Twin Peaks seizoen 3 uitsnede

Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en DVD: Televisiekunst in je collectie

De jaren 90 stonden in het teken van Twin Peaks. De thrillertelevisieserie van David Lynch en Mark Frost bewandelde paden die baanbrekend waren voor televisie. De serie wordt dan ook gezien als voorloper van de moderne kwaliteitstelevisie. Het verhaal van de show werd echter nooit afgerond en pas vijfentwintig jaar later – in Twin Peaks seizoen 3 – weten we hoe het verder gaat. Of niet? In deze Twin Peaks seizoen 3 recensie duiken we opnieuw in het mysterie.

Er zijn tal van televisieseries te noemen die om verschillende redenen nooit afgemaakt zijn. Of nooit verder gekomen zijn dan een of twee seizoenen. De serie Carnivàle bijvoorbeeld, of de cultserie Firefly. Of, meer recentelijk, de Netflix-series Marco Polo en Sense8. Alleen al daarom is het bijzonder dat het derde seizoen van Twin Peaks er na vijfentwintig jaar toch gekomen is. Maar dat is typisch David Lynch: zijn eigen gang gaan en alle verwachtingen overtreffen.

Twin Peaks seizoen 3 1

Wrapped in plastic

De serie Twin Peaks begint, met een inmiddels klassieke scène, wanneer Pete Martell (Jack Nance) het lichaam van de tiener Laura Palmer (Sheryl Lee) vindt, ‘wrapped in plastic’. Het kleine slaapstadje Twin Peaks, gelegen in de diepe wouden aan de grens van Canada, wordt danig opgeschud. In de volgende afleveringen leer je de meest uiteenlopende, excentrieke personages kennen. Het zijn onnavolgbare persoonlijkheden zoals enkel David Lynch die neerzet. De bovennatuurlijke elementen die het stadje in hun greep houden voegen een extra laag spanning en mysterie toe. Een spanning die helaas in het tweede seizoen, als de moordenaar bekend is, te lang tot niets wezenlijks leiden. Maar de cliffhanger van seizoen twee was dusdanig tergend, dat de hele wereld een zucht van verlichting slaakte toen duidelijk werd dat er een seizoen 3 in de maak was. Waarmee we eindelijk iets van een afsluiting hebben.

Twin Peaks seizoen 3 recensie: abstracte kunst

Want ook hier geldt, David Lynch zou David Lynch niet zijn als Twin Peaks seizoen 3 je niet ook af en toe tegen de haren instrijkt. De 18 afleveringen van het derde seizoen zijn nu gebundeld tot Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en dvd. Met een scala aan extra’s voor de liefhebbers. Echt een dvd/Blu-Ray uitgave met alles erop en eraan, zoals we dat graag zien bij een serie.

Maar terug naar het verhaal. Seizoen 3 is, zonder overdrijven, het magnum opus van Lynch. Je wordt meteen in de wereld van Twin Peaks geworpen, maar in een veel groter geheel dan in de voorgaande twee seizoenen. Het ‘kwaad’ is ontegenzeggelijk groter dan duidelijk werd in de eerste series. Het speelt zich dit keer ook af in bijvoorbeeld New York en Las Vegas. Onbegrijpelijke gebeurtenissen en gruwelijke moorden vinden plaats, waarbij je er af en toe koud van wordt. Je voelt je soms zelf gevangen in de duistere schemerwereld achter het rode gordijn, waar het duister en het licht elkaar in balans moeten houden. Beelden en voorvallen die thuishoren in de ‘art’ filmhuizen, komen haast elke aflevering aan bod. Waarbij er een aflevering is die de kroon spant met wel heel bevreemdende, metafysische beelden en concepten. Kijken naar Twin Peaks seizoen 3 voelt soms als het betreden van een museum vol abstracte kunst. Je bent nooit klaar met het interpreteren van datgene wat je gezien hebt.

Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en DVD Red Room

Vijfentwintig jaar ouder

Natuurlijk is Twin Peaks seizoen 3 ook gewoon een goed verhaal. Er zit veel geweldige humor in, maar ook onderhuidse spanning tegelijkertijd. De acteurs zijn stuk voor stuk prima, met Kyle MacLachlan als hoogtepunt in verschillende rollen. Fans van het eerste uur zien ook een heleboel van hun oude favorieten terug, met zeker ook de nadruk op ‘oud’. Vijfentwintig jaar later is niet niets, maar het werkt in het voordeel voor Twin Peaks. Het past in het verhaal dat na al die jaren de schokkende moord op Laura Palmer nog steeds voelbaar is in het kleine stadje.

Het mooie van Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en dvd, is dat je het hele verhaal achter elkaar kunt bekijken. Waarbij ik de laatste aflevering van seizoen 3 liever oversla. De een-na-laatste aflevering rond het verhaal mooi af, daarna komt er nog een soort van epiloog, dat mij toch weer onrust bezorgt. Natuurlijk is een verhaal zoals in Twin Peaks nooit echt af en mag het in je hoofd blijven spoken en ongemakkelijk schuren, maar na al die jaren wachten op een einde, mocht het van mij iets positiever uitpakken.

Twin Peaks 3 5

Twin Peaks seizoen 3 recensie:
A Limited Event Series op blu-ray en dvd, met extra’s

Fantasize Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en DVD DVDAl dat stof tot nadenken komt in een prachtige verpakking, boordevol extra’s. Naast de afleveringen zelf in prachtig beeld- en geluidskwaliteit krijg je een scala aan extra’s, waarvan alleen al de namen de moeite waard zijn om te bestuderen. Naast korte promo’s, documentaires over de vorige seizoenen, de ‘Red Room’ en het Twin Peaks panel van de San Diego Comic Con 2017, zijn het vooral de making of’s van seizoen 3 die je moet zien. Er zijn tien featurettes van elk zo’n half uur, met interviews en beelden achter de schermen. Verwacht er niet door te snappen wat je nu allemaal gezien hebt in het derde seizoen, maar geniet van de creativiteit van de makers en acteurs en hoe een complexe serie als Twin Peaks tot stand komt.

In je eigen Blu-Ray/dvd-museum mag het hele Twin Peaks oeuvre niet ontbreken. Nu Twin Peaks: A Limited Event Series op Blu-Ray en dvd verschenen is, kun je een meesterwerk tentoonstellen, compleet met zijn eigen tour langs het gelaagde kunstwerk. Hulde!

Titel: Twin Peaks: A Limited Event Series
Regisseur: David Lynch
Acteurs: Kyle MacLachlan, Sheryl Lee, Michael Horse, Chrysta Bell, Miguel Ferrer, Naomi Watts
Uitgever: Universal
Medium: Blu-Ray / DVD

Modern Myths Shop

Twin Peaks complete blu-rayKoop Twin Peaks: A Limited Event Series op Bol.com:

Twin Peaks Seizoen 1 – 3: € 68,99 – Bol.com

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.