Doornen en Sterren recensie - Modern Myths

Doornen en Sterren recensie – Fantasyroman met een boodschap

In Doornen en Sterren neemt auteur Jacob Pot je mee op avontuur in een wereld vol vreemde culturen en infrastructuren. Je zal als lezer uitgebreid navorsing doen met de Doorluchtige Doorvorser Bomallin Zehaster Rigus naar de mogelijke sterren op de wereld. Anouk mocht deze queeste beleven en vertelt in haar Doornen en Sterren recensie wat ze meegemaakt heeft.

Alvast iets lezen van Jacob Pot? Lees zijn vierdelige verhaal Marlaak de Magiër op Modern Myths!

De Doorluchtige Doorvorser Bomallin Zehaster Rigus – afgekort Bom – heeft op een vrij unieke manier zijn titel verkregen. Als Doorluchtige Doorvorser is het zijn taak om uitgebreid navorsing te doen naar alles in de wereld waar maar navorsing naar gedaan kan worden. Echter erg fanatiek in het navorsen is Bom niet.

Het is dan ook een groot mysterie waarom de Fondatie van Irkin hem selecteert om groot navorsing te doen naar de laatste Ster op de wereld. In het verre verleden zouden deze Sterren zijn afgedaald naar de aarde om licht te brengen waar duisternis heerste. Verscholen achter doornenhagen in hun eigen Sterrensteden zouden zij nu nog steeds op de wereld aanwezig zijn. Aan Bom de schone taak hen te vinden.

Een ouderwetse queeste

Maar zo’n immense taak is niet voor slechts één persoon geschikt. Daarom zal Bom vergezeld worden door zijn tien gezellen. Een echte queeste wordt gestart, vol avontuur en problemen. De groep krijgt tijdens de reis al snel uitbreiding met twee nieuwe gezellen die zich ook graag in het avontuur willen storten. Hun missie moet in Ardwyn – een enorm groot land naast Irkin – geheim blijven. Sterrenjagers zijn namelijk niet geliefd in deze omgeving.

Vandaar dat Bom verklaart dat hij onderzoek komt doen naar de geheimzinnige reisbuizen. Van de HogeVorst van Ardwyn krijgt hij vervolgens de taak om er achter te komen waarom sommige reisbuizen niet meer functioneren en deze, indien mogelijk, te repareren. Voor Bom en zijn gezellen is dat de perfecte dekmantel om door heel Ardwyn te reizen zonder hun opdracht te verraden.

Doornen en Sterren recensie – Problemen in en op elk gebied

De queeste verloopt niet zonder slag of stoot. Met regelmaat loopt Bom tegen grote cultuurverschillen aan of is er simpelweg sprake van miscommunicatie. Maar Bom is een echte schelm en weet zich uit elke benarde situatie te redden of te praten. De problemen die hij heeft met Raadsheer Laezed blijven echter als een rode draad door het verhaal lopen. Het wordt een echt kat-en-muisspelletje tussen beide heren.

Laezed wil namelijk koste wat het kost Bom ontmaskeren als de schavuit die hij is. En Bom wilt koste wat het kost zijn missie volbrengen. De grote vraag hierbij is uiteraard of Bom en zijn gezellen hun queeste tot een goed einde weten te brengen.

Schitterende illustraties en uitleg

Waar de meeste fantasy-boeken voorin een grote kaart van hun wereld hebben staan, trakteert Jacob Pot ons op een landkaart bij elk nieuw hoofdstuk. Hierna volgt een historische uitleg over het gebied dat afgebeeld staat en de culturen die daar zijn. De illustraties zijn kleurrijk en bomvol informatie. Soms zo vol dat het kaartje niet meer te lezen is, maar dat mag de pret niet drukken.

De informatie die daarop volgt geeft al een beetje een beeld over de problemen en avonturen die Bom en zijn groep zullen tegenkomen. En alles daarbij is natuurlijk geschreven alsof het afkomstig is van een echte navorsing door een eerdere Doorluchtige Doorvorser.

Doornen en Sterren recensie – Mooi, maar wel lastig

Het verhaal in Doornen en Sterren lijkt flink wat inspiratie te halen uit de Schijfwereld-serie van Terry Pratchett. De humor, de manier van schrijven, de personages; allemaal had het zo door Pratchett bedacht kunnen zijn. Maar waar ik de boeken van die Engelse auteur praktisch verslind tijdens het lezen, liep ik hier toch regelmatig tegen wat vertraging aan. De schrijftaal is vaak behoorlijk bombastisch en daarmee soms lastig te volgen. Je moet elke pagina echt met je volle aandacht lezen, anders raak je snel de draad kwijt.

