnlijke hallucinaties als werkelijkheid. Maar ook die familieband geeft Todd stress. Zijn leven is duidelijk op een dood spoor.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: alles hangt samen

Als Todd op een dag thuiskomt, klimt er door zijn raam een hem onbekende man in een knalgeel jasje: Dirk Gently (Samuel Barnett (Penny Dreadful)). Dirk stelt zich voor als holistisch detective, wat inhoudt dat hij gelooft dat de wereld bestaat uit een vervlochten geheel van facetten, in plaats van ‘losstaande krachten’ binnen het systeem. Zijn catchfrase is dan ook: ‘everything is connected’ (alles hangt samen). Dirk is ervan overtuigd dat hij op het juiste moment op de juiste plaats is en dat Todd hem als zijn nieuwe assistent gaat helpen bij de meest vreemde detectivezaken. Todd moet daar echter niets van hebben en werkt Dirk het huis uit. Maar Dirk schud je niet zomaar van je af en al snel wordt Todd betrokken bij enkele bizarre gebeurtenissen die hem doen twijfelen aan alles wat je als persoon als normaal ervaart.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency creeps

Juweeltje op Netflix

Uiteraard gaan we niet teveel verklappen van de bizarre wendingen die elke aflevering je biedt. Zaken als het hooligansgroepje ‘The Rowdy 3’ (bestaande uit vier personen) en de speciale agenten en tegenstanders die achter Dirk aanzitten moet je zelf zien om te geloven. Na elke aflevering blijf je met een beduusde grijns achter op de bank, je afvragende hoe de serie alle losse eindjes uiteindelijk in ‘s hemelsnaam aan elkaar gaat knopen.

Het briljante aan Dirk Gently’s Holistic Detective Agency is dat dit lukt. Door het acteerwerk van de acteurs en de kwaliteit van de serie in zijn geheel gaat dat ook nog eens op een geloofwaardige manier. Ondanks de absurditeit in elke aflevering maakt elk personage een karakterontwikkeling mee en blijkt de serie veel meer diepgang te hebben dan je op het eerste gezicht verwacht. De twee seizoenen zijn een juweeltje in het sciencefiction- en fantasy aanbod van Netflix.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency The Rowdy 3
Dirk Gently’s Holistic Detective Agency: The Rowdy 3

Geen nieuwe avonturen voor de holistisch detective?

Douglas Adams heeft maar twee Dirk Gently-boeken afgeschreven. Het derde boek, The Salmon of Doubt, werkte niet goed als verhaal, waarna Adams elementen ervan naar zijn Hitchhiker’s Guide to the Galaxy overhevelde. Maar buiten dat blijkt de Dirk Gently-televisieserie niet genoeg kijkers opgeleverd te hebben om een derde seizoen mogelijk te maken.

Op dit moment moeten we het dus toen met twee briljante seizoenen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency op Netflix. Ze vormen een afgerond geheel, dus laat jullie dat er niet van weerhouden om de serie massaal te gaan kijken. Hopelijk zorgt het ervoor dat er toch nog meer bizarre, holistische avonturen van deze bijzondere detective gaan verschijnen. Want je weet: alles hangt samen!

De eerste twee seizoenen van Dirk Gently’s Holistic Detective Agency kun je vinden op Netflix.

Meer Modern Myths recensies vind je hier

© 2015-2023 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency Todd

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency Bart

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.