Hellboy vlammend zwaard
Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise

Hellboy op blu-ray/dvd – spektakel volgestouwd met legendes

De wereld van cultstripfiguur Hellboy is voor ons liefhebbers van het fantastische genre zeer interessant. Als agent van het B.R.P.D. – Bureau for Paranormal Research and Defense – komen de meeste paranormale zaken waar deze duivelse held mee te maken krijgt rechtstreeks uit de folklore en mythes van ons cultureel erfgoed. Na twee films van gevierd regisseur Guillermo Del Toro is deze nieuwe Hellboy-reboot dan ook weer een feest der herkenning. Maar wel een feest met veel te veel taart, vette snacks en dipsauzen, die allemaal op moeten voor je volgestopt naar huis mag. 

Zelf het vuur aan je schenen voelen? Doe dan mee met onze Hellboy blu-ray en dvd Winactie!

In 2004 maakte het grote publiek in zijn eerste bioscoopfilm Hellboy kennis met Hellboy, een duivel die opgeroepen werd door de Nazi’s. Hij strijdt echter voor het goede als agent van het B.R.P.D., geleid door zijn pleegvader Professor Broom. In 2008 verscheen Hellboy II: The Golden Army en beide films zijn geregisseerd door Guillermo Del Toro (The Shape of Water, Trollhunters, Pan’s Labyrinth), die de financiën voor een derde deel helaas nooit rond kreeg. Een reboot tien jaar na de laatste film is dus eigenlijk helemaal zo gek niet.

Hellboy 3D Nazi

David Harbour versus Ron Perlman

Toch kun je het niet helpen om deze nieuwe versie van regisseur Neil Marshall (Doomsday, The Descent) – met acteur David Harbour (Stranger Things) als de titelheld – te vergelijken met de vorige delen met Ron Perlman (The Name of the Rose) als de grote rode duivel. Ook de filmmakers zelf doen dit, zoals je hoort in de extra’s op de blu-ray en dvd waarop de film nu verschenen is. De vorige films zijn dan ook – net al de strips waar die verhalen op zijn gebaseerd – geliefd onder de fans. Fans waaronder de filmmakers van deze nieuwe versie zich ook rekenen. Dat zie je terug in de film: de personages zijn tot in de kleinste details getrouw aan hun evenbeelden uit de comics en verschillende verhaallijnen uit de stripserie zijn in de film verwerkt.

Daarin weet de film echter geen gebalanceerde keuze te maken. Aan de ene kant worden verhaalelementen en personages uit de voorgaande avonturen van Hellboy geïntroduceerd, die je nooit op het grote doek gezien hebt. Aan de andere kant proberen de filmmakers alles netjes uit te leggen, zodat ook nieuwe kijkers alles snappen. Maar door het tempo van de film is daar nooit genoeg tijd voor. En zo vlieg je van de ene scène naar de andere zonder een moment om op adem te komen.

Hellboy rennen

Teveel van het goede

Hellboy wil te veel. Daar waar de films van Del Toro de tijd namen om de fantastische elementen van het verhaal gedoseerd aan je op te dienen, is deze reboot van Marshall een kakofonie van monsters, speciale B.R.P.D.-agenten, oude vijanden van onze held en elementen uit de Engelse folklore. Zo is er een flashback naar het moment waarop Hellboy in onze wereld verschijnt, zoals ook te zien in de eerste film uit 2004. Ken je die, dan weet je wie Grigori Rasputin is die het ritueel uitvoert en wie de Nazi’s zijn die om hem heen staan. Dan ineens verschijnt Lobster Johnson (Thomas Haden Church (Spider-Man 3, Sideways)), de verzetsheld, een personage dat op de strippagina al enig ongeloof oproept. De verwarring slaat toe, behalve bij de kenners van de stripserie. Dan is die scène in een mum van tijd voorbij en voor je er goed en wel van bekomen bent, is Hellboy alweer drie avonturen verder. Van begin tot eind voelt deze reboot aan als een chaotische MTV-video waarin er geen moment stilte mag zijn.

