Gloomhaven Forgotten Circles recensie - Modern Myths

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – Nieuwe strijder, nieuw avontuur

Er zijn twee dingen indrukwekkend aan het Gloomhaven bordspel: de enorme populariteit van dit strategische fantasy rpg-bordspel en de immense doos met componenten. Niet veel mensen hebben alle 109 scenario’s gespeeld, maar veel groepen hebben de belangrijkste hoofdlijn wel afgerond. En als je dan toch wil terugkeren naar de wereld van Gloomhaven, kan dat ook met de uitbreiding Forgotten Circles. Deze is alleen met het basisspel te spelen, maar biedt je wel twintig nieuwe scenario’s, nieuwe monsters én een nieuw personage. Lees in onze Gloomhaven: Forgotten Circles recensie of deze uitbreiding een must is, naast het al indrukwekkende basisspel. 

Lees ook Daniels Gloomhaven recensie!

Tijdens de Modern Myths Spellenavond van 25 december 2020 besteedden we voor het eerst aandacht aan het waanzinnige bordspel Gloomhaven. Gezien je die recensie met een klik kunt opzoeken, zullen we hier niet te diep ingaan op de geschiedenis en alle regels.

Destijds spraken we nog wel over het vervolgdeel Frosthaven dat toen nog werd verwacht in de lente van 2021. Door corona, problemen met verscheping en andere omstandigheden zijn veel Kickstarters uitgesteld. Nog steeds wachten de fans op dit vervolgdeel, maar de updates beloven een goede ontwikkeling.

Maar ondanks dat is er nog genoeg Gloomhaven te ontdekken voor de sluimerende avonturier in ons. Een van de mogelijkheden is Gloomhaven: Forgotten Circles. Het is de enige incarnatie van het spel dat niet los te spelen is, maar een directe uitbreiding betreft op het basisspel.

Een vervolg, een uitbreiding én een spin-off

Als je met je vriendengroep alles beleefd hebt in Gloomhaven zijn er drie manieren om dat gat op te vullen. Zo staat het eerdergenoemde vervolg Frosthaven in de startblokken. Daarnaast is er nog een spin-off getiteld Gloomhaven: Jaws of the Lion (waar op Modern Myths ook nog een recensie van zal komen). Dit spel komt in een compactere doos en is een goede manier om kennis te maken met de speelwijze op een kleinere schaal. In een korter scenario – en met minder opzettijd – kun je toch beleven wat Gloomhaven precies inhoudt.

Maar Forgotten Circles is dus de uitbreiding op het basisspel. Het is de bedoeling dat je deze oppakt met de personages waar je op dat moment mee speelt in je reguliere campaign. Op één uitzondering na, namelijk de Aesther Diviner.

Gloomhaven: Forgotten Circles - speloverzicht

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – De Aesther Diviner

Een van de leukste onderdelen van Gloomhaven is het aantal personages dat je kan ontdekken, wanneer je het spel speelt. Forgotten Circles biedt slechts één nieuw personage: de Aesther Diviner. Je kan de scenario’s niet zonder haar spelen, dus iemand zal zijn eigen personage moeten laten staan om deze Cassandra te introduceren.

De Diviner heeft namelijk zo’n belangrijke rol in deze uitbreiding, dat ze een naam en persoonlijkheid heeft gekregen. Dit is iets wat je dus niet zelf kan doen, de eerste keer dat je het verhaal speelt. Net als alle andere personages kun je de Diviner daarna altijd terugbrengen en zelf spelen op een manier die bij jou past.

Forgotten Circles - Diviner

Een ingewikkeld en strategisch personage

Let erop dat de Diviner vooral leuk is als je iemand bent die een ingewikkeld en strategisch personage wil spelen. De Diviner is namelijk niet iemand die floreert in directe gevechten. Wel kun je haar goed inzetten om portalen te maken die verschillende functies hebben. Zo kan Cassandra teleporteren en brengt ze een nieuwe statusconditie in het spel. Dat is meteen de eerste positieve conditie om te krijgen: regeneratie. Hiermee kun je schade weghalen.

