Fourth Wing - In steen gebrand recensie - Modern Myths

Fourth Wing 1: In steen gebrand recensie – Slaag als drakenrijder of sterf in de vlammen

Fourth Wing: In steen gebrand is het eerste deel van de spectaculaire “new adult” The Empyrean-serie van schrijfster Rebecca Yarros, waarin draken en hun rijders centraal staan. Het is “fly or die” in dit spannende boek vol bloeddorstige draken, magie en strijd. Maar wie is het gevaarlijkst op het Basgiath oorlogscollege, de draken of je medestudenten? Lees onze Fourth Wing: In steen gebrand recensie!

In mei 2023 verscheen Fourth Wing 1: In steen gebrand al in het Engels onder de naam Fourth Wing en werd meteen een groot succes op TikTok. Zo groot zelfs, dat binnen een paar maanden het tweede deel – Iron Flame (Een ijzeren vlam) – werd uitgebracht. Het boek werd al in verschillende talen uitgegeven, zo ook in september vorig jaar in het Nederlands bij uitgeverij Zomer & Keuning.

In het door oorlog geteisterde Navarre sloten draken en mensen eeuwen geleden een verbond om hun gedeelde land veilig te houden. Als jongeren twintig zijn, gaan ze in dienst bij het Basgiath oorlogscollege, waar ze een opleiding tot soldaat, genezer, scribent of rijder volgen. Het Rijderskwartier is het meest prestigieuze kwartier van allemaal, maar ook het dodelijkste. Meer dan de helft van de cadetten zal hun vierjarige opleiding namelijk niet overleven…

Een draak zonder ruiter is tragisch, een ruiter zonder draak is dood

Het ultieme doel in het Rijderskwartier is een telepathische verbinding aangaan met een draak en zelf magische krachten ontwikkelen om Navarre als drakenrijder te beschermen. Maar het is algemeen bekend dat draken geen zwakte dulden. Een deel van de cadetten zal dan ook onvermijdelijk ten prooi vallen aan de vlammen van de draken op wie ze geen indruk hebben weten te maken. Maar hierin schuilt nog niet eens het grootste gevaar…

Fourth Wing 1: In steen gebrand recensie – Scribent uit een rijdersfamilie

Bovenstaande is reden genoeg voor Violet Sorrengail om veel liever scribent te willen worden, net als haar vader. Maar wanneer de bikkelharde generaal Lilith Sorrengail je een direct bevel geeft, heb je geen keuze. Zelfs als zij je eigen moeder is. Lilith beveelt Violet om toe te treden tot het Rijderskwartier, net als haar oudere broer en zus voor haar. Zij zal niet dulden dat een Sorrengail iets anders dan een drakenrijder wordt.

Door een chronische ziekte is Violet echter veel fragieler dan de andere cadetten. Niet alleen de draken vormen voor haar een groot gevaar, maar ook haar medestudenten. Elk jaar zijn minder draken bereid tot een verbond, dan er studenten worden toegelaten tot het Rijderskwartier. Meedogenloze en ambitieuze cadetten twijfelen dan ook geen moment om hun kans om zich aan een draak te binden te vergroten door zwakkere medestudenten uit te schakelen. En Violet lijkt door haar aandoening een gemakkelijke prooi.

Wraak en vriendschap

Met al deze obstakels lijkt het onmogelijk voor Violet om haar opleiding lang genoeg te overleven om zich aan een draak te binden – als er überhaupt een draak is die haar zou willen. Maar om de zaak nog ingewikkelder te maken, zijn er ook nog de kinderen van de rebellenleiders die haar moeder heeft geëxecuteerd na een mislukte opstand. Violets squadronleider, de derdejaars Xaden Riorson, is de oudste van deze kinderen en het lijkt dan ook haat op het eerste gezicht. Als Xaden nou niet zo verdomde aantrekkelijk was, zou Violet het makkelijker vinden om uit zijn buurt te blijven.

Gelukkig kan ze rekenen op de steun van haar beste vriend Dain Aetos – op wie Violet stiekem al jaren verliefd was – die al een jaar op het oorlogscollege heeft overleefd. Maar wat voor effect heeft dat jaar op haar zachtaardige jeugdvriend gehad?

Duistere geheimen in Navarre

Tegelijkertijd komen er meer en meer berichten van het front dat de magische schilden rondom Navarre steeds vaker falen. Terwijl het dodental stijgt, begint Violet te vermoeden dat de legerleiding gevaarlijke geheimen voor het volk van Navarre verzwijgt. Ze zal niet alleen alles op alles moeten zetten om haar opleiding te overleven, maar ook al haar sluwheid in de strijd moeten gooien om te ontrafelen welk duister geheim de heersers van Navarre verborgen houden.

