Annihilation recensie – Modern Myths

Annihilation: indringende scifi thriller met Natalie Portman

Netflix pakt de laatste tijd uit op sciencefiction gebied. Zo kun je kijken naar Altered Carbon, een serie die op het gebied van special effects niet onderdoet voor een bioscooprelease. Binnenkort komt ook de serie Lost in Space uit, die, volgens de trailer, ook spectaculair wordt. Op 12 maart kun je kijken naar Annihilation, met in de hoofdrol Natalie Portman. Modern Myths kreeg van Netflix de kans hem vast te bekijken en dat bleek een fijne traktatie te zijn. Lees onze Annihilation recensie! 

Annihilation is gebaseerd op de trilogie Southern Reach van Jeff VanderMeer en bestaat naast dit eerste deel verder uit Authority en Acceptance. Je kunt na het kijken van Annihilation dus gerust zijn, er volgt nog meer verhaal. Het kan daarbij goed zijn dat je na het zien van deze film, gemaakt door Paramount, meteen de boeken in zal willen duiken om erachter te komen hoe alles verder gaat.

Area X

Het begint allemaal met Lena, gespeeld door Natalie Portman (V for Vendetta, Thor, Star Wars: Episode I, II en III), een bioloog en voormalig soldaat. Ze wordt onder strenge bewaking ondervraagt door mysterieuze mannen in witte veiligheidskostuums. Al snel leer je dat Lena getrouwd is met Kane (Oscar IsaacStar Wars: Episode VII en VIII, X-Men: Apocalypse), een soldaat die plotsklaps op een geheime missie vertrok en spoorloos verdween. Hij blijkt in Area X geweest te zijn, een mysterieuze ‘bubbel’ – de Shimmer – die langzaam uitbreidt langs de Amerikaanse kust.

De gebeurtenissen rond Kane brengen Lena in contact met een onderzoeksteam van vrouwen, geleid door Dr. Ventress (Jennifer Jason LeighTwin Peaks, The Hateful Eight), dat op het punt staat Area X zelf binnen te treden om er achter te komen waar het onnatuurlijke fenomeen vandaan komt. Lena sluit zich aan bij het team, waarvan de leden elk zo hun eigen bagage met zich meetorsen.

Natalie Portman, Jennifer Jason Leigh, Tuva Novotny, Gina Rodriguez en Tessa Thompson in Annihilation

Annihilation recensie – Meer dan buitenaards

De film vertelt door middel van flashbacks wat Lena en haar team allemaal overkomen is in Area X, terwijl je tegelijkertijd meer over Lena als persoon leert kennen. Om deze recensie spoilervrij te houden, zal ik verder niets verklappen over Area X, anders dan dat het regisseur Alex Garland (Ex Machina28 Days Later, Dredd) gelukt is een sfeer neer te zetten die daadwerkelijk meer dan buitenaards aanvoelt. Het gebied is enerzijds beeldschoon en anderzijds weerzinwekkend. H.R. Giger-achtige elementen wisselen zich af met schitterende flora en fauna. Area X is mooi, maar levensgevaarlijk en werkt ook nog eens op de gemoedstoestand van het team.

Die sfeer en tastbare dreiging maken de film, al moet je heel even door het moment heen waarop de vrouwen zwaar bepakt voor het eerst door de bubbel stappen. Het lijkt alsof de nieuwe Ghostbusters voor een gigantische zeepbel staan. Maar meteen daarna grijpt Annihilation je.

Natalie Portman als Lena

Annihilation: even bijkomen

De film blijft boeien en naarmate het team steeds dichter bij de bron van het mysterie komt, word je meer van je stuk gebracht. Net als in Arrival van regisseur Denis Villeneuve moet je na afloop van Annihilation even bijkomen voor je weer in de realiteit staat. Daarna kan het mijmeren over het verhaal beginnen en zie je de beelden van de film nog op je netvlies.

Annihilation is een prachtige sciencefictionfilm, die je daadwerkelijk naar een andere wereld brengt. Een andere wereld hier op aarde, waardoor de impact nog groter wordt. Portman weet je als Lena volledig in het verhaal te brengen en je daar te houden. Vooral het einde houdt me nog steeds bezig. Ik kan me niet anders voorstellen dan dat binnenkort het nieuws komt dat Netflix en Paramount aan Authority en Acceptance gaan beginnen en ik kan niet wachten.

Titel: Annihilation
Regisseur: Alex Garland
Acteurs: Natalie Portman, Oscar Isaac, Jennifer Jason Leigh
Uitgever: Netflix
Medium: Streaming

Annihilation kun je vanaf maandag 12 maart op Netflix bekijken. Alvast een voorproefje? Bekijk de trailer.

Meer Modern Myths-recensies vind je hier.

Annihilation recensie: © 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl / Beeldmateriaal: © Paramount Pictures

Annihilation Oscar Isaac

Annihilation Tessa

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.