Ook vond ik het op sommige punten vervelend dat er veel zware, ouderwetse woorden en termen gebruikt worden. Doorluchtige Doorvorser, Navorsing, Doorvorsing, Fondatie; het zijn allemaal woorden waar ik in het begin vaak tegenaan liep en er geen benul van had wat er in hemelsnaam mee bedoeld werd.

Boms bijzondere gezellen

Ook de namen van de personages zijn soms totaal niet uit te spreken. Zo zijn er de tien gezellen die met Bom op reis zijn: Nahmae, Innilissite, Hename, Lousone, Fraderik, Havanger, Estras, Asmin, Piethar en Mirshafran. Dat zijn niet echt de meest voorkomende en gemakkelijke namen die er zijn.

Tijdens het lezen zorgen dit soort namen ervoor dat je soms vastloopt om te zien of je het nu wel of niet goed gelezen hebt. Het was voor mij dan ook een hele opluchting dat de twee nieuwe gezellen een beetje normale namen hadden: Leer en Zeeanemoon.

Een zeer uitgebreid einde. Of niet?

In de laatste paar hoofdstukken kiest Jacob Pot ervoor om je meer uitleg te geven over de boodschap die hij met zijn verhaal wil meegeven. Waar staan de sterren nou precies voor? En waarom kwamen zij naar de mensheid toe? Ook krijg je een hele samenvatting over het leven en de avonturen van gezel Leer. Wanneer je het hoofdstuk over hem leest, lees je eigenlijk een samenvatting van het volledige boek. Alleen zijn in deze samenvatting alle overige personages – en de tussentijds ontstane problemen – weggelaten.

In het hoofdverhaal zelf krijg je weinig van Leer mee. Ik had dan ook niet het gevoel dat hij zo’n belangrijke rol speelde. Op het einde van het boek neemt hij echter zo’n enorme plek in het verhaal in, dat ik bang ben dat ik tijdens het lezen belangrijke stukken ben vergeten. Het einde van het verhaal van Bom voelt dan ook niet als een einde. En tot de laatste pagina vraag ik mij af hoe zijn verhaal verder is gegaan.

Doornen en Sterren recensie – Een verhaal dat je aandacht verdient

Met Doornen en Sterren levert Jacob Pot een literair kunststukje af. Het is wel een boek dat je in alle rust moet lezen, wil je het kunnen volgen en begrijpen. Mijn advies is dan ook om er echt de tijd voor te nemen. Als je er namelijk te snel doorheen wilt, mis je een berg aan informatie.

De wijze les aan de lezer en aan de mensheid in het boek is iets wat altijd actueel zal blijven. Doornen en Sterren is een mooi sprookjesachtig verhaal dat absoluut de moeite waard is om gelezen te worden. Ga er dus even voor zitten, ontspan en ga mee op navorsing met Bom en zijn gezellen!

Doornen en Sterren is nu verkrijgbaar in de boekwinkel.

Titel: Doornen en Sterren
Auteur: Jacob Pot
Uitgever: Elikser
ISBN: 978-94-636-5139-4

Modern Myths Shop

Koop Doornen en Sterren op Bol.com of Amazon.nl:

Doornen en Sterren - Jacob PotPaperback
Amazon.nl – Doornen en Sterren – € 22,50
Bol.com – Doornen en Sterren – € 24,50

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2022-2023 Modern Myths

Doornen en Sterren recensie - Modern Myths

Anouk Volger

Toen Anouk Volger op 15 jarige leeftijd kennismaakte met The Lord Of The Rings is het Fantasy virus hard toegeslagen. Alle drie de delen heeft ze ontelbare keren gezien en al gauw moesten de boeken gelezen worden en heeft ze daarna eigenlijk geen enkel ander genre meer gelezen.
Naast Tolkien leest ze ook graag R.E. Feist, B. Hennen, R. Hobb, T. Brooks, T. Goodkind en T. Pratchett. Maar sinds ze Young Adult ontdekte is ze niet meer weg te slaan uit die hoek.
Ook op filmgebied trekt het fantasygenre haar aan. Voor horror is ze niet geschikt, aangezien ze E.T. ook pas durfde te kijken toen ze 18 was.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.