Fourth Wing 1: In steen gebrand recensie – Autobiografische elementen

Hoewel de wereld van Navarre en het Basgiath oorlogscollege met zijn magie en draken natuurlijk pure fantasy zijn, zitten er wel degelijk autobiografische elementen in. Zo vertoont Violet veel symptomen die patiënten met het Ehlers-Dahnlos syndroom – een genetische bindweefselaandoening – hebben. In het boek wordt de ziekte nooit benoemd, maar schrijfster Rebecca Yarros heeft bevestigd dat zij specifiek een representatief beeld van deze ziekte voor haar hoofdpersoon heeft gekozen, omdat zij zelf aan deze aandoening lijdt.

Representatie van patiënten met een chronische ziekte miste Yarros binnen het fantasy genre. Bovendien geeft het Violet extra kracht om, ondanks de beperkingen die haar lichaam haar oplegt, toch haar doelen te bereiken. Met wilskracht, slimheid en een ongelofelijk doorzettingsvermogen.

Van romance naar fantasy

Rebecca Yarros schreef al meer dan twintig romances voordat ze het idee van Fourth Wing aan haar uitgever presenteerde. Ze vreesde dat dit idee te “off-brand” zou zijn, maar gelukkig voor al haar Fourth Wing-lezers was haar uitgever ook meteen enthousiast. In haar romance boeken put Rebecca Yarros vaak inspiratie uit haar eigen geschiedenis als vrouw van een militair en militaire families (haar opa was een generaal en allebei haar ouders kolonels).

Ook in Fourth Wing is deze militaire inspiratie nog duidelijk zichtbaar. Maar dan met een flinke dosis originele en uitgebreide wereldopbouw, interessante personages vol diepgang en natuurlijk oppermachtige telepathische draken. Draken die zelf ook allemaal hun eigen persoonlijkheid hebben. Er blijft echter genoeg plaats voor romantiek met een sexy scène die het bed letterlijk in brand zet.

Fourth Wing 1: In steen gebrand recensie – Perfecte mix van actie, magie en romantiek

Ik vond Fourth Wing 1 – In steen gebrand de grote verrassing van 2023. Meestal ben ik niet zo heel erg enthousiast over boeken die een hype zijn op TikTok, maar ik ben gek op alle boeken met draken als intelligente personages. Dat heeft me uiteindelijk toch overgehaald om Fourth Wing een kans te geven.

Gelukkig maar, want ik heb het boek verslonden. Het is voor mij de perfecte mix van actie, magie en romantiek. De onderliggende plotlijn zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt naar wat er nog meer gaat komen in deze serie waarvoor er in totaal vijf boeken op de planning staan. Nederlandse fans hoeven ook niet lang meer te wachten, want het tweede deel – Fourth Wing 2: Een ijzeren vlam – komt al op 28 februari uit als limited edition hardcover bij uitgeverij Z&K!

Titel: Fourth Wing 1 – In steen gebrand
Auteur: Rebecca Yarros
Uitgever: Uitgeverij Zomer & Keuning
ISBN: 978-90-205-5404-5

Modern Myths Shop

Lees meer Modern Myths recensies!

© 2024-2024 Modern Myths

Rebecca Yarros recensie - Modern Myths

Roxan Rutten

Als klein meisje wilde Roxan al griezelboekenschrijfster worden. Ze had haar handtekening in de vorm van een vleermuis zelfs al ontworpen. Sinds die tijd leest ze alles binnen het fantasygenre van The Lord of the Rings tot Harry Potter tot The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. Daarnaast heeft ze een grote voorliefde voor historische romans (met of zonder een vleugje magie), Griekse mythen en spannende detectives. Als Hogwarts hobbits zou toelaten was ze zonder twijfel een Ravenclaw en zou haar beste vriendin Luna Lovegood zijn. Als echte Ravenclaw heeft ze geen ultiem lievelingsboek (eerder een top honderd), maar wel een overvolle boekenkast en altijd een stapel van minstens tien boeken die klaarliggen om gelezen te worden. Het liefste met een kop thee erbij en een kat op schoot. Ook sciencefiction- en fantasyfilms of tv-series weten haar te boeien. Zeker als ze mooi vormgegeven zijn of gebaseerd zijn op haar favoriete boeken.

“You can never get a cup of tea large enough or a book long enough to suit me” - C.S. Lewis

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.