Hellboy The Wild Hunt

Van koning Arthur tot de walpurgisnacht

Doordat Hellboy zo volgestouwd is met elementen die geen van alle ruimte krijgen om te ademen, is de film vermoeiend om naar te kijken. Je wilt deze nieuwe versie van onze held omarmen, want David Harbour ziet er geloofwaardig uit als de rode duivel met de ‘right hand of doom’ en weet een melancholie in het personage te leggen dat past binnen dit nieuwe verhaal. Daarbij geniet je als liefhebber van folklore en mythologie zoals gezegd van alle elementen die voorbijkomen, zoals de legende van Arthur en Merlijn, de walpurgisnacht, Baba Yaga, de gruagach en – ook hier – veel en veel meer moois. De kostuums zijn geweldig, de special effects prima en er wordt goed gebruik gemaakt van protheses naast die SFX, waardoor alles er tastbaar uitziet en voelt als de horror- en fantasyfilms van weleer (Star Wars, Labyrinth, Evil Dead etc.).

Hellboy Baba Yaga

De duisternis van Hellboy springt in het oog

Mike Mignola (die als adviseur bij de film was betrokken) en Neil Marshall wilden een veel duisterder versie van Hellboy neerzetten en dat is ze gelukt. Meteen aan het begin van de film zie je een kraai het oog uitpikken van een lijk en de film wordt daarna alleen nog maar gruwelijker. De filmmakers zijn trouwens geobsedeerd door oogballen, want je kunt turven hoe vaak er in ogen geprikt, gegraaid of gepord wordt. Ook in die gruwelijkheid overdrijft de film. Hellboy gaat bijvoorbeeld op pad met medium Alice Monaghan (Sasha Lane (American Honey)) die de geesten van overledenen kan oproepen. Maar als mijn geest op die wijze nog een laatste boodschap zou moeten overbrengen, laat mij dan nog maar een poosje in het vagevuur verblijven. Getsie!

Hellboy close-up

Een film om vaker te zien

Hellboy is voor Modern Myths-lezers zeker een film om in huis te halen. Het bevat alle elementen die we op onze fantastische avonturensite dagelijks bespreken. Je moet de film alleen meerdere keren bekijken om alles eruit te halen en dat vraagt dus nogal wat van je uithoudingsvermogen. Dan heb ik het nog niet eens gehad over Milla Jovovich, die de bloedkoningin Nimue speelt. Je kent haar uit de Resident Evil-films en als Leeloo uit de geweldige sciencefictionfilm The Fifth Element van regisseur Luc Besson. Jovovich is altijd een genot om naar te kijken, al is deze Hellboy opnieuw een film die vooral tot zijn recht zal komen in het home entertainment circuit.

Hellboy blu-ray en dvd Winactie Blood Queen

De Hellboy blu-ray en dvd

Hellboy blu-ray PackshotNet als Jovovich gezegd heeft, denk ik dat deze reboot zijn fans wel weet te bereiken. De extra’s op de blu-ray en dvd hadden wat dat betreft best uitvoeriger gemogen. Er zijn een aantal interessante making-ofs waar ook Mike Mignola aan het woord komt, waarin je ziet welke moeite de makers genomen hebben om hun liefde voor het personage ten tonele te brengen. Er wordt mooi verwezen naar de comics, maar ik mis de weggelaten scènes en een audiocommentaar. Hoewel het dus best kan zijn dat alle opgenomen scènes gewoon in de film verwerkt zijn en het daarom voelt als te veel van het goede. Er hadden juist wat meer scènes op de montagevloer achter mogen blijven. Kom maar op met een volgend deel, maar spreid het bronmateriaal alstublieft. Deze Hellboy voelt namelijk al aan als een trilogie in één film gepropt.

Titel: Hellboy
Regisseur: Neil Marshall
Acteurs: David Harbour, Milla Jovovich, Ian McShane, Sasha Lane, Daniel Dae Kim
Uitgever: Dutch Filmworks
Medium: Blu-ray, dvd
Genre: actiethriller, superhelden

Modern Myths service: koop Hellboy op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2024 Modern Myths

Hellboy big gun

Hellboy onderzoek Daniel Dae Kim

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.

  • BoekenBoeken
  • Merchoid - 100% Awesome official Geek Merchandise