Draftosaurus recensie - Modern Myths
Kerst 2022Kerst 2022

Draftosaurus recensie – Wint jouw dinopretpark de meeste punten?

Spellen met dino’s zijn voor Modern Myths-redacteur Daniel een musthave. En nu de nieuwe trailer van Jurassic World Dominion uit is, heb je weer genoeg redenen om je eigen dinopark op te bouwen. In deze Modern Myths Spellenavond is daarom het behapbare spel Draftosaurus aan de beurt. Met een speeltijd van 15 tot 20 minuten is het een perfect tussendoortje. Lees onze Draftosaurus recensie!

In Draftosaurus spelen 2 tot 5 spelers tegen elkaar om hun dinopretpark zo goed mogelijk te vullen. Iedere speler pakt een aantal houten dinosaurusmeeples uit een zakje en kiest er eentje om op een strategische plek in zijn park te plaatsen.

Daarna geeft hij zijn hele hand door en krijgt hij de dino’s van zijn buur. Als alle dino’s geplaatst zijn, begint de puntentelling. Dat moet te doen zijn, toch?

Unieke plaatsing van je dino’s

Elk dinopretpark in Draftosaurus bestaat uit zes verschillende hokken met daarnaast nog een rivier. Het plaatsen van dino’s in een hok kan je punten opleveren, maar elk hok werkt anders. Zo is er een verblijf waarbij je meer punten krijgt als je dezelfde dinosaurus blijft plaatsen. In een ander hok wil je juist zoveel mogelijk verschillende dino’s hebben. En in het kleinste hok is slechts plaats voor één dinosaurus. Daar plaats je een dino die je verder nergens anders hebt neergezet.

Doordat je telkens de hand van je buur krijgt, weet je nooit met welke dino’s je het moet doen. En je oplettende tegenspeler zal er ook alles aan doen om jou te pesten. Want als jij in die kleine kooi een parasaurolophus hebt geplaats voor een behoorlijk aantal punten, reken dan maar dat hij ervoor gaat zorgen dat jij er nog zo eentje toebedeeld krijgt.

Draftosaurus speloverzicht

Draftosaurus recensie – Strategisch en veel geluk

Wie vooral naar zijn eigen pretpark kijkt, zal Draftosaurus niet snel winnen. Het spel is namelijk een combinatie van strategie en geluk. Met twee spelers kun je al snel vooruit rekenen, maar met meerdere spelers is het een grote chaos. Vooral omdat je niet weet wat iedereen in zijn hand heeft. Een dino die nergens past, eindigt in de rivier en levert je uiteindelijk één punt op. En hoe meer spelers er zijn, hoe minder strategie je kunt toepassen.

Het laatste spelelement is een dobbelsteen die de spelers om beurten gooien en die een moeilijkheidsgraad oplevert bij de andere spelers. Zo kan het zijn dat je die ronde in een bepaalde kooi niets mag plaatsen. En dat terwijl je net die ene dino had die je nog moest hebben. Puur geluk dus.

Draftosaurus - Modern Myths

Draftosaurus recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Draftosaurus: De jongste speler mag beginnen met de dobbelsteen te rollen. Verder speelt iedereen tegelijk.

Kleurrijk materiaal met afwisseling

In totaal zijn er zes verschillende dino’s die je kunt plaatsen. Aan de vormen herken je de types meteen. De felle kleuren zorgen er ook nog eens voor dat je ze gemakkelijk kunt onderscheiden. Ook het kleine speelbord is duidelijk en prima vormgegeven in aardse kleuren. Als je het speelbord omdraait, heb je bovendien nog een heel ander park waar de hokken weer heel andere regels hebben. Hiermee krijg je een heel nieuw spel wat voor de afwisseling fijn is.

Daarnaast is de vierkante doos van Draftosaurus ook nog eens heel compact en gemakkelijk mee te nemen. De meeste spelcomponenten (de speelborden en handleiding) zijn net zo groot als de doos en blijven op hun plek. De dinosaurussen zitten in een prettig zakje en daar kan je de dobbelsteen ook in doen. Het maakt het geheel heel handzaam.

Bouw een eigen dinopretpark

Draftosaurus recensie – Water en lucht

Wie nog meer spelvariatie zoekt, kan ook nog gebruik maken van twee uitbreidingen. Hoewel deze niet in het Nederlands zijn uitgekomen, zijn ze gemakkelijk te begrijpen (ze werken grotendeels met iconen). Beide uitbreidingen voegen een nieuw gebied (ook dubbelzijdig) en één type nieuwe dinosaurus toe.

Marina en Aerial ShowMarina
In Marina is dat een verlengde rivier. Als jij de nieuwe plesiosaurus pakt, moet je hem op de rivier plaatsen. Over de rivier zijn bruggen gebouwd. Plaats jij daarna een dino in je park die ook op de brug staat afgebeeld, dan mag de plesiosaurus verder de rivier op, wat meer punten oplevert.

Aerial Show
In de andere uitbreiding ga je juist de lucht in. Met de pterodactyl en de bergen breng je weer een nieuw element naar je park. Deze uitbreiding geeft je wat keuzes over waar je punten op wilt scoren, maar dat kan alleen als je een pterodactyl pakt.

Persoonlijk vind ik Marina de leukste uitbreiding, omdat je zelfs met één dino al het spel kan veranderen. Beide uitbreidingen tegelijk toevoegen aan het basisspel is ook mogelijk.

Voordelen: Snel / Gemakkelijk te leren
Nadelen: De balans strategie-geluk verschuift met het aantal spelers

Titel: Draftosaurus
Ontwerpers: Antoine Bauza, Corentin Lebrat, Ludovic Maublanc, Théo Rivière
Uitgever: Ankama
Aantal spelers: 2-5
Leeftijd: 8+
Duur: 15-20 minuten
Genre: Drafting / Kansspel

Modern Myths Shop

Draftosaurus is een van origine Frans spel. Hoewel het basisspel naar het Nederlands vertaald is, kun je momenteel enkel de Franse editie krijgen bij Amazon.nl en Het Spelhuis. Het spel zelf is taalonafhankelijk. Dus als je de regels eenmaal begrijpt, kun je het spel met iedereen spelen. Op de spelelementen staat geen Franse tekst.

Draftosaurus packshotBasisspel:
Het Spelhuis – Draftosaurus – € 18,99

MarinaMarina:
Het Spelhuis – Draftosaurus: Marina – € 12,99
Amazon.nl – Draftosaurus: Marina – € 14,96

Aerial ShowAerial Show:
Het Spelhuis – Draftosaurus: Aerial Show – € 12,99
Amazon.nl – Draftosaurus: Aerial Show – € 15,02

Bekijk hier de trailer van Draftosaurus:

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2022 Modern Myths

Ankama banner

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise