The Grimm Forest recensie - Modern Myths
Kerst 2022Kerst 2022

The Grimm Forest recensie – Wedstrijdje bouwen in het sprookjesbos

Als je bekend bent met sprookjes, dan zullen de meeste figuren in het bordspel The Grimm Forest je bekend in de oren klinken. Spelend als een van de biggetjes is het jouw doel om drie huisjes te bouwen. Dat lijkt simpel, maar is het niet. Er zijn genoeg sprookjesfiguren die je kunnen helpen of tegenwerken. Gaat het jou lukken om de huisjes te bouwen? En heb je aan het einde van de avond nog vrienden over om uit te nodigen in jouw huisje van stro? Lees in onze The Grimm Forest recensie of dit bordspel altijd een lang en gelukkig einde kent. 

In The Grimm Forest zijn de drie kleine biggetjes oud geworden en niet meer in staat om de wens van de koning te vervullen. De koning hoopt er namelijk op het mysterieuze Grimm Forest om te bouwen tot woonwijk.

Wat volgt is een wedstrijd waar afstammelingen van de drie biggetjes aan meedoen om de titel “meesterbouwer” te krijgen. Wie als eerste drie huizen weet te bouwen met de oude materialen stro, hout of steen is verzekerd van een fortuinlijk leven.

Een doos vol sprookjes

Wanneer je de speeldoos opent, word je meteen getrakteerd op een prachtige inhoud. Niet alleen heeft alles een eigen plek in een plastic insert, alles ziet er ook nog mooi uit. Het gaat van stevige plastic figuren van de biggen waarmee je speelt, tot de trol die onder de brug woont.

Ook zijn er genoeg onderdelen om huizen te bouwen en krijg je kleurrijke speelborden. Een vlugge blik door de stapels kaarten met sprookjesfiguren laat zien dat hier iemand aan het werk is geweest om de sprookjessfeer overal te behouden.

The Grimm Forest speloverzicht

The Grimm Forest recensie – Biggen bouwen

Tijdens The Grimm Forest speel je als een van de biggen. Het is jouw doel om drie huizen te bouwen. Elk huis bestaat uit een vloer, muren en een dak. Je maakt ze van stro, hout of steen. Het is belangrijk dat een huis van één materiaal wordt gemaakt, maar het is niet verplicht om drie verschillende huizen te maken. Je mag dus ook drie huizen van hout maken om te winnen.

Elke ronde kies je in het geheim of je naar het bos gaat om hout te sprokkelen, naar de strovelden om te oogsten of naar de steenmijn om steen te halen. Met een vierde speler erbij is er ook nog een markt.

Biggen bouwen huisjes

Kiezen en (eventueel) delen

Kom je alleen op je plek van bestemming, dan krijg je al het materiaal dat er ligt. Arriveer je er met meer, dan moet je het materiaal delen. Daardoor duurt het natuurlijk langer voor je genoeg materiaal hebt om iets te bouwen.

En als je op dat moment fabelkaarten hebt gespeeld, kunnen die nog flink wat invloed op het spelverloop uitoefenen. Wellicht stuur je een wolf naar een gebied toe, zodat niemand daar meer heen durft. Of je laat een trol het materiaal innen.

Grimm Forest Trol

The Grimm Forest recensie – Biggenfase

Na het verzamelen van materiaal kan iedereen zijn eigen gang gaan. Met genoeg materiaal kun je een deel van een huis bouwen, je kunt een fabelkaart pakken, extra materiaal krijgen of een speciale actie van een sprookjesvriend gebruiken (als je die al hebt). Elke keer mag je maar twee acties gebruiken, dus denk goed na over je keuze. Bouw je muren, dan krijg je een sprookjesvriend. Ben je de eerste die een huis bouwt van een bepaald materiaal, dan krijg je ook allerlei bonussen.

Raadpleeg het orakel

The Grimm Forest recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
The Grimm Forest: Het is een beetje luguber, maar heb jij recentelijk nog spek gegeten, dan mag jouw big zich de startspeler noemen…

Spelcomponenten die het waard zijn

The Grimm Forest is in de kern een simpel spel, waarbij je al snel ontdekt dat het de fabelkaarten en sprookjesvrienden zijn die het geheel een stuk lastiger maken. Het is dan ook echt een spel waarbij je elkaar flink in de weg kunt zitten, mits je de juiste kaarten hebt.

De speldoos zit goed vol met componenten. Er zijn stevige kartonnen borden die verschillende locaties voorstellen, maar ook spelersborden om je huizen op te bouwen. Die spelersborden hebben vooral een visuele functie, maar zijn zeker welkom. Daarnaast is er een set plastic figuren die ontzettend mooi zijn, al zijn ze soms wat overbodig.

The Grimm Forest miniaturen

The Grimm Forest recensie – Kom eens uit die doos

Zo hebben we verschillende rondes gespeeld waarin de draak, de reus, de trol, de wolven en de grote boze wolf niet eens uit de doos kwamen. Want je moet net de juiste kaart pakken om ze in te zetten. En als dat al gebeurt, zijn ze ook snel weer van het bord af.

Ik ben de laatste die klaagt over mooie miniaturen, maar in dit geval had een fiche het werk prima kunnen doen. En daarmee misschien iets van de prijs van het geheel af kunnen halen.

Sprookjes kaarten

De drie biggetjes in balans

Tot nu toe blijkt dat The Grimm Forest vooral leuk is om met drie spelers te spelen. De balans lijkt dan het beste te zijn. Met een vierde speler komt er, zoals gezegd, een extra locatie bij in de vorm van een markt. Daar kun je van alle materialen één stuks halen.

Speel je met twee spelers, dan moet je een dobbelsteen gebruiken die materialen wegkaapt van locaties. Het is een gelukelement dat het strategische spel een klein beetje ontwricht. En het helpt ook niet mee dat je meer bonussen krijgt, zodra je meer gebouwd hebt. Dat kan een speler snel een nog grotere voorsprong geven.

Grimm Forest draak

The Grimm Forest recensie – Word jij de beste bouwer?

Telkens wanneer The Grimm Forest op onze speeltafel komt, is het weer een sprookje om naar te kijken. Toch is dat nostalgische gevoel snel weg zodra een draak al je materialen steelt die je in je bezit hebt. Laat je dus niet misleiden door dit liefelijk ogende spel. Er is ook zeker genoeg ruimte voor strategie, al kan één kaart daar ineens verandering in brengen.

Uiteindelijk is The Grimm Forest een spel dat je snel leert en binnen een uur gespeeld hebt. En als je met je vriendengroep wat meer uitdaging zoekt, dan is een toekomst als biggenbouwer voor jou zeker weggelegd!

Voordelen: Mooie spelonderdelen / Snel te leren
Nadelen: Grote voorsprong voor winnende spelers / Fabelkaarten maken het soms ingewikkeld

Titel: The Grimm Forest
Ontwerper: Tim Eisner
Uitgever: Druid City Games
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: 14+
Duur: 45-60 minuten
Genre: Fantasy / (Beginnende) worker-placement

Modern Myths Shop

Koop The Grimm Forest bij Bol.com, Amazon.nl of Het Spelhuis (momenteel lastig verkrijgbaar):

The Grimm Forest packshotAmazon.nl – The Grimm Forest – € 72,64
Het Spelhuis – The Grimm Forest – € 54,99
Bol.com – The Grimm Forest – € 50,99

Bekijk hier de Kickstarter video van The Grimm Forest:

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop!

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2022 Modern Myths

The Grimm Forest banner

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise