Frozen II Anna wanhoop
Doctor Strange 2 banner

Frozen II: het langverwachte vervolg dat je gezien móét hebben!

Frozen staat op nummer vijf van Disney-kaskrakers en wordt gezien als een van de beste Disneyfilms van deze tijd, mede dankzij de catchy song Let it go. Dat er een vervolg zou komen is dan ook niet meer dan logisch. Toch heeft het een aantal jaar geduurd voordat Frozen II een feit was. Nu is het eindelijk zover en je geduld… wordt beloond!

Het was lang wachten op het vervolg van Frozen die in 2013 uitkwam als 53e Disney animatiefilm. In Frozen II worden Elsa (Idina Menzel (Enchanted)), Anna (Kirsten Bell (House of Lies)), Olaf (Josh Gad (Beauty and the Beast)) en Kristoff (Jonathan Groff (Glee, Mindhunter)) weer herenigd en gaan op een episch avontuur over jezelf vinden, geloof in elkaar en liefde.

Frozen II - Anna, Elsa en vrienden

Into the unknown!

Het verhaal begint met een prachtige flashback van een jonge Anna en Elsa samen met hun ouders. Vader vertelt een verhaal over een betoverd bos ten noorden van Arendelle dat door een tragedie is gevangen in een ondoordringbare mist. Niemand kan er in of uit tot een onrecht is rechtgezet. Dit is de leidraad voor de rest van de film. We gaan vervolgens verder in de tijd, voorbij de periode van de eerste Frozen, naar een volwassen Anna en Elsa. Elsa begint een vreemde stem te horen die haar toezingt en haar Into the Unknown (naar het onbekende) lokt. Dit leidt tot een serie gebeurtenissen waardoor Elsa, Anna, Olaf en Kristoff opnieuw op avontuur trekken in een epische zoektocht naar antwoorden op het mysterie van het betoverde bos en om hun geliefde Arendelle te redden. Hierbij wordt voortborduurt op de magische achtergrond van Elsa en de onvoorwaardelijke steun van zus Anna. De film start vlot en je zit vrijwel binnen een kwartier ademloos te kijken naar de prachtige ijswereld die Disney wederom heeft weten te creëren.

Frozen II betoverd bos

Olaf steelt de show

Wie heeft geen warme herinneringen aan sneeuwpop Olaf, met zijn voorliefde voor ‘warm hugs’ (warme omhelzingen) en zijn complete wereldvreemdheid. In Frozen II is Olaf op zijn best! Hij wil alles leren en is geobsedeerd door kennis en (nutteloze) feitjes. De grappen en grollen en zijn diepe overpeinzingen over de toekomst en het leven zijn hilarisch, net als de Frozen-recap die Olaf uitbeeldt en natuurlijk de scène waarin Olaf het spel ‘Hints’ speelt. Fantastisch. Verder zijn de andere personages geloofwaardig opgebouwd, hoewel het volk van het betoverde woud nog wat diepgang en geschiedenis mist.

Frozen II - Olaf en Sven

Zusterliefde overwint alles

Ondertussen zit er ook een sterke verhaallijn in de zoektocht naar antwoorden over het verleden, om uiteindelijk de waarheid en je plek in de wereld te vinden. Waar de meeste Disney-verhalen een liefdesverhaal vertellen over de mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, is dit een film over onvoorwaardelijke liefde tussen twee zusters. Natuurlijk is er ook nog Kristoff, maar zijn verhaal is meer vermakelijk dan een hoofdlijn in de film. De filmmakers hebben een nieuwe twist weten te geven aan het verhaal van de sneeuwkoningin, waar de eerste Frozen op gebaseerd is. Frozen II is een volwassen film met een tikje duister erin dat voor zowel jong en oud een lust voor het oog zal zijn. Ook heeft ieder hoofdpersonage haar eigen solo-lied. De meeste liedjes zijn vrij catchy, dus ik denk dat Into the Unknown nog wel concurrentie krijgt van de andere nummers in Frozen II. Alleen de solosong van Kristoff vond ik over de top en niet bij hem passen.

Frozen II Anna en Elsa

Orkaan van spanning en emoties

Vol spanning ging ik naar de persscreening van Frozen II en ik heb vervolgens ademloos zitten kijken tot de aftiteling. Wow, wat is deze film een orkaan van spanning en emoties. Ik denk dat ik tijdens de aftiteling nog zeker een minuut voor me uit zat te staren om te verwerken wat ik net had gezien. Vooraf had ik gemengde verwachtingen: aan de ene kant was ik dolbenieuwd naar het nieuwe avontuur, maar aan de andere kant was ik erg bang dat het een zwak aftreksel van Frozen I zou worden; dat het te saai of juist te onherkenbaar zou zijn en dat de film niet spannend of meeslepend zou worden. Door de trailers was ik ook bang dat de film te donker en eng zou zijn voor jonge kinderen. Maar deze scènes zijn slechts kleine gedeeltes van een verder zeer vrolijk getinte film.

Frozen II Anna springt

Frozen II: met stip mijn nieuwe favoriete Disney-film

Als ik een keuze moet maken tussen de eerste Frozen en deel twee is Frozen II voor mij overduidelijk mijn favoriet geworden. Hij is verfrissend en volwassener, met een meer uitgediept verhaal vol fantastische personages. Alle emoties passeren de revue: een lach en een traan en ademloos kijken bij de spannende momenten. Ja, ik heb meerdere keren een traan moeten wegvegen, er zitten een aantal zeer emotionele scènes in die betrekking hebben op enkele hoofdpersonen. Maar beste ouders, zoals het een goede Disneyfilm betaamt, komt alles uiteindelijk goed. Water heeft namelijk geheugen! Wat ik ten slotte wel jammer vind is dat ook Frozen II weer geen happy ever after partner voor Elsa vindt. Ik zou het toch zo fijn vinden als Elsa, net als Anna en Kristoff, ook de liefde van haar leven zou vinden. Ik blijf haar gewoon zien als een van Disney’s buitenbeentjes – zoals ook Merida (uit Brave) en Moana (uit Vaiana) – en hoop dan ook nu al op een Frozen III die hier iets aan kan doen.

Frozen II is vanaf 20 november te zien in de bioscoop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2019-2022 Modern Myths – Beeld: © 2019 Disney

Frozen II Elsa magisch

Frozen II magisch landschap

Helmie van Lith

Helmie is al vanaf jongs af aan een boekenwurm. Met name fantasy, historische romans en detectives spreken tot haar verbeelding. Toveren met Harry Potter, op onderzoek met Sherlock Holmes, Down the rabbit hole met Alice; een goed boek voert haar mee naar een andere wereld. Haar vrouw klaagt dan ook dat als ze leest ze niet meer bereikbaar is. Ook voor een goede film of serie is ze te porren. Het liefste iets met sciencefiction of kostuumdrama's.

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

Official Superhero Merchandise