Plastic Vriend - Johan Klein Haneveld cover
BookBeat banner - Adtraction4

Plastic Vriend: een novelle die dorstig maakt naar meer – met winactie! (UPDATE: winnaars bekend)

Sciencefiction- en fantasyschrijver Johan Klein Haneveld maakt zich als schrijver en als mens zorgen over klimaatverandering en andere problematiek die ons als mensheid voor uitdagingen zet. In Plastic Vriend toont Johan ons een blik in een mogelijke toekomst, als Nederland door het stijgen van de zeespiegel voor een groot deel onder water staat. Lees de recensie van deze ziltpunk novelle waarvan de opbrengsten naar de Plastic Soup Foundation gaan en maak kans op een exemplaar! 

Wil jij een exemplaar van Plastic Vriend winnen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en je doet mee met de verloting!

Plastic Vriend - Johan Klein Haneveld coverWe bevinden ons in de 22e eeuw als plasticvisser Matthijs Waaldrop ineens van zijn woonvlot overboord geslagen wordt. In zijn netten vindt hij een mysterieus voorwerp, dat aanleiding vormt voor een kort avontuur in de novelle Plastic Vriend. In ongeveer 100 pagina’s met een wat groter lettertype schetst Johan moeiteloos een volledig andere wereld, die me als kenner van het fantastische genre meteen deed denken aan Waterworld uit 1995 met Kevin Costner. Plastic Vriend speelt zich echter af rondom de verdronken steden en polders van Nederland. Het verhaal valt daarmee in het ziltpunk genre: verhalen vol sciencefiction, steampunk, fantasy en meer, maar nu met Nederlandse elementen in de mix. Zie ook Daniels recensie van Orkaanhoeders en Dijkenfluisteraars van Tais Teng en Jaap Boekestein.

Ziltpunkwereld

Hoewel er in Plastic Vriend onder andere melding wordt gemaakt van een torenflatcommune in Oud Den Haag en een Arnhemse dijk, zijn de details over de wereld in de ziltpunk novelle spaarzaam. Matthijs heeft vrienden in een kleine woongemeenschap die bestaat uit aan elkaar gekoppelde dubbeldekker bussen, waardoor je een locatie dicht bij Engeland vermoedt. Ook wordt er gesproken over een Deense vrijhaven en een gemeenschap voor de kust van Spanje. Een stukje van de informatie over deze wereld haal je van de achterflap, in plaats van dat het in het verhaal zelf wordt uitgelegd. Verder is er een gedeelte van de mensheid achtergebleven in de oude wereld, op elkaar gepakt achter de dijken. Deze maatschappij leeft in onmin met die waar Matthijs onderdeel van uitmaakt en hij komt door de vondst in zijn netten in conflict met die oude wereld.

Consequenties van klimaatverandering

Mijn enige kritiekpunt op Plastic Vriend is dat het boekje veel te dun is voor de rijke wereld die Johan voor het verhaal heeft gebouwd. Er zitten veel ideeën in over de consequenties van klimaatverandering en de maatschappij die kan ontstaan als we daar niets aan doen. In die nieuwe wereld wordt een gevorderd stadia van techniek gebruikt, geëxtrapoleerd uit mogelijkheden die we nu aan het verkennen zijn, zoals 3D-printen (daarom is het opvissen van plastic belangrijk) en het kweken van algenculturen. Als je de blogs en columns van Johan volgt, herken je ook veel van de schrijver zelf in het verhaal, met misschien wel als beste voorbeeld de liefde voor koffie. Het is een troost te weten dat als Nederland volledig onderloopt, we niet zonder het zwarte goud zullen zitten. Hoewel dat wellicht meer een droombeeld van de auteur is; een wens om je gelukkig bij te voelen. Bijna net zoals een van de personages in de novelle zich veilig waant in haar kleine woonplaats en de werkelijkheid buiten de grenzen van haar bestaan gemakshalve negeert. De symboliek van dit personage zet je aan het denken.

Plastic Vriend: een toegift graag

Er zitten dus heel veel ideeën in dit boekje over sociaal maatschappelijke kwesties en technologie, terwijl er een waarschuwing over de toekomst wordt gegeven. Het sciencefictionelement in Plastic Vriend is leuk, maar roept ook om meer. Vooral de scheiding tussen de maatschappijen zie ik graag verder uitgewerkt. Waarom kiest de een wel voor verandering en blijft een ander vasthouden aan de oude wereld? Drijft klimaatverandering de mensheid uit elkaar, in plaats van dat we samenkomen om het probleem op te lossen?

Ik hoop dat Johan meer gaat doen met het verhaal en er een volwaardig boek of boekenserie van gaat maken. Nu wordt er als lezer veel aan jouw eigen fantasie overgelaten, wat natuurlijk ook leuk is, maar de sciencefictionwereld en de vondst van Matthijs smeken om meer verhaal. Voorlopig speelt de problematiek uit Plastic Vriend nog wel even en dat zal ons – en Johan – bezig blijven houden. Om met een cliché te eindigen: wie weet wat de toekomst ons zal brengen…

Win een exemplaar van Plastic Vriend

Ben je ook begaan met ons milieu en heb je zin in een leuk verhaal? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en je maakt kans op een exemplaar van Plastic Vriend. We verloten in samenwerking met Johan Klein Haneveld twee keer een Plastic Vriend onder al onze lezers die op donderdag 2 januari geabonneerd zijn op onze nieuwsbrief. Ben je al abonnee, dan ding je op dit moment mee!

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation logoJohan doneert de opbrengst van Plastic Vriend aan de Plastic Soup Foundation. De missie van deze organisatie is: ‘Geen plastic afval in ons water!’ De organisatie haalt geen plastic uit het water, maar zorgt ervoor dat het er niet meer in komt. Zo worden bronnen van plasticsoep aangepakt, zoals microplastics in cosmetica en synthetische vezels uit kleding. Inmiddels behoort de organisatie van Nederlandse bodem volgens de internationale pers tot een van de leidende groepen die aandacht vragen voor de aanpak van verontreiniging door plastic. Ook doneren of wil je meer informatie? Je vindt de organisatie op PlasticSoupFoundation.org.

Titel: Plastic Vriend
Auteur: Johan Klein Haneveld
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 978 94 931 5706 4

Modern Myths service: koop Plastic Vriend op Bol.com:

Plastic Vriend – Johan Klein Haneveld

UPDATE:

En de nieuwsbriefabonnees die vrienden gemaakt hebben zijn …

L. Janssen en S. van de H.

Gefeliciteerd! De prijzen komen zo snel mogelijk jullie kant op.

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2019-2024 Modern Myths

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

BookBeat banner - Adtraction4