How to talk to girls at parties Zan

How to talk to girls at parties – ongeremde film over vrijheid (en liefde)

In de jaren 70 wordt de wereld opgeschrikt door een nieuwe levensstijl: punk. In de verstikkende maatschappij zoekt de jeugd een uitlaatklep en zo ook (strip)schrijver Neil Gaiman. How To Talk To Girls At Parties is een kort verhaal uit het begin van zijn carrière en is opgerekt en aangevuld tot een zeer vermakelijke film. Modern Myths zag hem op Imagine Film Festival en wil je de bijzondere ervaring niet onthouden.

How To Talk To Girls At Parties gaat niet over hoe je op feestjes met meisjes moet praten. Het is een totaal onverwacht verhaal, als je je vooraf niet teveel hebt ingelezen in het korte verhaal van Neil Gaiman, waar de film op is gebaseerd. In het intropraatje op Imagine Film Festival, waar ik de film zag, werd meteen verklapt waar het dan wel over gaat. Ondanks dat dit meteen aan het begin van de film duidelijk wordt, schrijf ik deze recensie zonder dat stukje informatie. Want ook daar gaat de film in principe niet over. How To Talk To Girls At Parties is een film over vrijheid, over liefde en over volwassen worden op je eigen manier. Een ode aan alles wat dat symboliseert: punk.

How to talk to girls at parties Enn en Zan

Engeland op zijn slechtst

Neil Gaiman is een zeer veelzijdig schrijver. Naast zijn bekendste werk voor DC Comics/Vertigo – The Sandman – zul je hem kennen van onder andere Coraline, MirrorMask en Stardust. Voor zijn grote doorbraak schreef hij het verhaal How To Talk To Girls At Parties, dat je op zijn website kunt lezen. Maar, zoals eerder gezegd, misschien kun je dat beter doen nadat je de film hebt gezien.

How To Talk To Girls At Parties zet meteen aan het begin van de film de setting neer. Je volgt Henry, noem hem Enn (Alex Sharp), op een typische morgen in het Britse Croydon van 1977. Denk aan de sfeer uit de Britse komedieseries The Young Ones en Bottom. De Engelse volksbuurt op zijn slechtst: kaal, vervuild, vervallen en oer- en oersaai. De broedplaats van de punk. Enn en zijn vrienden zijn relschoppers, onruststokers en pubers op het punt van barsten. Na een underground feestje zijn ze op zoek naar de afterparty, verdwalen en komen in een huis terecht waar hun wereld op zijn kop gezet zal worden.

How to talk to girls at parties Zoen

Cursus punk

Enn ontmoet de mooie, maar vreemde Zan (Elle Fanning), die net als hem hopeloos op zoek is naar een uitweg uit het normale bestaan. Zan is meer dan geïnteresseerd in het fenomeen punk en wil dat Enn haar er alles over leert. Enn raakt natuurlijk hopeloos verliefd en de lol kan beginnen.

Net als de punk zelf is How To Talk To Girls At Parties volledig ongeremd. Geen taboe wordt geschuwd en de film zit boordevol humor, maar kent ook de kleine, pijnlijke momenten van het menselijk bestaan.

Een ander personage in de film dat dit alles ook symboliseert, is punker Queen Boadicea, gespeeld door Nicole Kidman. Liefhebbers van Jim Henson’s Labyrinth moeten even extra opletten, want de voorliefde voor David Bowie van Neil Gaiman komt in deze film tot uiting als Queen Boadicea volledig gekleed gaat als Jareth; de ‘goblin king’. Mochten de makers van de nieuwe Labyrinth-film nog op zoek zijn naar een acteur om Jareth te spelen, hoeven ze niet verder te zoeken. Nicole Kidman is David Bowie.

How to talk to girls at parties Nicole Kidman

How To Talk To Girls At Parties:
hartverwarmende eerlijkheid

How To Talk To Girls At Parties zegt iets wezenlijks over het menselijk bestaan en is hartverwarmend. Daarnaast verrast de film je van begin tot eind en blijft de humor sterk. Net als Kick-Ass uit 2010 weet How To Talk To Girls At Parties een filmversie neer te zetten die een stripboekenverhaal een niveau hoger tilt op het witte doek. Houd je van vrijheid, stijl, vervreemding en een nietsontziende blik op de mens, mis deze film dan niet!

How To Talk To Girls At Parties is op vrijdag 20 april te zien om 13:20 op het Imagine Film Festival in Amsterdam.

Meer informatie: imaginefilmfestival.nl/films/how-to-talk-to-girls-at-parties.
Tickets vind je hier.

Meer Modern Myths recensies lees je hier.

© 2015-2024 Modern Myths – oorspronkelijk gepubliceerd onder redactie van Fantasize.nl

How to talk to girls at parties Punk

Jeroen Geelhoed

Jeroen is geboren in 1975, terwijl zijn moeder The Lord of the Rings las. Zelf las hij de boeken op een kwetsbare leeftijd en was daarna nooit meer hetzelfde. Gecombineerd met een onverzadigbare verzameldrang ging Jeroen op avontuur in de Engelstalige Dragonlance boeken en bezit hij ondertussen duizenden Marvel Comics. Zijn favoriete schrijver is Alan Moore, maar daarnaast leest Jeroen net zo graag Harry Mulisch en Thomas Rosenboom. Als gamer speelt Jeroen elke Assassin’s Creed tot 100% uit. Zijn favoriete game is The Secret of Monkey Island. Zijn favoriete films: Labyrinth, Guardians of the Galaxy, No Country for Old Men en The Princess Bride. Kortom, een te diverse smaak en te weinig uren in een dag om in elke hobby tijd te steken. Typisch.

Official Superhero Merchandise

Reactie plaatsen

Door het plaatsen van je reactie worden persoonsgevens werwerkt zoals omschreven in onze privacyverklaring.