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – Een andere opbouw

Gloomhaven bestaat uit allemaal losse plattegrondstukken die je eindeloos kunt combineren om zo een nieuw speelveld te maken. In het basisspel kreeg je de hele kaart te zien en kon je alles meteen klaarzetten. Hierdoor kon je dus wel vooruit kijken. In Forgotten Circles hebben de makers dat opgelost door het instructieboekje anders in te delen. Je krijgt dit keer alleen de eerste tegel te zien. Na het openen van een deur krijg je een verwijzing naar een andere pagina en zie je pas wat erachter zit.

Enerzijds is dit leuk, want de verrassing is daardoor groot en je weet nooit wat je kan verwachten. Anderzijds is het ook een gedoe. Telkens wanneer iemand een deur opent, moet je in die enorme doos (en de kleine uitbreidingsdoos) op zoek naar de monsters en hindernissen die je nodig hebt. Dit kan soms best lang duren. Het voelt net als een computerspel dat tien minuten nodig heeft om een volgend level te laden. Intussen zitten de spelers dan niets te doen en dat haalt de vaart er enorm uit.

Gloomhaven: Forgotten Circles - figuren

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – Wie begint?

Hoogste dobbelsteenrol? Oudste speler? Veel spellen bepalen hun startspeler tegenwoordig anders. Bij elk spel vertellen we wie er mag beginnen.
Gloomhaven: Forgotten Circles – Elke spelronde kan dit anders zijn. De kaarten bepalen hoe snel je bent en wanneer je iets kan doen.

Verhaal…

Met slechts twintig scenario’s (die niet allemaal verplicht zijn) is het verhaal in Forgotten Circles een stuk compacter. Het sterkste punt van deze uitbreiding is dan ook zeker het plot dat je beleeft. Er zitten onverwachte twists in en je komt personages tegen die je eerder hebt ontmoet in het basisspel. Je kan de uitbreiding ook pas spelen als je minstens de hoofdlijn hebt afgerond van Gloomhaven.

En waar je voorheen een weg moest bewandelen om bij je nieuwe missie aan te komen, neem je nu vaak een van de portalen van de Diviner. Daarvoor moet je wel een speciale kaart pakken, want dat reizen met portalen gaat niet altijd goed! Ook de korte verhalen die hierop staan zijn origineel en interessant uitgewerkt.

Forgotten Circles - speloverzicht

… maar wel een gedoe

Tegelijkertijd is het spelen van Forgotten Circles wel een gedoe. De scenario’s zijn een stuk lastiger dan in het basisspel en bevatten vaak puzzelelementen die onnodig lang duren. Zo moesten we eenmalig een compleet ander scenario spelen dan we hadden klaargezet, doordat we een bepaalde portaalkaart hadden gepakt. Ook heb je scenario’s waarbij je telkens aan het opbouwen en afbreken bent. Toen we besloten de monsters een aantal levels lager te maken dan wijzelf zijn (een spelmodus nog simpeler dan “easy”), hielp dat iets. Maar bleef het een uitdaging.

Daarnaast hadden veel scenario’s een enorme variatie aan monsters. Dit zorgde ervoor dat je hele speltafel al snel vol lag met kaarten van al die verschillende wezens. Het is een feit dat Forgotten Circles vooral voor de diehard-speler is.

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – Toch maar vergeten?

De liefde en het enthousiasme dat ik voel voor Gloomhaven keert niet terug bij Forgotten Circles. Ik ben blij dat ik me door het avontuur geworsteld heb en het levert me wapens op die ik kan gebruiken in alle andere Gloomhaven-spellen. Ook is de Diviner een personage dat ik met liefde heb gespeeld en een mooie aanvulling is op de gevarieerde personages die het spel al had. Voor mij zijn dat de grootste aanwinsten uit deze uitbreiding, niet de scenario’s zelf.

