Dogs Don’t Wear Pants recensie - Modern Myths

Dogs Don’t Wear Pants – een verstikkend liefdesverhaal

De filmposter van Dogs Don’t Wear Pants, te zien op Imagine Film Festival 2020, toont een strenge meesteres in het leer, inclusief zweep. Maar beoordeel een boek niet op zijn kaft, zegt een mooi Engels gezegde. En dat geldt ook voor deze filmposter. Lees in onze Dogs Don’t Wear Pants recensie hoe Dirk niet voorbereid was op deze kijkervaring en onder de indruk is van dit romantische, erotische, tragikomische drama.

Lees meer recensies in onze Imagine Film Festival 2020 special!

Dogs Don’t Wear Pants recensie - posterHet is altijd leuk om een paar (bijzondere) films te kijken tijdens het Imagine Film Festival. Van 28 augustus tot en met 6 september kun je online of in de theaters Kriterion en Eye Filmmuseum genieten van het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Dogs Don’t Wear Pants is de eerste film die ik voor het festival mocht zien. Ik kan weinig maken van de originele Finse titel Oirat Eivät Käytä Housuja, dus begrijp goed dat een Engelse titel een breder publiek aanspreekt. Zoals gezegd was ik niet voorbereid op deze kijkervaring en ben ik onder de indruk van dit bijzondere verhaal.

Een film die je bij de keel grijpt

De vrouw van Juha (Pekka Strang) verdrinkt tijdens een vakantie in een meer. De rouwende vader blijft samen met zijn dochter Elli (Ilona Huhta) achter. In de jaren die daarop volgen lukt het Juha moeilijk in contact te komen met mensen, zelfs waar het zijn eigen dochter betreft. Dan ontmoet hij bij toeval meesteres Mona (Krista Kosonen), die hem kennis laat maken met wurgseks. Tijdens hun sessies behandelt ze Juha als een hond. Het hoogtepunt daarbij is het dichtknijpen van zijn keel.

Door het zuurstofgebrek raakt Juha in een trance en lijkt zo weer verbonden te zijn met zijn vrouw. De bezoeken aan Mona gaan steeds verder, totdat Mona er een punt achter zet. Dan stort Juhas wereld in elkaar en wordt Mona voor hem een obsessie. Wat moet hij doen zodat ze hem weer wil zien?

Dogs Don’t Wear Pants recensie - Krista Kosonen

Dogs Don’t Wear Pants recensie:
Don’t try this at home…

Erotische asfyxiatie is een mooi woord voor wurgseks. Het is al eeuwenoud en niet zonder risico’s. Filmkenners herinneren zich vast nog wel het verhaal van David Carradine (Kill Bill: Vol. 1 en 2), die niet zo prettig aan zijn einde is gekomen in een hotelkamer in Bangkok. Het is niet een onderwerp waar je snel een film over maakt. Een bijzondere keuze dus van regisseur J.-P. Valkeapää, die in eigen land een paar “vreemde” films op zijn naam heeft staan, zoals He ovat paenneetThey Have Escaped.

Dogs Don’t Wear Pants - liefdesverdriet

Weinig dialoog, sterk acteerwerk

Valkeapää brengt de ingewikkelde relatie tussen Juha en Mona mooi in beeld. Met weinig dialoog laat de regisseur de beelden voor zich spreken, zonder dat dit plat wordt. Het acteerwerk van de twee hoofdrolspelers is erg sterk. Dit is heel mooi om te zien, vooral omdat personages in een gemiddelde film regelmatig tweedimensionaal zijn. Toch zou de romance tussen Juha en Mona nog beter uit de verf komen als de schrijvers ze iets meer achtergrond hadden meegegeven.

Dogs Don’t Wear Pants - Meesteres Mona

Dogs Don’t Wear Pants recensie:
zwart, tragikomisch liefdesverhaal

Dogs Don’t Wear Pants is een bizar liefdesverhaal waarin tussen de pijn, verdriet en vernedering ook nog gelachen kan worden. Deze film is zeker geen dertien-in-een dozijn romantische komedie, maar vertelt zijn verhaal op een zwarte, tragikomische manier. Een bijzondere titel dus om variatie in je Imagine Film Festival kijkschema aan te brengen!

Dogs Don’t Wear Pants is te zien op Imagine Film Festival op 5 september van 21:45 – 23:30 in Kriterion Amsterdam. Tickets en tijden vind je op de Dogs Don’t Wear Pants pagina.

Bekijk hier de trailer:

Titel: Dogs Don’t Wear Pants
Regisseur: J.-P. Valkeapää
Acteurs: Pekka Strang, Krista Kosonen, Ilona Huhta
Studio: Helsinki-Filmi
Genre: Romantisch drama

Imagine Film Festival 2020

Fantasy, sciencefiction en horror: het grootste Nederlandse festival voor de fantastische film – Imagine Film Festival 2020 – vindt dit jaar in een hybride vorm plaats van vrijdag 28 augustus tot zondag 6 september in Kriterion, EYE Amsterdam en online. Het festival staat in het teken van originele en eigenzinnige genre-films en bestaat dit jaar uit onder andere 28 speelfilms, korte films, showcases van Nederlands werk en online panels. Voor onze recensies van de films en een interview kijk je bij onze Imagine Film Festival 2020 special!

Imagine Film Festival 2020 - sfeerbeeld nieuw

 Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Helsinki-Filmi

Mona

Dirk Middelwaart

Dirk kreeg zijn eerste Suske en Wiske toen hij vijf jaar was. Vanaf dat moment is de liefde voor strips begonnen en nooit meer over gegaan. Naast Europese strips leest hij net zo graag comics en manga. In de jaren 80 kwam daar een nieuwe liefde bij: film. Dirk was vaste klant in de videotheek en keek het liefst actie, fantasy, horror, anime en sciencefiction. In de jaren 90 maakte hij voor het eerst kennis met de PlayStation en speelde blaren op zijn duimen met Tekken en Soulblade. Tegenwoordig vindt hij nog steeds alles leuk, maar moet hij zijn kostbare tijd verdelen. Films komen daarbij op de eerste plaats, op de voet gevolgd door strips en mocht er tijd over zijn dan slingert hij de PlayStation 3 aan.

…en die eerste Suske en Wiske staat nog steeds stukgelezen in de kast.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.