Modern Myths - Popcultuur voor avonturiers
Pet Sematary - Kat
Official Superhero Merchandise

Pet Sematary op blu-ray/dvd – Geen onnodige remake

Veel verhalen van Stephen King zijn door de jaren heen verfilmd. Denk bijvoorbeeld aan The Shining, Silver Bullet, Salem’s Lot, Children of the Corn en niet te vergeten It, waarvan dit jaar deel twee in de remake verschijnt. De eerste Pet Sematary-film naar het gelijknamige boek van Stephen King dateert van 1989 en is ook niet aan een make-over ontkomen. De film verschijnt nu op blu-ray en dvd en bevat buiten de horrorfilm zelf een aantal leuke extra’s. 

Voor degenen die onbekend zijn met de klassieker Pet Sematary volgt hier een korte synopsis van het verhaal. Louis en Rachel Creed verhuizen met hun twee kinderen Ellie en Gage naar Ludlow, Maine. De reden voor de verhuizing is om hun leven in een wat rustiger vaarwater te brengen en ze betrekken een huis aan de rand van een bos. Helaas is dit huis gelegen aan een gevaarlijke weg waar regelmatig grote vrachtwagens met hoge snelheid voorbij denderen, waardoor menig huisdier het leven heeft gelaten. De meeste van deze dieren worden te ruste gelegd op de lokale dierenbegraafplaats.

Pet Sematary - Ellie Creed op het kerkhof

Geestverschijning

Louis gaat aan het werk als arts en krijgt al snel een slachtoffer van een aanrijding binnen. Deze jongen komt te overlijden, maar achtervolgt Louis als geestverschijning om hem te behoeden voor de gruwelijke gebeurtenissen die in het verschiet liggen. Als vervolgens Church, de kat van Ellie, dodelijk wordt aangereden, gaat Louis samen met buurman Jud het beest begraven. Jud vertelt, tegen beter weten in, Louis een geheim. Dat had hij beter niet kunnen doen, want vanaf dat moment gaat het fout. Als op een zonnige dag de familie Creed zich in een waar familiedrama bevindt gaat het van kwaad tot erger met alle gevolgen van dien.

Pet Sematary mag tot een van de betere Stephen King-verfilmingen gerekend worden. Kan de remake de verwachtingen waarmaken?

Pet Sematary - het gezin

Een zeer verontrustend eind

De nieuwe Pet Sematary is een remake en geen reboot. De makers zijn trouw gebleven aan het oorspronkelijke materiaal; het boek. In dit geval op een significant detail na. In een van de extra’s wordt deze keuze toegelicht. De remake mag er in een aantal opzichten zijn. Het acteerwerk is sterk. Jason Clark (Zero Dark Thirty, Winchester, Dawn of the Planet of the Apes) is overtuigend als Louis Creed. Amy Seimetz (The Killing, Stranger Things, Alien: Covenant) speelt zijn vrouw Rachel Creed. Jeté Laurence speelt met overtuiging de dochter van het gezin, Ellie Creed en John Lithgow die Jud speelt, kennen we van o.a. Dexter, 3rd Rock from the Sun en The Crown.

Er is niet overdadig veel gebruik gemaakt van CGI, de make-up ziet er goed uit, de sfeer is doorgaans onheilspellend en het eind is zeer, zeer verontrustend. In die opzichten valt het origineel wat in het niet bij deze versie. Maar laten we eerlijk zijn, 1998 vs 2019, een eerlijke vergelijking is het niet. We hebben het daarbij ook over kinderen, maar de acteerprestatie van Jeté Laurence is een stuk beter dan van haar voorgangsters, de tweeling Blaze Berdahl en Beau Berdahl. In het origineel was Gage Creed een soort veredelde Chucky, al heeft hij in deze film een significant kleinere rol. De rollen van de volwassenen worden in beide films goed vertolkt. De sfeer in deze remake is zowel onheilspellend als zeer beklemmend, wat erg goed voelbaar is. Dat is in deze remake dus toch een tikkeltje beter dan in het origineel.

Pet Sematary - kerkhof

Zwakke plek

Maar als je de extra’s op blu-ray en dvd gaat kijken, ontdek je de zwakke punten van deze vernieuwde versie. Veel verdiepingsscènes zijn in de prullenbak terecht gekomen, waardoor de film wat plat wordt. Wat bijvoorbeeld niet uitgediept wordt, is de stroeve relatie die Louis heeft met zijn schoonfamilie. Daar zie je in de remake helemaal niets van terug. Zelf spreken de regisseurs dit tegen, dus dit blijft een discussiepunt. Alle ‘deleted scenes’ op de blu-ray hadden zonder problemen in de film gepast en hadden het geheel een extra lading kunnen geven.

Pet Sematary - moeder Rachel Creed

Pet Sematary: leuke extra’s

Pet Sematary blu-ray packshotVerder vinden we bij de extra’s ook een alternatief einde. Vaak heten deze niet voor niets zo en begrijp je waarom er juist niet voor het alternatieve eind is gekozen. In dit geval kan het alternatieve einde prima concurreren met het eind waarvoor gekozen is. Het is ware onheilstijding. Welke van de twee eindes erger is, kan ik niet zeggen, maar wel dat het alternatieve einde je haren nog meer overeind doet staan.

Als je geïnteresseerd bent wat zich achter de schermen afspeelt, krijg je hier een aantal leuke extra’s voorgeschoteld: van het maken van de kostuums tot de make-up en het werken met dieren op de set. De 2019-versie van Pet Sematary is aan te raden en valt niet in de categorie onnodige remakes. Op de blu-ray en dvd staan leuke extra’s waardoor je met het geheel zeker drie uurtjes zoet bent. Er zijn al veel boeken van Stephen King verfilmd, de een beter dan de andere. Pet Sematary 2019 valt onder de betere en is wel degelijk een aanrader te noemen.

Pet Sematary is vanaf 21 augustus verkrijgbaar op blu-ray, 4k Ultra HD en dvd.

Titel: Pet Sematary
Regisseur: Kevin Kölsch, Dennis Widmyer
Acteurs: Jason Clarke, Amy Seimetz, John Lithgow, Jeté Laurence, Obssa Ahmed
Uitgever: Universal Pictures Home Entertainment
Medium: Blu-ray, 4K Ultra HD, dvd
Genre: horror

Modern Myths service: koop Pet Sematary op Bol.com

Meer Modern Myths recensies vind je hier.

© 2019-2020 Modern Myths

Pet Sematary - Ellie Creed en kat

Pet Sematary - begrafenisstoet

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst

Silvia van Gimst is van jongs af aan geboeid door het 'gothic novel'-genre en is tot de dag van vandaag een groot fan van het productiehuis Hammer. De wereld van het ongrijpbare en bizarre heeft een overweldigende aantrekkingskracht op haar. Evenals het bovennatuurlijke en het surrealistische. In 2012 begint Silvia met het schrijven van korte verhalen en in 2016 lanceert ze haar debuut, een Engelstalige korte verhalenbundel 'One for the Birds' (Godijn Publishing). Liefde, dood en bedrog spelen grote rollen in de verhalen en als je denkt dat je weet hoe het zit, laat het vaak onverwachte einde je met een onbestemd gevoel achter. Later wordt ook H.P. Lovecraft een bron van inspiratie voor Silvia.

GamesGames

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.