De vraag is dan of het de 40+ euro waard is die je ervoor betaalt. Daarbij moet je ook nog opletten: De makers waren zelf namelijk niet helemaal tevreden over de eerste druk en vonden de Diviner te zwak. Er is dus een tweede versie met sterkere kaarten. De spin-off Jaws of the Lion zal wat dat betreft heel ontspannend zijn vergeleken met Forgotten Circles. Nu maar hopen dat Frosthaven ook meer neigt naar zijn grote broer.

Gloomhaven - Ring of Duality

Online Gloomhaven

Overigens is Gloomhaven nu ook als digitale versie verkrijgbaar via Steam of op GOG. Een groot voordeel hiervan is dat je niets zelf hoeft op te zetten, maar dat het spel dit voor jou doet. Ook Jaws of the Lion is al opgenomen in deze digitale variant.

Er is, op het moment van schrijven, nog niets bekend over Forgotten Circles, maar wellicht dat deze digitale versie een oplossing biedt voor het gedoe rondom het opzetten. Daarnaast is de online variant een stuk goedkoper en neemt het natuurlijk minder ruimte in beslag.

Gloomhaven digital

Gloomhaven: Forgotten Circles recensie – Glory for the Gloom

Gloomhaven: Forgotten Circles - packshot 3DOndanks dat deze uitbreiding voor mij niet hetzelfde gevoel gaf, ben ik nog steeds enthousiast over Gloomhaven als geheel. De personages zijn uniek en origineel (eens een keer geen dwergen en elven), de speelwijze is uitdagend en je ontdekt telkens weer nieuwe voorwerpen, wapens en gebieden.

Behalve dus de Diviner (die intussen al in mijn doos van het basisspel zit) zal ik niet snel nog iets van Gloomhaven: Forgotten Circles oppakken. Maar dat ik nog vaak in Gloomhaven zelf ga rondlopen, is een zekerheid.

Voordelen: Nieuwe spelelementen, bruikbaar in andere versies / Goede verhaallijn
Nadelen: Lang om op te zetten / Moeilijke scenario’s

Titel: Gloomhaven: Forgotten Circles
Ontwerpers: Isaac Childres en Marcel Cwertetschka
Uitgever: Cephalofair Games
Aantal spelers: 1-4
Leeftijd: 14+
Duur: 1 – 3 uur
Genre: Avontuur / Fantasy

Modern Myths Shop

Koop Gloomhaven: Forgotten Circles via Bol.com, Amazon.nl of Het Spelhuis:

Gloomhaven: Forgotten Circles - packshot 3DAmazon.nl – Gloomhaven: Forgotten Circles – € 46,19
Bol.com – Gloomhaven: Forgotten Circles – momenteel niet verkrijgbaar
Het Spelhuis – Gloomhaven: Forgotten Circles – momenteel niet verkrijgbaar

Modern Myths Spellenavond 

Elke laatste vrijdag van de maand schuif je bij Modern Myths aan voor een spelletjesavond. De week is voorbij en het is tijd om tot rust te komen. Niet met een serie, maar gezellig met een bord- of ruilkaartenspel. Tijdens de Modern Myths Spellenavond worden uiteenlopende spellen besproken om alleen of met een groep te spelen, door samen te werken of gewoon ieder voor zich! Veel van de in deze rubriek besproken spellen kun je vinden in onze eigen Modern Myths Shop.

Lees meer Modern Myths-recensies!

© 2022-2023 Modern Myths / Beeldmateriaal: © Cephalofair Games

Cephalofair Games uitbreiding recensie - Modern Myths

Daniel Warmoeskerken

Daniel werkt als docent Nederlands op een mbo-school in Eindhoven. Zijn studie is een gevolg van zijn voorliefde voor taal en literatuur. Gewapend met een bioscooppas probeert hij geen film te missen. In zijn vrije tijd kijkt hij series, leest hij manga en boeken of schrijft hij verhalen. Hij vindt het heerlijk om boeken met films te vergelijken; niet om aan te geven welke beter is, maar om te zien wat een verandering van medium kan doen met een verhaal. Zijn favoriete schrijver is Stephen King en er gaat geen jaar voorbij zonder het kijken van Cloud Atlas, Jurassic Park of een Disney-film.

“A half-read book is a half-finished love affair.” – David Mitchell

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.